Site-ul dedicat recensământului populaţiei a picat după două ore de la debutul autorecenzării. Directorul INS: „Problema va fi remediată în două zile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Site-ul dedicat recensământului populaţiei s-a blocat, luni dimineaţă, după doar două ore de la debutul autorecenzării. Totuşi, formularul poate fi completat pe portalul Institutului Naţional de Statistică. Directorul INS, Tudorel Andrei a declarat luni, că problema platformei electronice pentru autorecenzare se va remedia în cel mult 48 de ore.

UPDATE

„Daţi-mi voie să-mi cer scuze pentru micile inadvertenţe care au fost la începutul acestei zile. Momentan au fost rezolvate şi am informat şi printr-un comunicat al institutului faptul că autorecenzarea se poate realiza direct accesând autorecenzare.insse.ro şi urmând apoi calea pe care am prezentat-o în diverse materiale publicitare. Toate acestea s-au întâmplat întrucât a fost un interes deosebit la prima oră şi accesările au fost mult mai multe decât am proiectat noi, în interfaţă", afirmat Tudorel Andrei, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că sistemul face faţă autorecenzării, dar interfaţa reprezentată de site-ul recensământromânia.ro a fost proiectată pentru mai puţine accesări decât cele de la prima oră.

De asemenea, disrectorul a menţionat că nu este vorba despre o problemă bugetară, fiind alocate toate fondurile necesare. 

„Sistemul era proiectat la 1.200 de intrări pe secundă, dar numărul intrărilor a fost mult peste această valoare şi astfel s-a ajuns la această situaţie. Firma care a proiectat nu s-a gândit că poate fi un interes atât de mare în prima parte a recensământului. Dar vă asigur că INS-ul, împreună cu STS-ul, cu care am lucrat impecabil şi cu Banca Mondială, pentru că este un proiect derulat cel puţin în trei, vom asigura tot suportul încât va fi o acţiune de succes. Colegii mei au făcut toate eforturile şi au venit cu această schimbare din mers. Butonul respectiv este accesat direct prin comandă şi nu prin apăsare şi din câte înţeleg nu sunt inadvertenţe", a spus Tudorel Andrei.

Ştire iniţială

„Ca urmare a interesului foarte ridicat manifestat de populaţie pentru accesarea platformei de autorecenzare în primele ore ale zilei de 14 martie, website-ul dedicat Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor a fost suprasolicitat. Astfel, până la suplimentarea resurselor de natură tehnică, rugăm persoanele care doresc să se autorecenzeze să acceseze direct Platforma de Autorecenzare la adresa https://autorecenzare.insse.ro sau site-ul Institutului Naţional de Statistică la adresa https://insse.ro/cms/ro. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat şi vă mulţumim pentru interesul manifestat”, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Problema a fost rezolvată deocamdată în sensul tehnic. Sperăm ca într-o zi sau două, cu sprijinul STS-ului să repunem în funcţionalitate sistemul iniţial”, a declarat Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al INS, luni, într-o intervenţie la Digi24.

Platforma de autorecenzare de pe site-ul www.recensamantromania.ro a devenit activă la ora 00:00, pe 14 martie, anunţa vineri, 11 martie, purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică pentru activitatea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, Bogdan Drăghia.

Prima etapă a recensământului populaţiei şi locuinţelor, respectiv cea de preliare a datelor din surse administrative, a început pe 1 februarie, iar cea referitoare la autorezenzare se desfăşoară între 14 şi 15 martie.

Autorecenzarea va putea fi efectuată de pe orice telefon mobil tip smartphone, de pe tabletă, laptop sau calculator, chestionarul pentru autorecenzare fiind disponibil în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, precum şi în limba engleză.

A treia etapă a recensământului constă în colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă. Această etapă se va desfăşura între 16 mai – 17 iulie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite