Sfânta Marie Mică sau Naşterea Maicii Domnului, a doua mare sărbătoare pentru peste 2,2 milioane de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhul Daniel a făcut apel la credincioşi să se roage pentru pace în lume la slujba de Sfânta Maria FOTO: basilica.ro
Patriarhul Daniel a făcut apel la credincioşi să se roage pentru pace în lume la slujba de Sfânta Maria FOTO: basilica.ro

Naşterea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Sfânta Marie Mică, se prăznuieşte duminică, pe 8 septembrie, şi este un nou prilej de sărbătoare pentru cei peste 2,2 milioane de români care poartă acest nume de sfânt. Patriarhul Daniel a transmis tuturor un apel la rugăciune pentru pace la slujbele oficiate duminică.

Peste 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica de sărbătoarea Sfintei Maria, aproximativ 1,8 milioane dintre aceştia fiind femei, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Mulţi români sunt în dilemă în ceea ce priveşte data în care se spune „La mulţi ani!“ celor cu numele de Marin sau Maria. Astfel, unele persoane aleg să transmită urări pe 15 august, în ziua Adormirii Maicii Domnului, iar alţii consideră acest fapt este o greşeală şi spun „La mulţi ani!“ pe 8 septembrie, când se sărbătoreşte Naşterea Maicii Domnului. Mai există o categorie, a celor care serbează ambele zile.

Maica Domnului, apărătoarea celor cu necazuri

Naşterea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Sfânta Marie Mică, prăznuită duminică, pe 8 septembrie, este prima mare sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie.

În mod special în această duminică, de ziua Naşterii Maicii Domnului, preoţii şi credincioşii din toate bisericile din Patriarhia Română se vor ruga pentru pace în Siria, Egipt şi alte zone ale Orientului Mijlociu, arată mesajul transmis oficial de ÎPS Daniel.

"Deoarece în timpul prezent pacea este tot mai mult ameninţată, adresăm un apel la rugăciune pentru pace, în data de duminică, 8 septembrie, la sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, apărătoarea celor aflaţi în nevoi şi necazuri, bucuria şi împăcarea lumii. (...) Să folosim timpul acesta al sărbătorii Maicii Domnului spre a înmulţi rugăciunea pentru pacea a toată lumea, dar mai ales pentru pace în Siria, Egipt şi alte zone ale Orientului Mijlociu, unde mulţi creştini sunt victime ale prigoanei şi violenţei. Să ne rugăm ca pacea să fie lumina vieţii pentru toţi oamenii, indiferent de religie sau cultură", a spus patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel.

Prin urmare, se mai arată în apelul Patriarhului, la Sfânta Liturghie, după citirea Sfintei Evanghelii, se vor citi din Liturghier „rugăciunile pentru înmulţirea dragostei şi dezrădăcinarea urii şi a toată răutatea”.

În popor se spune că în această zi vor fi ascultate cu precădere rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi a celor însărcinate pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară.

Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sărbători creştine închinate Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu.

Citeşte şi:

Naşterea Maicii Domnului, sărbătoarea care le ajută pe femei să aibă prunci

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite