Sistem digital de gestionare a paturilor la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul pentru Copii „Grigore Alexandrescu” a implementat o aplicaţie prin care se face trecerea de la un sistem clasic de gestionare a paturilor la un sistem digital care foloseşte o tabletă pe fiecare secţie. Astfel, poate fi transmis în timp real numărul de paturi libere din spital.

Concret, Spitalul de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu din Capitală este singurul spital din ţară care are un sistem propriu de gestionare a paturilor, în condiţiile în care are peste 20 de secţii şi compartimente şi 60.000 de copii sunt consultaţi anual, peste 20.000 din aceştia fiind şi internaţi. 

„Ştim în timp real care este situaţia pe comparimente şi secţii şi putem gestiona mai bine urgenţele. Prin acest sistem, ne dorim să avem şi informaţii legate de durata internării, care secţii sunt cele mai solicitate, în ce secţii e nevoie de îmbunătăţiri. De asemenea, ştim unde sunt pacienţii în orice moment. Până acum, se vorbea la telefon şi nu se ştia exact ce saloane sunt blocate, pentru cât timp”, a declarat conferenţiarul Alexandru Ulici, managerul unităţii sanitare. 

Asistentele medicale completează informaţiile pe tabletă

Asistentele medicale sunt cele care completează informaţiile în tabletă, fiecare secţie fiind dotată cu un astfel de dispozitiv. „Ajută foarte mult şi la transferul pacientului. La Unitatea de Primiri Urgenţe sunt 300 de prezentări pe zi, iar unde sunt urgenţe e foarte greu să gestionezi pacienţii. Este o mai bună gestionare a timpului”, apreciază şi medicul Ioan Fodor, şeful Secţiei de Ortopedie, una dintre cele mai aglomerate din spital. 

„Până să apară acest program exista o asistentă care avea ca sarcină să dea în jur de 20 de telefoane. La un anumit interval de timp, suna din secţie în secţie ca să afle numărul de locuri disponibile. După ce dădea 20 de telefoane, acurateţea numărului de paturilor nu mai era aceeaşi”, a declarat, la rândul său, medicul rezident Alexandru Herdea, cel care a pus la punct sistemul de gestionare a paturilor din spital. 

Asistenta şefă Valentina Enache a declarat că sistemul este uşor de folosit şi nu necesită cunoştinţe avansate de IT, personalul mediu beneficiind de un instructaj în acest sens. „Scopul acestei mini-platforme este să se îmbunătăţească în permanenţă şi să ajungem la digitalizarea completă a informaţiilor pacientului, astfel încât să putem avea în final registru digital al pacientului”, a completat Alexandru Ulici.

La rândul său, Alexandru Herdea, medicul rezident care a implementat sistemul, a explicat că într-un spital în care fluxul de pacienţi este continuu, este necesar un asemenea sistem. „Programul are câteva avantaje. Poate fi implementat oriunde, e reproductiv, este foarte prietenos, oricine poate introduce informaţiile, e destul de securizat, introducerea datelor se face pe bază de username şi parolă, dar rămâne în sistem numele celui care a făcut modificarea”, a precizat managerul spitalului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite