Solidaritatea sanitară anunţă că face grevă generală în Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii de la Federaţia Solidaritatea Sanitară anunţă că ar putea face grevă generală în sistemul de sănătate. Sindicatul a anunţat procesul de consultare al membrilor pentru a putea demara un program de proteste ample în această toamnă.

Ca prim pas, este vehiculată o grevă japoneză pe data de 5 octombrie 2018, ca măsură de avertisment din partea Federaţiei Solidaritatea Sanitară. Pe 12 octombrie ar putea fi pichetat sediul Ministerului Sănătăţii.

Sindicatul are şi 10 revendicări, pe care doreşte să le discute cu reprezentanţii Guvernului. 

Principalele revendicări:

- Negocierea şi semnarea Contractului colectiv de muncă la nivel de sector sanitar,  conform Acordului încheiat cu Guvernul.

- Acordarea creşterilor salariale aferente anului 2019 începând cu luna ianuarie 2019 pentru toate categoriile de salariaţi care nu au beneficiat de creşterea salariului de bază.

- Respectarea drepturilor sociale prin impozitarea indemnizaţiei de hrană la acelaşi nivel cu tichetele de masă (sau considerarea ei ca normă de hrană) şi eliminarea indemnizaţiei de hrană din limita de 30% (art. 25 din legea 153/2017), această limită trebuind să includă doar sporurile pentru condiţiile de muncă.

- Eliminarea inechităţilor aferente sporurilor prin negocierea şi acordarea sporurilor între limitele minime şi cele maxime pentru salariaţii din toate categoriile de spitale, inclusiv pentru cei din spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii.

- Modificarea legii salarizării conform solicitărilor înaintate de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.

- Plata sporurilor de sâmbătă şi duminică la nivelul de 100% din salariul de bază şi eliminarea sumelor aferente lor din limita de 30%, această limită trebuind să includă doar sporurile pentru condiţiile de muncă.

- Acordarea sporurilor de gardă şi a sporului de tură prin raportarea la noul salariul de bază; acordarea  drepturilor de hrană în gărzi.

- Introducerea echităţii în sistemul de pensie prin luarea în considerare în calculul stagiului de cotizare a întregului timp de lucru al salariaţilor, inclusiv a celui corespunzător normelor prin cumul (reducerea stagiului de cotizare proporţional cu timpul lucratîn cadrul celui de-al doilea CIM).

- Acordarea voucherelor de vacanţă la toţi salariaţii din toate unităţile sanitare şi eliminarea cheltuielilor cu aceste vouchere din limita de 30%, această limită trebuind să includă doar sporurile pentru condiţiile de muncă.

- Îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale salariaţilor şi de tratament a pacienţilor prin creşterea finanţării unităţilor sanitare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite