Sistemul informatic al cardului de sănătate funcţionează după o lună de blocaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul informatic al cardului naţional de sănătate a început să funcţioneze luni după-amiază, după 4 săptămâni de blocaj. Avaria sistemului de sănătate a durat 28 de zile şi este cea mai gravă de până acum, de la introducerea cardului de sănătate. Încă nu se ştie dacă sistemul a fost repornit temporar sau defecţiunea a fost în sfârşit remediată. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu a făcut precizări în acest sens.

Sistemul cardului de sănătate a mai funcţionat în urmă cu 10 zile, pe data de 19 iulie, însă în scurt timp acesta a picat din nou. Timp de patru săptămâni, sistemul a funcţionat offline, informează hotnews.ro. 

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat pe 18 iulie că Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat că face „teste finale” pentru repornirea sistemului. Sorina Pintea a transmis că spera ca acesta să fie funcţional cel târziu lunea trecută, pe 22 iulie.

Tot pe 22 iulie, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că vor fi achiziţionate de urgenţă servicii de mentenanţă pentru o perioadă „tampon”, până la semnarea unui contract pe perioadă mai lungă.

Începând din 23 iulie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are un nou preşedinte, în persoana lui Vasile Ciurchea. Vasile Ciurchea a mai condus Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în perioadele iunie 2014-martie 2016 şi februarie 2007-ianuarie 2009. El este anchetat de DNA într-un dosar de corupţie ce vizează contractele privind sistemul informatic al Casei, în care prejudiciul se ridică la peste 16 milioane de euro.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că „nu există nicio acuzaţie la adresa lui Ciurchea” atâta timp cât nu există o hotărâre judecătorească, ci doar o anchetă.

Vasile Ciurchea îl înlocuieşte la conducerea Casei pe Răzvan Vulcănescu, numit preşedinte interimar în luna iunie. Răzvan Vulcănescu îşi va continua activitatea în conducerea CNAS ca vicepreşedinte, funcţie pe care o ocupa anterior numirii ca preşedinte interimar.

Vasile Ciurchea este cercetat de DNA, alături de alte persoane care deţin sau au deţinut funcţii de conducere în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, într-un dosar de corupţie în care prejudiciul este estimat la peste 16 milioane de euro. Faptele cercetate de procurori vizează contractele încheiate privind sistemul informatic.

Vasile Ciurchea a demisionat de la conducerea Casei în martie 2016 tot în urma unui scandal legat de nefuncţionarea sistemului cardului de sănătate, similar cu cel de acum.

Înainte de a fi numit la conducerea CNAS în 2007, Ciurchea a fost director la Agenţia Naţională de Programe din Ministerul Sănătăţii şi director general în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate.

„Există fapte de natură penală" în legătură cu faptul că baza de date a sistemului a fost lăsată fără servicii de mentenanţă, a anunţat lunea trecută ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Sorina Pintea mai spunea atunci că "în cursul zilei de astăzi se va face o procedură de achiziţie în regim de urgenţă pentru servicii de mentenanţă a bazei de date pentru sistemul informatic al cardului de sănătate, care să asigure o perioadă tampon", până la încheierea unui contract pentru servicii de mentenanţă pe termen mai lung. Potrivit ministrului Sănătăţii, "există fapte de natură penală" în legătură cu faptul că baza de date a sistemului a fost lăsată fără servicii de mentenanţă, iar un raport pe această temă va fi trimis la DNA.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite