Sindicatele cer retragerea proiectului de OUG prin care se reglementează accesul spitalelor private la bani publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Costache vrea să dea acces spitalelor private la bani publici
Victor Costache vrea să dea acces spitalelor private la bani publici

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” solicită retragerea proiectului de Ordonanţă de modificare a Legii privind reforma în domeniul sănătăţii prin care se reglementează accesul liber al spitalelor şi clinicilor private la fonduri bugetare. Asta după ce ministrul Victor Costache a pus în dezbatere publică un proiect de lege care permite accesul nelimitat al spitalelor private la decontări din banii publici.

„Banii colectaţi în fondurile publice de sănătate trebuie să fie folosiţi în interesul bolnavilor, direcţionaţi către servicii medicale, nu pentru a acoperi investitiile private din domeniu si a produce profituri”, spun sindicaliştii.

Aceştia atrag atenţia în contextul în care în România, alocarea bugetară pentru sănătate este cea mai mică din Uniunea Europeană, că „direcţionarea către sistemul privat a unor sume din ce în ce mai însemnate din aceşti bani publici erodează şi va eroda şi mai mult serviciile oferite de spitalele publice, va limita şi mai mult accesul populaţiei la serviciile de sănătate şi va accentua decalajul dintre săraci şi bogaţi”.  

„Având în vedere că fondurile alocate pentru programele naţionale de sănătate nu vor creşte, o mare parte dintre pacienţii care sunt trataţi în unităţile de stat vor fi direcţionaţi către spitalele private, unde vor fi în situaţia de a plăti suplimentar sume pe care doar foarte puţini şi le vor permite”, subliniază sindicaliştii.

Reamintim că Ministerul Sănătăţii are în dezbatere publică o Ordonanţă prin care spitalele şi clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate. În prezent, acestea puteau implementa programe de sănătate doar dacă era depăşită capacitatea furnizorilor publici.

„Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât şi prin furnizori privaţi, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale. Astfel, se asigură accesul imediat al pacienţilor la tratament in cadrul programelor naţionale de sănătate curative şi, funcţie de opţiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizaţi şi evaluaţi şi care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanţă care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite