Sindicatele, la discuţii cu delegaţia FMI / Costin: "Vor revizui prognoza. Au recunoscut că au fost optimişti în privinţa României"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicatele discută astăzi cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) despre iminentele disponibizări din sectorul bugetar şi despre reducerea veniturilor.

UPDATE 10.56 Dumitru Costin: Statul este principalul generator de blocaje din economie

Liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat după întâlnirea cu delegaţia FMI că statul a întreprins foarte puţine măsuri pe partea de creare de locuri de muncă, fiind "unul dintre principaluu generatori de blocaje din economie".

Concluzia pe care a transmis-o liderul sindical delegaţiei FMI este că România risipeşte bani mulţi şi aiurea, referindu-se la fondurile alocate protecţiei sociale.

"România cheltuieşte sume foarte mari de bani cu protecţia socială. Risipim bani mulţi şi aiurea Banii aştia trebuie să ajungă la pensionarii săraci, la copiii, la persoane care nu se mai pot integra în piaţa muncii", a declarat Costin.

Acesta a precizat că a obţinut sprijinul reprezentanţilor FMI pentru crearea unui mecanism multidisciplinar pentru absorbţia fondurilor europene.

Dumitru Costin a precizat că reprezentanţii FMI au decis să modifice prognoza privind evoluţia economică a României. "Au recunoscut că prognozele pe care le-au făcut au fost uşor optimiste", a declarat acesta după întâlnirea cu delegaţia Fondului.

"România rămâne extrem de vulnerabilă, în ciuda faptului că avem în ce să investim banii, avem şi bani de investit, mă refer la fondurile europene", a adăugat liderul sindical.

La discuţiile cu delegaţia FMI condusă de Jeffrey Franks vor fi prezenţi şi Bogdan Hossu şi Dumitru Costin, reprezentanţii celor mai mari confederaţii "Cartel Alfa", respectiv ai Blocului Naţional Sindical

Înainte de intrarea la negocieri, Bogdan Hossu a declarat că sindicatele nu pot accepta creşterea taxelor, existând posibilitatea unor mişcări de stradă de proporţia celor din Grecia în cazul în care Executivul va f constrâns să recurgă la modificarea taxei unice sau la alte taxe şi impozite.

Sindicaliştii le-au spus reprezentanţilor FMI, în cadrul întâlnirii de astăzi, că actualul sistem de taxare din România prejudiciază populaţia cu venituri mici, iar soluţia ar fi o taxare diferenţiată, în special la TVA, a declarat preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, după discuţia cu experţii Fondului.

Una dintre măsurile solicitate de sindicate este o politică clară din partea Guvernului de combatere a evaziunii fiscale, inclusiv a celei de pe piaţa muncii, care să reducă evaziunea cu circa 4%.

Bogdan Hossu, preşedintele "Carte Alfa", a precizat legat de mult anunţatele disponibilizări, că sindicatele au acceptat deja îngheţarea salariilor, deci reducerea puterii de cumpărare, ca un sacrificiu, dar o presiune suplimentară este nejustificată.

Hossu a precizat că intenţionează să discute cu delegaţia FMI pe tema condiţionalităţilor legate de legea de salarizare şi de modul de aplicare a acesteia, despre proiectul de lege a pensiilor şi situaţia pensionarilor.

Posibilitatea ca Executivul să mărească taxele şi impozitele a fost lansată luni de preşedintele PNL Crin Antonescu. Acesta a prezentat opiniei publice un document de lucru al Ministerului de Finanţe prin care se majora la 25 % impozitul lunar asupra veniturilor ce depăşesc 4000 de lei, se creştea impozitul pe profit la 25% şi se dublau taxele locale. Informaţiile au fost infirmate de Ministerul de Finanţe şi de Jeffrey Franks, reprezentantul FMI.

Guvernul încearcă să nu modifice nivelul actual al taxelor, a declarat astăzi ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu,, precizând că Executivul are mai multe variante pentru negocierile cu FMI, dar care nu corespund cu cele vehiculate în ultima vreme în presă.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite