Sfaturile unui medic român din Las Vegas despre coronavirus: „Românii să stea în casă sau ajung în situaţia Italiei!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coronavirus

Un medic de origine română, specialist în boli infecţioase, a făcut, printr-o postare pe internet, o serie precizări în legătură cu criza iscată de pandemia de coronavirus, care a ajuns şi în România.

Medicul Alexie, care explică foarte pertinent motivul pentru care virusul a scăpat de sub control la ora actuală, spune că acest COVID-19 trăieşte 2-3 zile pe suprafeţele neviabile (mese, scaune), unde cineva tuşeşte sau strănută, timp în care virusul poate fi contractat de alţi oameni care pun mâna pe suprafeţele respective, după care, ducând mâna la nas sau la gură, pacientul se infectează.

„Când este tuşit sau strănutat, virusul poate trăi în aer două-trei ore, dar acum oamenii de ştiinţă nu ştiu dacă această cantitate de virusuri care plutesc în aer este infectivă sau nu. Părerea mea este că dacă sunt foarte multe virusuri în aer oamenii se pot îmbolnăvi. De aceea, personalul medical din spitale trebuie să aibă măşti când îngrijesc pacienţi infectaţi“, spune medicul.

Specialistul în boli infecţioase precizează că în România sunt confuzii despre ce dezinfectanţi se pot folosi pentru a omorî aceste virusuri şi mai ales despre alcool. „În concentraţie de 70 la sută sau mai mare, alcoolul omoară virusul. Normal că dacă cineva vrea să bea vodkă sau whisky concentraţia nu va fi de 70 la sută şi deci nu ajută la nimic, ci, probabil, poate omori pacientul din cauza intoxicaţiei cu alcool. Cel mai bun dezinfectant este hipocloritul cu care albim rufele, poate fi cumpărat de la magazin, în general, în România are o concentraţie de 5 la sută. Cumpăraţi un litru, adăugaţi nouă litru de apă şi diluaţi la concentraţia de 0,5 la sută şi în câteva minute toate virusurile vor fi moarte. De asemenea, apa oxigenată cu concentraţie de 1 la sută distruge virusurile“, este sfatul medicului.

Acesta explică şi de ce există această epidemie, devenită deja o pandemie. „La început, acesta fiind un coronavirus, acest virus a fost extrapolat la virusurile SARS şi MERS, care au fost tot coronavirusuri şi au provocat epidemii în anii trecuţi. Virusul SARS a făcut vreo 800 de victime. Diferenţa majoră între acesta şi SARS era că acesta din urmă nu se multiplica în nazo-faringe, ci trebuia să ajungă în plămâni pentru asta, iar ajuns acolo se multiplica şi pacientul începea să aibă imediat simptome de boală şi ajungea foarte repede la doctor. El trebuia izolat şi nu răspândea mult boala, virusul nefiind în faringe. Deci dacă tuşea sau strănuta la început, nu răspândea virusul. COVID este foarte diferit, el se multiplică în faringe, în laringe, în canităţi imense, şi de aceea, când omul strănută sau tuşeşte sau chiar când vorbeşte elimină virusul şi poate infecta imediat şi alte persoane. Este motivul pentru care acum COVID a scăpat de sub control. Epidemiologii au crezut, fiind tot un coronavirus, că se va comporta la fel ca SARS, dar nu şi-au dat seama că, înainte ca pacientul să dezvolte semne de boală, el avea deja o cantitate mare de coronavirus în nazo-faringe şi răspândea virusul la multe persoane“, a explicat Alexie.

El spune că era deja târziu când începea să aibă simptome de boală, pentru că deja infectase foarte mulţi oameni, iar acest lucru se poate vedea în Italia.

„Pentru că virusul e în faringe în cantităţi foarte mari, e bine ca oamenii să-şi clătească gura cu apă la fiecare 10-15 minute, după aia să înghită apa, pentru că în stomac este foarte mult suc gastric, cu aciditate mare, care omoară toate virusurile. Dacă pacientul nu-şi clăteşte gura cu apă, dă posibilitatea virusului să se multiplice în nazo-faringe, şi să ajungă în plămâni. Cei bătrâni fac penumonie şi vor avea probleme grave de sănătate, chiar vor muri, aşa cum se întamplă în Italia“, spune medicul infecţionist.

Referindu-se la modalitatea prin care poate fi oprită epidemia (n.red. - declarată deja pandemie), Alexie a spus că măsurile luate în Italia au fost luate foarte târziu şi nimeni nu se aştepta ca acest virus să fie atât de problematic, iar România ar putea să ţină seama de acest lucru. Infecţionistul mai spune că, în condiţiile în care este clar că nu pot fi testaţi toţi românii, singura variantă rămâne ca oamenii să stea în casă.

“Oamenii să-şi închiipuie că-şi iau o vacanţă de Paşti înainte, de 2 săptămâni, şi să stea toată lumea în casă, iar cineva din casă să iasă o dată pe săptămînă pentru a face aprovizionarea. O persoană cu simptome trebuie testată imediat şi dacă iese pozitiv să fie izolată în afara familiei. Românii trebuie să-şi asume un risc: sau să stea în casă şi să treacă peste epidemia asta sau să ajungă în situaţia Italiei, unde s-a răspândit foarte mult virusul , iar acum nu mai poate fi controlat. Populaţia trebuie să decidă ce risc vrea să-şi asume“, a conchis medicul.

VIDEO

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite