Singurul centru destinat românilor de pretutindeni, aflat în propietatea statului român - la un pas de desfiinţare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoria Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni este una care ar putea constitui subiectul unui roman. Acesta a fost înfiinţat în anul 1998 sub denumirea Centrul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni ca instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale.

În primii ani de la înfiinţare, centrul de la Crevedia a primit la studii cîteva mii de tineri etnici români, în special din Basarabia, Bucovina şi Maramureşul Istoric. Din anul 2005, Centrul Hurmuzachi a trecut în subordinea Ministerului Afacerilor Externe şi din 2007 s-a transformat în Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituţie publică de interes naţional cu personalitate juridică proprie”.

Principala calitate a acestei instituţii a fost că avea şi încă mai are în administrare o bază de pregătire, aflată lângă Bucureşti, în comuna Crevedia, destinată etnicilor români din afara graniţelor ţării. Acest centru a găzduit mii de tineri etnici români care au primit burse din partea statului român tineri care „au promovat, în măsura în care şi-au asumat-o, identitatea românească în comunităţile din care făceau parte”.

Trebuie să recunosc că decăderea acestei instituţii a survenit în perioada de după 2004. Până atunci, din datele obţinute de mine, exista o activitate intensă şi de calitate în folosul românilor de pretutindeni.

În anul 2011 când am ajuns la conducerea acestei instituţii, era practic pusă pe linie moartă. De mai bine de un an de zile centrul de la Crevedia era lasat în paragină, bugetul exista mai mult pentru plata salariilor, nu avea pagină de internet de aproape de 4 ani, se desfiinţase anul pregătitor, practic nu mai facea nimic. După o muncă destul de dificilă de redresare a unei instituţii, cu un buget minim şi resursă umană limitată, în anul 2012, centrul de la Crevedia a găzduit peste 1000 de tineri etnici români care au participat la cursuri de cultură şi civilizaţie românescă. Mai multe detalii despre activităţile desfăşurate acolo găsiţi aici

La începutul anului  2013 am fost îndepărtat de la conducerea instituţiei pe motiv că nu sunt înregimentat politic în ciuda faptului că ministrul David a subliniat iniţial că respectă munca depusă de mine la institut. Unul din elementele pe baza cărora am intrat în contradicţie cu ministrul David a fost intenţia acestuia de a desfiinţa centrul de la Crevedia şi a-l ceda către alte instituţii sau entităţi private. Opoziţia mea a fost una vehementă şi s-a concretizat inclusiv în sesizări adresate organismelor competente în a stopa ceea ce consideram a fi un abuz la vremea respectivă. Nu ştiu cât de mult am fost luat în seamă la atunci, dar la un an distanţă se dovedeşte că am avut dreptate. Ministrul David a urmărit distrugerea centrului şi cedarea lui şi a făcut acest lucru pe paşi crezînd, probabil, că are timp să-şi îndeplinească acest obiectiv în doi trei ani.

Primul pas a fost să dovedească că un centru care era funcţional în decembrie 2013, activităţile desfăşurate acolo o dovedesc, a devenit peste noapte nefuncţional din cauza jafului pe care eu l-am făcut acolo.

Al doilea pas a fost să scoată din circuitul public centrul de la Crevedia pentru a nu fi în atenţia opiniei publice. Drept urmare, în anul 2013 nu s-a desfăşurat niciun fel de activitate în centrul de la Crevedia şi s-a tăiat până şi apa rece în instituţie.

Al treilea pas, făcut la sfârşitul anului 2013, a fost o reorganizare a Institutului Hurmuzachi, prin care au dispărut din schema de personal 90% la sută din posturile ocupate de personalul care deservea Centrul de la Crevedia.

Al patrulea pas, făcut cu câteva zile înăinte să plece din funcţia de ministru, a fost să disponibilizeze personalul de la Crevedia, în prezent acolo funcţionând 6 angajaţi. 6 angajaţi care gestionează şi păzesc un spaţiu de 3,8 hectare, administrează căminele, cantina, corpul şcoală, centrala termică şi alte zeci de corpuri de clădire. Numai pentru a asigura o pază minimală a centrului ar fi necesari şi obligatoriu din punct de vedere legal, un număr de 8 angajaţi care să aibă atestat de agent de pază!!!

Concluzia este că centrul de la Crevedia este la ora actuală în situaţia de a nu putea găzdui niciun fel de proiecte pentru românii de pretutindeni, paza nu îi este asigurată în mod corect şi mai ales legal, iar singura soluţie care ar părea logică ar fi ca acesta să se desfiinţeze. Cel puţin acesta a fost planul ministrului David şi a celor care i-au dus cu mare atenţie la îndeplinire planul: directoarea generală a IEH, Zvetlana Preoteasa şi Directorul Executiv, Nicolae Brânzea.

Astfel, Cristian David a dus la îndeplinire un plan mai vechi al câtorva personaje mânate de interese economice, din toate partidele politice, de desfiinţare al singurului centru destinat românilor de pretutindeni care se află în posesia statului român.

 Trist, dar ADEVĂRAT!

Şi pentru că imaginile vorbesc uneori mult mai clar decât simplele vorbe, pe portalul românilor de pretutindeni puteţi găsi cîteva imagini de la proiectele desfăşurate de Institutul Hurmuzachi în anii 2011 şi 2012 cînd la Crevedia se puteau (şi se pot) desfăşura proiecte în folosul românilor de pretutindeni!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite