UPDATE Sindicatele din Sănătate, noi negocieri la Guvern. La discuţii a participat şi ministrul Florian Bodog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florian Bodog FOTO Adevărul
Florian Bodog FOTO Adevărul

Sindicatele din Sănătate au avut miercuri noi negocieri cu reprezentanţii Guvernului, referitoare la legea salarizării. Aceştia au discutat cu ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, cu ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu şi cu ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.

UPDATE „În dialogul de astăzi nu s-a găsit o soluţie concretă nici la problema tichetelor de masă – care dispar începând cu 1 ianuarie 2018, nici la depăşirea normei de bază în cazul medicilor care lucrează în spitale (gărzile suplimentare obligatorii impuse de Legea 153/2017). Pentru rezolvarea ambelor probleme, este necesară amendarea Legii-cadru 153”, arată Sanitas.

„Participanţii la întâlnirea de astăzi au fost de acord cu o nouă discuţie, ce va avea loc vineri, 20 octombrie, în care se vor analiza principii şi variante de modificare a Anexei 2 a legii -cea referitoare la salarizarea personalului inclus în Familia ocupaţională de funcţii bugetare "Sănătate şi Asistenţă Socială".

„Reprezentanţii Federaţiei SANITAS sunt de acord, în principiu, cu modificarea Anexei 2 în sensul stabilirii salariilor de bază în mod diferenţiat, ţinând cont de categoria profesională şi specificul locului de muncă. Noua întâlnire programată cu partea guvernamentală nu afectează programul de acţiuni de protest demarat de Federaţia SANITAS din România. Acţiunile noastre continuă cu mitingul şi marşul din 19 octombrie, urmând ca, în funcţie de rezultatul discuţiilor, Consiliul Naţional SANITAS să decidă asupra oportunităţii declanşării grevei generale în sistemul de sănătate şi asistenţă socială”, a precizat Bărăscu.

„Am argumentat pentru a nu ştiu câta oară, în faţa reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, necesitatea modificării Legii nr. 153/2017, care sunt inechităţile şi omisiunile care trebuie îndreptate. Aceştia au recunoscut că aplicarea Legii-cadru de la 1 ianuarie 2018, în forma în care este acum, coroborată cu trecerea contribuţiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului, ar genera pierderi de venituri în sănătate şi asistenţă socială. Am cerut explicaţii pentru lipsa de soluţii concrete a guvernanţilor şi pentru atitudinea refractară pe care o au faţă de solicitările noastre. Dacă ne aducem bine aminte, pe 4 octombrie 2016 ,SANITAS era tot în stradă, în faţa Ministerului Sănătăţii. Astăzi, 4 octombrie 2017, suntem tot aici şi constatăm, cu amărăciune că numai guvernul s-a schimbat, problemele au rămas aceleaşi!”, a explicat Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei Sanitas.

Principalele revendicări ale sindicaliştilor sunt modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea bugetarilor în sensul eliminării inechităţilor şi rezolvării omisiunilor; un Regulament de sporuri echitabil şi nediscriminator; renunţarea la plasarea contribuţiilor sociale în totalitate din sarcina angajatorului în cea a angajatului; recâştigarea tichetelor de masă începând cu 1 ianuarie 2018.

Negocieri au avut loc şi la începutul lunii, însă fără rezultat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite