UPDATE Sindicatele din Sănătate au pichetat, marţi, Ministerul Finanţelor. Care sunt nemulţumirile sindicaliştilor.  Pintea: veniturile medicilor nu scad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicatele din Sănătate pichetează, marţi, Ministerul Finanţelor. FOTO: Inquam Photos Octav Ganea
Sindicatele din Sănătate pichetează, marţi, Ministerul Finanţelor. FOTO: Inquam Photos Octav Ganea

Uniunea Sindicală SANITAS Bucureşti a deschis, marţi, şirul acţiunilor de protest cu pichetarea Ministerului Finanţelor. Principala nemulţumire a sindicaliştilor este legată de reglementarea sporurilor, care le-ar aduce mai puţini bani în buzunare. Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea spune că veniturile medicilor nu vor scădea. Pichetarea s-a desfăşurat între orele 11:00-13:00.

UPDATE Sindicaliştii de la SANITAS vor picheta săptămâna viitoare ministerele Muncii şi Sănătăţii pentru a găsi soluţii în vederea modificării regulamentului de sporuri, a declarat, marţi, vicepreşedintele Federaţiei Sindicale SANITAS, Iulian Pope, la ieşirea de la discuţiile cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, scrie Agerpres.

UPDATE Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi, la Parlament că veniturile medicilor nu vor scădea, menţionând că nu va fi retrasă Anexa 10 privind sporurile în sectorul sanitar.

"Trebuie să respectăm legea. Asta trebuie să înţeleagă toată lumea. Fiecare are dreptul să facă ceea ce doreşte. Noi am făcut nişte propuneri, spunem noi pertinente astfel încât să avem grijă de fiecare angajat din sistemul sanitar începând cu medicii cărora le-a crescut salariul de încadrare şi veniturile nu scad. Anexa 10 este construită pe baza legii 153 care prevede limitarea sporurilor la 30%. Calculele sunt foarte clare - veniturile medicilor nu scad. Prin această anexa 10 am încercat o echilibrare a veniturilor astfel încât niciun angajat din sistemul de sănătate să nu piardă din venitul avut în februarie 2018. Această anexă este valabilă pentru anul 2018. Începând cu 2019 când alte categorii de personal vor intra în grila legii 153 diferenţa rămasă va creşte cuantumul sporurilor acordat medicilor", a afirmat oficialul, potrivit Agerpres.

Sindicaliştii din Sănătate revendică creşterea salariului de bază pentru toţi angajaţii sistemului sanitar şi de asistenţă socială; adoptarea unui regulament de sporuri care să ţină cont de condiţiile efective în care personalul îşi desfăşoară activitatea.

În prezent negocierea se poartă pe o „Anexă nr. 10" care nu respectă deloc principiile privind acordarea sporurilor prevăzute în legea salarizării, explică sindicaliştii. Mai exact, aceştia vorbesc despre eliminarea plafonului de 30% pentru sporuri, prevăzut la art. 25 din Legea nr. 153/2017, plafon care cuprinde următoarele: suma sporurilor, primelor, indemnizaţiilor inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale dar şi gărzile medicilor,

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite