Societatea de Medicina Familiei: E momentul ca autorităţile să înţeleagă că gestionarea pandemiei nu se poate face „doar pe hârtie” şi „la televizor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pandemia de coronavirus nou nu dă semne de încetinire
Pandemia de coronavirus nou nu dă semne de încetinire

Societatea de Medicia Familiei susţine că este momentul ca autorităţile să înţeleagă că gestionarea pandemiei nu se poate face "doar pe hârtie" şi "la televizor", "fără să se ţină cont de opiniile celor care sunt zilnic în contact cu pacientul". "Este anormal ca autorităţile să profite în mod repetat de capacitatea de tampon a medicilor de familie", spun reprezentanţii medicilor de familie.

"Se împlinesc şapte luni de la declararea stării de urgenţă în România, o perioadă suficientă pentru a înţelege care sunt nevoile pacienţilor şi cum ar trebui instituţiile statului să satisfacă într-o cât mai mare măsură aceste nevoi. În 15 martie, odată cu declararea stării de urgenţă, a avut loc practic blocarea accesului pacienţilor nonCOVID la spitale, închiderea temporară a celor mai multe cabinete din ambulatoriile de specialitate şi transferarea îngrijirilor asigurate până atunci de către spitale şi ambulatoriile de specialitate către medicii de familie", arată reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei/Medicină Generală, într-un comunicat de presă transmis duminică.

Potrivit sursei citate, în aceste şapte luni, medicii de familie au preluat sarcini foarte diverse, cele mai multe cu caracter de noutate pentru profesia medicală în general, dar şi pentru specialitatea Medicina de Familie, între care: triaj epidemiologic pentru cazurile suspecte de infecţie cu SARS-CoV-2; monitorizarea pacienţilor pozitivi izolaţi la domiciliu (chiar şi în perioada în care pacienţii izolaţi ar fi trebuit în mod legal să fie internaţi, dar autorităţile au preferat în unele zone să încalce legea); monitorizarea contacţilor direcţi (de multe ori uitaţi de autorităţi); rezolvarea urgenţelor care nu aveau acces la servicii specializate; îngrijirea pacienţilor cu afecţiuni cronice (chiar şi în cazul pacienţilor cu afecţiuni care în perioada anterioară stării de urgenţă erau monitorizaţi exclusiv în mediul spitalicesc); vaccinarea copiilor şi adulţilor (fiecare medic de familie ridicând personal vaccinurile de la Direcţia de Sănătate Publică la care este arondat, aflată uneori la zeci de kilometri distanţă de cabinetul şi/sau domiciliul său).

SNMF afirmă că alte sarcini care au revenit medicilor de familie au fost achiziţionarea tipizatelor necesare funcţionării cabinetului (de la Casele Judeţene de Sănătate şi de la Direcţiile de Sănătate Publică) deşi actuala pandemie necesită o comunicare prin formulare exclusiv on-line; asigurarea suportului informaţional, medical şi emoţional pentru pacienţi; implicarea în demersuri pur birocratice necesare populaţiei dar care nu sunt specifice practicii medicului de familie (legătura cu angajatori, şcoală, autorităţi etc.); implementarea unor prevederi legislative care se modificau într-un ritm năucitor şi care erau neconcordante unele cu altele (eliberarea de concedii medicale, etc.). Aceste neconcordanţe au creat neajunsuri foarte mari pacienţilor, angajatorilor, medicilor de familie; elaborarea de circuite şi implementarea strict prin eforturi proprii a măsurilor destinate prevenirii infectării cu SARS-CoV-2 a personalului şi a pacienţilor (în condiţiile în care autorităţile au neglijat cu desăvârşire acest aspect).

Totodată, medicii de familie au fost nevoiţi să se ocupe de aplicarea responsabilă şi sigură din punct de vedere epidemiologic a unor "decizii nejustificate ale decidenţilor" (reintroducerea cardului de sănătate de la 01.10.2020 în asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate, obligativitatea eliberării avizelor epidemiologice şi adeverinţelor de sport pentru toţii cei care frecventează vreo formă de învăţământ, chiar şi pentru cei care desfăşoară cursuri on-line).

Reprezentanţii medicilor de familie spun că au semnat nefuncţionalităţile sistemului sanitar şi transmiterea lor către autorităţi "deşi, din păcate, nu s-a ţinut cont de atenţionările practicienilor".

"După şapte luni de pandemie s-ar părea că lucrurile evoluează cât se poate de îngrijorător în ceea ce priveşte controlul răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2. Este momentul ca autorităţile să înţeleagă faptul că gestionarea pandemiei nu se poate face „doar pe hârtie” şi ”la televizor”, fără să se ţină cont de opiniile celor care sunt zilnic în contact cu pacientul. Este anormal ca autorităţile să profite în mod repetat de capacitatea de tampon a medicilor de familie, categorie pe care cu îndârjire au uitat să o menţioneze în comunicările lor. Solicităm ferm autorităţilor să iniţieze de urgenţă consultări cu SNMF pentru gestionarea corectă şi eficientă a actualei situaţii. Lipsa acestor consultări este una dintre cauzele situaţiei epidemiologice actuale", scrie în comunicatul SNMF.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite