Sinteza minciunii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lunea trecută, «Sinteza zilei» ne-a furnizat o nouă mostră de intoxicare.

Dacă partizanatul antibăsescian ar fi singurul reproş ce se poate aduce trustului TV al magnatului şi politicianului Dan Voiculescu, atunci discuţia n-ar dura mai mult de cinci minute. Toţi cei care înţeleg fenomenul mediatic ştiu că „obiectivitatea" la modul absolut este o utopie. Şi asta nu neapărat pentru că pe jurnalişti nu-i lasă patronul să spună ce gândesc (teorie adânc înrădăcinată în conştiinţa publicului), cât pentru că oamenii sunt, prin însăşi natura lor, subiectivi.

De ce am luat ca exemplu Antenele lui Voiculescu? Pentru că, în cazul lor, subiectivismul atinge pe alocuri paroxismul propagandei care alungă orice adiere de adevăr cu o rafală de minciuni. Lunea trecută, „Sinteza zilei" ne-a furnizat o nouă mostră de intoxicare în neostoita sa campanie împotriva lui Traian Băsescu. Emisiunea moderată (vorba vine!) de Mihai Gâdea a fost dedicată inopinatei vizite pe care preşedintele României urma s-o efectueze a doua zi la Washington. Analiştii de serviciu au fost invitaţi să-şidea cu părerea despre împrejurările neobişnuite ale deplasării prezidenţiale, despre motivele pentru care şeful statului a ţinut programul la secret ş.a.m.d.

Tonul a fost, în general, acelaşi. Nelipsitul specialist într-ale diplomaţiei şi cân­t­i­ce­lelor de pe YouTube, dl profesor Valentin Stan, ne-a explicat care-i diferenţa între o „vizită oficială" şi una „de lucru", pentru a demonstra că Băsescu va da chix. Că nu se face să forţezi mâna celui mai puternic om al planetei, că Obama nu-l va primi decât, eventual, pe hol, fără fotografi şi fără declaraţii. Şi, în definitiv, că actualul preşedinte al României nu se ridică la rangul unui şef de stat primit cu onoruri în Statele Unite. Cum a fost Ceauşescu de la a cărui „vizită istorică" rulau imagini pe fundal.

Dl Cornel Nistorescu, marele gazetar fără gazetă, a sărit să-l critice pe Băsescu din alt unghi. Şi anume pentru că ultima sa vizită peste Ocean, cea din 2006, a fost înlesnită de un congresmen cercetat acum pentru nişte ilegalităţi. Carevasăzică, uite cine ne deschide nouă uşa la Casa Albă! La rândul său, junele „moderator" şi-a exprimat şi el o mică frustrare: aceea că niciun reporter al postului pe care-l păstoreşte nu a fost luat cu avionul prezidenţial, avion moştenit, se cuvenea precizat, de la Ceauşescu. Asta, da, informaţie relevantă!

Epilogul poveştii: marţi, 13 septembrie, preşedintele României a stat de vorbă aproape o jumătate de oră cu Obama, iar reprezentanţii celor două ţări au semnat două importante acorduri bilaterale. Întrebat de ce n-a anunţat din vreme detaliile vizitei, Băsescu a dat un răspuns tipic: „Ca să nu fie distrusă acasă de analişti". Câtă dreptate a avut dl preşedinte de astă dată, ne putem da seama şi singuri. Antena 3 a îngropat subiectul pe muteşte, de parcă nici nu s-ar fi întâmplat! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite