Sindicaliştii din Sănătate au discutat cu reprezentanţii Guvernului despre majorarea salariilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii de la SANITAS s-au întâlnit miercuri cu reprezentanţii Guvernului, pentru a discuta despre problemele din Sănătate. Majorarea salariilor, modificarea contractului colectiv de muncă şi acordarea sporurilor au fost doar câteva dintre chestiunile abordate în cadrul discuţiei.

La întâlnire au participat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, ministrul Muncii, Rovana Plumb, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici dar şi Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social.

În urmă cu puţin timp, peste 500 de sindicalişti au pichetat sediile ministerelor Muncii, Sănătăţii şi Finanţelor, în speranţa că autorităţile vor fi dispuse să le asculte doleanţele şi să rezolve problemele cu care se confruntă sectorul de sănătate. Cele mai multe nemulţumiri sunt legate de condiţiile de muncă şi de salarizare.

„Până în data de 31 mai, va fi supusă dezbaterii publice noua lege de salarizare a angajaţilor din sistemul bugetar. Până în data de 15 mai, va fi adoptat noul regulament de sporuri pentru sistemul sanitar. Tot în luna mai 2015, va fi emis ordinul privind reglementarea calităţii de persoană fizică independentă a asistentului medical. Începând cu 1 iulie 2015, ministrul Sănătăţii s-a angajat să identifice soluţii pentru asigurarea creşterii veniturilor salariaţilor din sistem”, au declarat sindicaliştii în urma acţiunilor de protest.

„Ca ministru susţin majorarea veniturilor personalului din sănătate, ca mod de a asigura o bună funcţionare a sistemului sanitar. După acordarea unei majorări de 100 de lei, încă de la începutul anului 2015, vom colabora cu Federaţia Sanitas astfel încât să reglementăm în mod pozitiv acordarea sporurilor salariale, iar din a doua jumătate a anului să putem veni şi cu o majorare a veniturilor”, a declarat pe 7 aprilie, în ziua protestelor, Nicolae Bănicioiu.

Nemulţumirile, scandate de sindicalişti

„Hoţii, hoţii”, „Vrem salarii decente”, „Nu ne mai minţiţi”, au fost doar câteva dintre lozincile scandate de cei peste 100 de sindicalişti înarmaţi cu fluiere şi pancarte în faţa Ministerului Sănătăţii. În ciuda vremii ploioase de afară, protestatarii şi-au scandat nemulţumirile.

„Cerem majorarea salariilor în regim de urgenţă pentru că salariile din Sănătate sunt o ruşine. În al doilea rând, vrem să reglementăm sporurile care sunt prevăzute în legislaţie şi de care nu beneficiem. Vrem deblocarea posturilor. Am ajuns să lucrăm mai puţine persoane pe mai multe posturi. De aici intervin şi problemele care apar în acordarea asistenţei medicale”, a declarat, pentru „Adevărul”, Ovidiu Bîrlean, de la Sanitas Cluj.

Bîrlean a explicat că deja mulţi colegi de-ai săi au ales calea străinătăţii, destinaţiile preferate fiind Anglia şi Germania. „Chiar acum este un nou val de plecări. Sperăm să obţinem ceva, altfel, vom trece la acţiuni de protest ample. Ne-am săturat de vorbe, vrem să ajungem la o grilă clară de salarizare care să ne mulţumească”, a mai spus sindicalistul clujean.

„Suta de lei este bătaie de joc!”

Un al protestatar, Gheorghe Ciobanu, susţine că spitalele nu sunt corespunzător finanţate. „Din 2008 n-am mai avut o creştere financiară corectă. Suta de lei care mi s-a dat este o bătaie de joc, asta pentru că net înseamnă 70 de lei, nu e mare lucru”, a declarat Ciobanu, care spune că un alt punct de pe agenda sindicaliştilor este finanţarea corespunzătoare a cabinetelor medicale şcolare.

„Suntem nemulţumiţi de faptul că medicii de familie ne-au luat dreptul de a vaccina copiii în şcoli. Să vedem de unde va face Ministerul Bani pentru că medicii de familie vor primi bani pentru vaccinurile făcute. Noi nu am fost plătiţi pentru imunizarea pe care o făceam în şcoală”, a completat Ciobanu, asistent medical şcolar.

„Primesc aproape 1.200 de lei pe lună, abia supravieţuiesc”

Janeta Miron lucrează în Centrul de Transfuzii Iaşi. Se plânge că unitatea duce lipsă de cadre medicale şi că au fost situaţii când s-au amânat operaţii în spitalele ieşene din cauza lipsei sângelui.

„Suntem o reţea de sănătate vitală, mereu se spune că este criză de sânge, dar ea există strict pentru faptul că e dezinteres din partea autorităţilor. Primesc aproape 1200 de lei pe lună. Cu banii aceştia nu prea poţi să te descurci într-un oraş universitar”, a completat Miron.

Revendicările sindicaliştilor:
1. Creşterea veniturilor tuturor salariaţilor din sistemul sanitar, de asistenţă socială şi de asistenţă medico-socială
2. Definitivarea şi punerea în aplicare a legislaţiei de salarizare specifică sistemului sanitar şi de asistenţă socială
3. Elaborarea şi aplicarea integrală a unui regulament de sporuri
4. Asigurarea unei finanţări adecvate unităţilor sanitare publice de stat
5. Reglementarea funcţionării reţelei de medicină şcolară
6. Respectarea normativelor de personal
7. Rezolvarea situaţiei Contractului Colectiv de mncă la nivel de sector

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite