Sinodul BOR: Botezul şi cununia nu vor mai avea loc în aer liber. Preoţii nu vor cere bani pentru slujbele de înmormântare în cazul familiilor nevoiaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cununiile religioase nu vor mai avea loc în aer liber, ci doar în bisericile parohiale FOTO Arhivă Adevărul
Cununiile religioase nu vor mai avea loc în aer liber, ci doar în bisericile parohiale FOTO Arhivă Adevărul

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a hotărât ca preoţii să nu perceapă bani pentru slujbele de înmormântare în cazul familiilor defavorizate, cu venituri reduse, cu mulţi copii. În plus, oficierea Tainei Botezului şi a Tainei Cununiei vor avea loc doar în bisericile parohiale.

Aceste decizii au fost luate joi, în şedinţa Sinodului Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

Potrivit Patriarhiei Române, decizia oficierii Tainei Botezului şi a Tainei Cununiei numai în bisericile parohiale a fost luată „pentru păstrarea sacralităţii şi solemnităţii acestor Sfinte Taine". „În ultima vreme am avut solicitări diverse din partea credincioşilor cu privire la locuri neconvenţionale în care să aibă loc fie cununii, fie botezuri, cum ar fi spaţii verzi, restaurante, pontoane... Astfel, o cununie, de exemplu, se transformă în spectacol, pierde din solemninate. Decizia ca Taina Botezului şi Taina Cununiei să aibă loc doar în biserici parohiale - nici măcar în mănăstiri“, a explicat părintele Constantin Stoica, purtător de cuvânt al BOR. „De multe ori, credincioşii care solicitau cununii sau botezuri în alte spaţii, în afara bisericilor, invocau neştiinţa. Ei, bine, din acest moment nu mai au de ce face asemenea solicitări. Practic, am restabilit orânduirile BOR“, a adăugat părintele Stoica.

Totodată, în şedinţa Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, ierarhii au evaluat rezultatele colectei organizate în bisericile şi mănăstirile ortodoxe din ţară şi străinătate în luna decembrie 2012 ca urmare a Pastoralei Sfântului Sinod, la încheierea Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română.

Astfel, cu acea ocazie au fost colectate peste 3,3 milioane de lei, aproximativ 625.000 de kilograme de produse alimentare, circa 50.000 de kilograme de produse agricole, 150.000 de kilograme de îmbrăcăminte, aproximativ 15.000 de cutii cu medicamente, produse igienico-sanitare şi lemne de foc, fiind ajutate aproape 70.000 de familii sărace, cu membri bolnavi sau cu mulţi copii, a precizat Patriarhia Română într-un comunicat de presă.

În 2012, în cadrul programului social "Masa Bucuriei" derulat de Patriarhia Română în parteneriat cu lanţ de magazine, au fost alocate produse alimentare şi igienico-sanitare în valoare de peste 3.320.000 de lei, de care au beneficiat aproximativ 18.300 de persoane aflate în instituţiile sociale ale Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit părintelui Stoica, fiecare preot are cunoştinţă de situaţia credincioşilor săi şi, astfel, poate stabili cine beneficiază de scutiri de taxe în cazul înmormântărilor sau al botezurilor şi cine nu.

Sinodul BOR a mai decis sărbătorirea Zilei Culturii Române, în 15 ianuarie, la Patriarhia Română şi în toate eparhiile, pentru a evidenţia legătura dintre cult şi cultură, dintre biserică şi societate în viaţa poporului român.

Sinodul BOR a hotărât, de asemenea, înfiinţarea Asociaţiei Naţionale a Centrelor de Pelerinaj din Biserica Ortodoxă Română, pentru o mai bună organizare a pelerinajelor, "cu scopul apărării şi promovării activităţilor pastorale şi misionare ale Bisericii", se mai arată în comunicatul Patriarhiei Române.

Potrivit deciziei Sinodului BOR, parohiile vor sprijini "familiile defavorizate, cu venituri reduse, cu mulţi copii, cu persoane bolnave sau vârstnicii cu venituri mici prin a nu le solicita acestora contribuţii băneşti pentru slujbele de înmormântare".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite