Sfaturi pentru cei care călătoresc în ţările cu transmitere locală a virusului Zika

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care călătoresc în ţările cu transmitere locală a virusului Zika sunt sfătuite să poarte pantaloni lungi şi bluze sau cămăşi cu mânecă lungă, dar şi să folosească măsuri de protecţie personală bazate pe protecţia împotriva înţepăturii de ţânţari. Asta potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Potrivit informaţiilor furnizate de INSP, cei care călătoresc în ţările cu virus Zika sunt sfătuiţi să poarte pantaloni lungi şi bluze sau cămăşi cu mânecă lungă, în special în perioada de maximă activitate a ţânţarului vector, iar în timpul somnului, spaţiile să fie prevăzute cu aer condiţionat sau cu mijloace de protecţie mecanică, altfel este indicat să se folosească plase de pat pentru ţânţari, arată Agerpres.

De asemenea, femeile care doresc să rămână însărcinate în perioada următoare, gravidele, persoanele cu boli imune sau cronice severe, cele însoţite de copii mici ar trebui să consulte un medic sau să se adreseze unui cabinet specializat în medicină de călătorie înainte de a pleca în deplasări pentru a primi recomandări privind folosirea repelentelor şi alte măsuri preventive.

În cazul în care o persoană care a călătorit în ţările afectate prezintă simptome compatibile cu infecţia cu virusul Zika la trei săptămâni de la întoarcere, aceasta este sfătuită să se adreseze medicului şi să specifice că au călătorit recent în acea zonă.

Femeile însărcinate care au călătorit în zone cu transmitere a virusului Zika ar trebui să specifice acest lucru cu ocazia consultului prenatal, astfel încât să fie evaluate şi monitorizate corespunzător.

Virusul Zika - urgenţă de sănătate publică mondială

Virusul Zika, bănuit că provoacă malformaţii ale fătului, a fost declarat urgenţă de sănătate publică mondială de experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), reuniţi la Geneva. Aceştia au luat această decizie în urma unor dezbateri intense, luând în calcul numărul tot mai mare de cazuri de îmbolnăvire înregistrate în Americi. 

Deşi a reuşit să pătrundă şi în Europa, medicii atrag atenţia că cele câteva cazuri depistate în Marea Britanie, Danemarca şi Germania sunt strict cazuri din import, motiv pentru care populaţia nu are de ce să se panicheze.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite