Singurul orfelinat de urşi din Europa, în pericol de închidere. Cum poţi contribui la salvarea sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursuleţii din Centrul pentru Reabilitarea Urşilor Orfani. FOTO Leonardo Bereczky
Ursuleţii din Centrul pentru Reabilitarea Urşilor Orfani. FOTO Leonardo Bereczky

Anual, zeci de pui de urs rămân orfani în pădurile din România, în condiţiile în care numărul oficial de urşi bruni este dictat de interesele de vânătoare, iar braconajul rămâne nepedepsit. Asta, deşi ursul este protejat prin lege, la nivel european, nu doar naţional. Singura şansă a puilor de urs este Centrul pentru Reabilitarea Urşilor Orfani, rămas acum fără finanţare.

WWF România lansează campania de crowdfunding „Fii eroul puilor de urs!“ prin care fiecare persoană poate salva urşii bruni intrând pe wwf.ro/orfelinat.

10 pui de urs pot fi salvaţi anual

Centrul pentru Reabilitarea Urşilor Orfani se întinde momentan pe o suprafaţă de 20 hectare şi găzduieşte 10 pui de urs orfani. „Preconizăm că acest număr de pui orfani se va dubla în următorii 10 ani”, spune Leo Bereczky, fondatorul Centrului. Costurile totale pentru un pui de urs se ridică la 6000 dolari anual, din care aproape 4000 dolari reprezintă doar hrana.  Deşi pare o sumă mare, oricine poate fi eroul urşilor orfani cu doar 5 dolari pe lună, ce vor asigura hrana unui pui, pe o zi.

Campania se desfăşoară în perioada 7 septembrie – 15 octombrie 2016 şi îşi propune să salveze cei 10 pui de urs care se află în prezent la Centru, strângând 10.000 dolari din donaţii lunare, sumă ce va sigura atât hrana, adăpostul, siguranţa, îngrijirile veterinare, cât şi echipa de trei specialişti care au grijă de urşi. În plus, aceşti bani îi vor permite lui Leo Bereczky să dezvolte Centrul pentru a ajuta mai mulţi urşi orfani să poată găsi drumul spre orfelinat, iar apoi să fie reintegraţi în sălbăticie.

Peste 100 de pui salvaţi până acum

De mai bine de 10 ani, în judeţul Harghita, în Munţii Hăşmaş, funcţionează Centrul pentru Reabilitarea Urşilor Orfani sau, pe scurt, orfelinatul pentru urşi. Până în prezent, centrul a reuşit să readucă în sălbăticie mai mult de 100 de urşi altfel pierduţi într-un destin batjocuritor. Este singurul orfelinat de acest gen din Europa, unde puii de urs sunt îngrijiţi, hrăniţi şi monitorizaţi. Principiul de bază al orfelinatului este interacţiunea minimă cu omul, dar monitorizarea este realizată continuu de către un expert. Odată ce părăsesc Centrul, aceştia sunt monitorizaţi prin colare pentru a urmări evoluţia lor ca animale reintegrate în sălbăticie.

„Am conceput şi am dezvoltat metoda noastră de reabilitare care, practic, înseamnă copierea cât mai fidelă a naturii. Puii de urs sunt plasaţi în nişte ţarcuri care oferă un cadru totalmente natural. Mărimea acestor ţarcuri porneşte de la una mică,  în care puii pot socializa unii cu alţii, se pot învăţa unii cu altii, şi vor forma un grup al aceleiaşi generaţii, după care sunt plasaţi în ţarcuri din ce în ce mai mari, în funcţie de necesităţile lor ecologice“, a mai adăugat Bereczky.

România este ţara în care trăieşte aproape 40% din întreaga populaţie de urşi de pe tot continentul, în condiţiile în care Ungaria, Cehia, Germania sau Belgia nu mai au deloc urşi în sălbăticie. Ursul este o specie strict protejată la nivel naţional şi european prin Directiva Habitate (Natura 2000), dar valoarea ridicată a trofeelor de urs, între 4.000-15.000 euro/exemplar, menţine populaţia de urs brun din recensămintele naţionale oficiale nerealist de mare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite