FOTOGALERIE Slăbiciunile şi pasiunile bogaţilor României. Radu Mazăre, primarul-playboy, şi plăcerile sale extravagante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mazăre, desculţ, la un interviu acordat jurnaliştilor „Adevărul“ de la Constanţa. FOTO Adevărul
Radu Mazăre, desculţ, la un interviu acordat jurnaliştilor „Adevărul“ de la Constanţa. FOTO Adevărul

Maşinile de lux, militare sau de epocă, bijuteriile, ceasurile scumpe, vinurile şi chiar elicopterele pot fi deopotrivă socotite pasiuni şi slăbiciuni ale milionarilor români. adevarul.ro vă prezintă lumea strălucitoare a unora dintre cei mai bogaţi oameni din ţară. Primarul-cameleon, Radu Mazăre, are pasiuni periculoase. Sporturile nautice se numără printre pasiunile sale, dar, spune el, una la fel de periculoasă, este cea pentru femei.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, omul de afaceri care nu lipseşte din topurile celor mai bogaţi români, a inventat o nouă specie de politician care face orice, oricât de scandalos, fără să fie penalizat electoral. Imaginea de excentric pe care şi-a cultivat-o începând din al doilea mandat – acum este la al patrulea - i-a adus lui Mazăre voturi cât să compenseze electoratul pierdut prin (ne)acţiunile sale. Dacă ar candida în alte oraşe ale ţării, cu siguranţă ar fi ales şi acolo, pentru că turiştilor le place Mamaia.

Prima pasiune etalată - cu care, de altfel, a şi câştigat Primăria Constanţei – a fost cea pentru sporturile nautice, apoi pentru sporturile extreme în general. A început apoi cu maşinile, din ce în ce mai luxoase, mai militare, mai retro.

La urmă a introdus în ecuaţie şi femeile, pentru care - odată cu înaintarea în vârstă - a început să facă declaraţii tot mai zgomotoase. „Da, îmi plac femeile. Să fie cât mai tinere, blonde şi cu picioare lungi. Să râdă mult. Să nu fie tunate. Să nu mă cicălească“, şi-a expus Mazăre lista de pretenţii.

Marius Cristescu, cel mai bogat timişorean din TOP 500 Forbes, este cunoscut pentru pasiunea sa pentru maşini de epocă, rare şi de lux, dar şi pentru vehicule şi obiecte militare. Puţină lume ştie însă că Marius Cristescu, preşedintele Bega Group, a început să colecţioneze maşini încă de mic copil. Bineînţeles că era vorba de maşinuţe de jucărie, „maşinuţe de fier“, cu baterii sau cu telecomandă.

Timişoreanul are zece maşini de epocă şi vreo 300 de piese de tehnică militară, pe care le-a expus la Arsenal Park de la Orăştie, devenit pentru el atât hobby şi afacere. 
A adunat avioane militare, tancuri, TAB-uri, tunuri şi se pregăteşte să deschidă un muzeu militar.

Cei mai bogaţi oameni din Alba au, pe lângă talentul de a face bani, şi alte pasiuni, mai ales în domeniul sportului. Unii le arată în mod public, alţii mai puţin. Golful este hobby-ul cel mai des întâlnit printre miliardari. 
 

golf alba

Una dintre pasiunile celui mai bogat om din Alba, Ioan Popa, managerul companiei Transavia, este golful. În fiecare an, începând cu 2007, organizează un turneu la Pianu de Jos, pe terenul de golf „Paul Tomiţă“. Desfăşurat sub sloganul „Pur şi simplu golf“, turneul are loc în luna mai şi adună la Pianu de Jos unii dintre cei mai importanţi jucători de golf din România, dar şi din străinătate.

Pe lângă golf, Ioan Popa s-a mai implicat şi în alte sporturi. Este printre sponsorii clubului de baschet feminin CS Universitatea Alba Iulia, care activează în divizia naţională. Relaţia acestuia cu comunitatea este concretizată şi prin faptul că finanţează construirea unei biserici la Miceşti, o localitate componentă a oraşului Alba Iulia, ce impresionează prin dimensiuni. Biserica a fost ridicată pe un teren ce aparţine Transavia şi, la finalizare, va fi dată în folosinţă bisericii.

Când vine vorba despre pasiuni, omul de afaceri Alexandru Mudura (foto), trecut de 70 de ani, recunoaşte că iubeşte călătoriile. A vizitat aproape toată lumea, dar susţine că a fost cumpătat în cheltuieli. Vara alege să stea în Romania, însă iarna călătoreşte în locuri mai calde. Îi place să îşi petreacă timpul liber în Saint Martin, Caraibe, Acapulco, Rio de Janeiro, Egipt, Tunisia şi Maroc.
Mudura nu este tentat să-şi cumpre avion sau iaht şi consideră maşina doar un simplu mijloc de transport. "Am un Cadillac cu care merg la pescuit prin apropiere de Oradea, dar şi ultimul model de BMW. Eu cheltuiesc mulţi bani pe alte lucuri de valoare: picturi, icoane, obiecte de artă", adaugă afaceristul, căruia îi place să pescuiască pe Amazon, în Mexic, dar şi în alte locaţii exotice.

image
Fraţii Viorel şi Ioan Micula (de la stânga la dreapta)

Fraţii Micula (foto) au înclinaţii artistice. Viorel Micula este pasionat de poezie. Încă din tinereţe omul de afaceri obişnuia să scrie versuri. Este pasionat de literatură şi artă. O parte din poeziile lui Viorel Micula au fost puse pe muzică, de Florin Săsărman.

Ioan Micula vorbeşte suedeză, franceză, germană, engleză şi italiană. Dintre cei doi fraţi, Ioan Micula este sportivul. Obişnuia să facă mult sport, jogging şi bicicletă medicinală.


Botoşăneanul Valeriu Iftime (foto) este un alt milionar pasionat de fotbal, dar şi de cai. Patronul firmelor Elsaco Electronic se alfă între primii 500 cei mai bogaţi oameni ai României, cu o avere estimată la 12 milioane de euro, potrivit revistei Forbes. Alături de conducătorul grupului Electroalfa, Gheorghe Ciubotaru, şi patronul firmei Doly Com, Iulian Căzăcuţ, Valeriu Iftime se află în topul celor mai bogaţi români. Cifra de afaceri a firmei conduse de Valeriu Iftime a ajuns la 12 milioane de euro. Firma sa deţine o reţea de reprezentanţe în 14 oraşe din ţară. Între acestea Iaşi, Contanţa, Bacău, Craiova sau Bucureşti.

Valeriu Iftimie

Patronul firmei Elsaco este unul din cei mai darnici bogaţi ai Botoşaniului. Omul de afaceri nu a închis niciodată ochii atunci când diferite organizaţii sau persoane au avut nevoie de ajutorul său. Valeriu Iftime recunoaşte însă că cea mai mare pasiune a sa rămâne fotbalul, în care investit bani grei până acum. El este principalul sponsor al clubului FC Botoşani.

Milionarii Braşovului sunt pasionaţi de sporturi extreme şi de maşini scumpe. Cel mai bogat braşovean, Marcel Butuza (foto), iubeşte adrenalina şi a participat de trei ori la raliul Dakar.
Cunoscut drept „prinţul asfaltului“ în Braşov, Butuza are afaceri în construcţii, transporturi, logistică şi imobiliare. Pe cât este de bogat, pe atât este de cheltuitor Marcel Butuza. Investeşte zeci de mii de euro în pasiunea sa pentru sporturi cu motor.

marcel butuza

Omul de afaceri, originar din Zărneşti, este un împătimit al unui sport mai puţin accesibil românilor de rând: enduro-cross. Adrenalină, viteză, curaj, teren accidentat şi multe emoţii, toate îl atrag pe Marcel Butuza.

Cel mai bogat clujean, Ştefan Vuza (foto), cu o avere estimată de Forbes 500 Miliardari la 175 de milioane de euro, este pasionat de călătorii. La sfârşitul anului 2010, în plină criză economică, Vuza a decis să plece în jurul lumii. Bilanţul călătoriei: opt luni, 800.000 de euro şi experienţe care i-au îmbunătăţit toate aspectele vieţii.

image

Ştefan Vuza, proprietarul grupului industrial Serviciile Comerciale Române (SCR), este unul dintre puţinii oameni de afaceri din România care a făcut o astfel de călătorie.

Omul de afaceri craiovean Constantin Popeci (foto) se află pe locul 139 în TOP Forbes 500 miliardari cu o avere de 39 de milioane de euro. Este pasionat de sport şi adoră să călătorească pe meleagurile însorite din Italia şi Grecia. Gorjean stabilit în Craiova, Constantin Popeci provine dintr-o familie modestă, tatăl său era mecanic, iar mama casnică. În 1967 a intrat bursier la Facultatea de Mecanică din Timişoara. Popeci s-a ocupat cu organizarea de spectacole, „Phoenix“ fiind una dintre formaţiile alături de care a lucrat.

popeci

Afaceristul vrâncean Daniel Guzu (foto) este pasionat de vinuri. Omul de afaceri cu o avere estimată la 13 milioane de euro a cumpărat terenuri în zona Ţifeşti, pe care a plantat vii şi livezi. După ce în anul 2009 şi-a vândut acţiunile de la Fabryo, pentru mai multe milioane de euro, Guzu, păncean la origini, a dorit să investească în terenuri viticole şi livezi. Acesta a devenit în ultimii ani proprietar al domeniului viticol şi pomicol „Casa Panciu" şi s-a lansat pe piaţa dulceţurilor şi sucurilor naturale.
 

image


Gălăţeanul Sorin Mavru (foto) are 48 de trăsuri. Cea mai veche a ieşit din mâna meşterilor în urmă cu aproape 300 de ani. Între o limuzină Mercedes „ultimul răcnet” şi alta din 1920, el o alege, fără să ezite, pe a doua. Pentru că fiica lui l-a convins să revină în Romania şi i-a insuflat dragostea pentru cai, investeşte o jumătate de milion de euro în cea mai nouă pasiune a sa.  Unul dintre motivele pentru care majoritatea oamenilor îşi doresc să fie bogaţi este acela că astfel îşi pot cultiva pasiuni costisitoare. O dovedesc şi gălăţenii care au făcut avere. Cei mai mulţi dintre ei îşi demonstrează că banii aduc totuşi fericirea investind sume impresionante în maşini scumpe, în vacanţe şi călătorii în locuri exotice, în ambarcaţiuni moderne cu motoare puternice, în echipamente scumpe destinate vânătorii şi pescuitului.

mavru landscape

La cei 33 de ani ai săi, Alina State îşi împarte tipul între afaceri şi fotbal. Tânăra din Deva deţine o companie avicolă cu o cifră de afaceri estimată anul trecut la peste 25 de milioane de lei, iar de şase ani s-a implicat în finanţarea mai multor echipe de fotbal din judeţ.  Ultima achiziţie a hunedorencei a fost clubul de fotbal FC Hunedoara, pe care Alina State îl susţine financiar pentru a promova în acest an echipa în Liga a doua.

Tânăra milionară a povestit că pasiunea pentru fotbal a fost „o moştenire de familie”, iar implicarea sa i se datorează şi tatălui său, care în timpul vieţii a fost pasionat de fotbal. Iubitul Alinei State este, de asemenea, fotbalist la FC Hunedoara.

Alina State a mărturisit că nu prea are timp liber, dar, în turul campionatului ligii a treia nu a lipsit aproape la niciun meci jucat pe teren propriu de echipa FC Hunedoara. Le-a purtat noroc fotbaliştilor, care au ieşit de pe teren neînvinşi. Totuşi, a povestit ea, nu s-a implicat în strategia echipei hunedorene, deşi recunoaşte că poartă discuţii cu jucătorii înaintea unor partide importante, pentru a-i motiva.

image

Când ai milioane de euro în conturi e uşor să-ţi îndeplineşti orice moft. Bogaţii Iaşului au pasiuni care de care mai interesante. În timp ce unii au adevărate parcuri auto în garaj, alţii deţin ceasuri sau bijuterii care valorează sute de mii de euro.

Milionarul Gabriel Mardarasievici (foto) a avut de-a lungul timpului cele mai noi modele de maşini. Mardarasievici a fost primul ieşean care a deţinut un SUV Lexus. S-a urcat însă şi la volanului altor maşini scumpe, cum ar fi Mazya RX-8 sau Toyota Land Cruiser.

Mardarasievici deţine şi una din cele mai scumpe maşini din Iaşi, un Bentley Continental, pentru care a plătit acum câţiva ani nu mai puţin de 200.000 de euro.

mardarasevici

Un alt ieşean pasionat de automobile este şi milionarul Bogdan Piţigoi (foto). Revista Forbes l-a clasat pe Piţigoi în topul celor mai bogaţi ieşeni din 2012, cu o avere estimată la 7-8 milioane de euro. Fiul cunoscutului avocat Lucian Piţigoi îşi permite să se dedice în continuare plăcerilor sale: automobilismul, motociclismul, schiul, tenisul şi excursiile.

Bogdan Piţigoi. Câştigător la categoria „Contra curentului“

La 35 de ani, Sebastian Ghiţă (foto) este unul dintre cei mai tineri milionari din topurile de profil, cel mai bogat deputat din România, dar şi un mare colecţionar de ceasuri scumpe, obiecte de artă şi maşini puternice. Printre hobby-uri se numără şi echipa de baschet Asesoft Ploieşti, dar şi investiţii în media, ca patron al televiziunii România TV.

sebastian ghita 2

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă este, dacă ar fi să ne luăm după declaraţiile de avere depuse la candidatură, cel mai bogat parlamentar al actualei legislaturi. Doar colecţia de ceasuri, bijuterii şi obiecte de artă valorează 17 milioane de euro. Sebastian Ghiţă a trecut la această rubrică ceasuri de 900.000 de euro, bijuterii de 3,1 milioane de euro şi obiecte de artă de 13 milioane de euro, dobândite în perioada 1997 - 2012.

Nimeni nu poate spune ce avere are milionarul reşiţean Petru Lupşac (foto), dar putem spune cu siguranţă că averea acestuia este cu jumătate de milion de euro mai mică.

Funcţionar public de mai bine de un deceniu, Lupşac are o avere consistentă. Îl trădează excursiile şi croazierele de lux pe care le făcea. Lupşac era înnebunit după scufundări acvatice, iahturi şi după ţările arabe, unde ajungea aproape an de an.

Vila familiei Lupşac e un adevărat hotel, dar maşinile nu erau pasiunea sa, deşi în Quatar şi Oman îi plăcea să se fotografieze cu bolizi de lux, Ferarri sau Lamborghini. Nici la bijuterii nu stătea prost, localnicii povestind că ar avea câteva kilograme de aur, ba chiar şi pietre preţioase. Cu toate acestea angajaţii au declarat că nu erau persoane care să-şi etaleze avuţia, că nu purtau bijuterii sau haine scumpe.

Lui Petru Lupşac

Omul de afaceri mureşean Sorin Ţerbea (foto) este cunoscut pentru micile sale excentricităţi. Cel mai cunoscut moft al acestuia îl reprezintă elicopterul implicat în urmă cu doi ani în celebrul scandal de corupţie în care a fost implicat atât Ţerbea, cât şi fostul şef al arbitrilor, Vasile Avram.

image

Orice mureşean ştie că „elicopterul negru“ care traversează din când în când văzduhul oraşului îi aparţine omului de afaceri Sorin Ţerbea. Acesta este cunoscut pentru afacerile cu salubrizare, hoteluri şi pentru funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Futsal a României. Apropierea de clubul de fotbal FCM i-a adus numai probleme, iar elicopterul său a fost în prim-plan.

La acest articol au contribuit corespondenţii „Adevărul“: Sînziana Ionescu, Ştefan Both, Dorin Ţimonea, Florina Barbu, Miruna Luca, Simona  Suciu,  Remus Florescu, Andreea Mitrache, Ştefan Borcea, Daniel Guţă, Marius Mototolea, Ionuţ Benea, Dana Mihai, Cristian Franţ şi Alexandru Ramadan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite