Sinodul BOR ia în calcul canonizarea lui Arsenie Boca, la propunerea Mitropoliei Ardealului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
arsenie boca

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a luat act de propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului de canonizare a părintelui Arsenie Boca şi a aprobat, luni, transmiterea propunerii unei comisii pentru canonizarea sfinţilor.

Sinodul BOR ia în calcul canonizarea lui Arsenie Boca, după propunerea Mitropoliei Ardealului. Potrivit unui comunicat transmis luni de BOR, s-a luat act de propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului de canonizare a părintelui Arsenie Boca şi de documentaţia înaintată în acest sens.

Astfel, a fost aprobată transmiterea propunerii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului Subcomisiei sinodale pentru canonizarea sfinţilor români.

„Această comisie va invita specialişti din diferite domenii de competenţă să redacteze referate privind canonizarea părintelui Arsenie Boca din perspectiva expertizei lor teologice, de pictură bisericească şi de disciplină monahală. De asemenea, vor fi evaluate şi referate ale cercetătorilor istorici permanenţi desemnaţi de mitropolii să cerceteze documentele CNSAS pentru a prezenta activitatea părintelui Arsenie Boca în perioada 1945-1989. Până la luarea unei decizii finale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe recomandă clericilor şi credincioşilor – indiferent dacă susţin canonizarea sau se opun acesteia – să aştepte cu rugăciune şi răbdare rezultatul final al subcomisiei sinodale, evitând atât idealizarea excesivă a persoanei părintelui Arsenie Boca, cât şi denigrarea lui”, se arată în comunicatul BOR, citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, canonizarea sfinţilor este un proces anevoios, care nu se face sub emoţii de moment.

La începutul lunii septembrie, Sinodul Mitropoliei Ardealului a decis, la Deva, înaintarea propunerii de canonizare a Părintelui Arsenie Boca către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care să ia o decizie.

Canonizarea Părintelui Arsenie Boca ar însemna îndeplinirea dorinţelor unui număr mare de credincioşi, care în ultimii 30 de ani au mers la Prislop, la mormântul acestuia, a spus, atunci, preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

„Canonizarea Părintelui Arsenie Boca ar însemna o rânduiala a Bisericii, care ajunge la bun sfârşit, pentru că aşa cum spuneam şi cu alte ocazii, canonizarea unui sfânt nu este o chestiune care se întâmplă dintr-odată. Este vorba despre o realitate îndelungată, despre un demers îndelungat şi cred eu că se împlinesc năzuinţele şi dorinţele credincioşilor, mulţimii mari de credincioşi care în decursul celor 30 de ani, aproape, de la trecerea la Domnul a Părintelui Arsenie, au bătut drumul Prislopului", a spus preotul din cadrul Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Demersurile pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca au început în 2015.

Cine a fost Arsenie Boca

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus, Hunedoara - d. 28 noiembrie 1989, Mănăstirea Sinaia, Prahova) e considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisoarile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Securitatea l-a urmărit apoi îndeaproape până în ultimele săptămâni dinaintea morţii sale,

Arsenie Boca a murit la 28 noiembrie 1989, la Sinaia, având vârsta de 79 de ani, iar potrivit dorinţei sale a fost înmormânta la mănăstirea Prislop, în 4 decembrie 1989. Mormântul lui a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite