SERIAL „ADEVĂRUL“ Toate vilele baronilor din România. Cum au reuşit aleşii să-şi facă „fortăreţe“ pe câte două străzi şi zeci de hectare din banii noştri

SERIAL „ADEVĂRUL“ Toate vilele baronilor din România. Cum au reuşit aleşii să-şi facă „fortăreţe“ pe câte două străzi şi zeci de hectare din banii noştri

In spatele zidurilor, baronii locali şi-au amenajat case de invidiat. DESEN: Vali Ivan

Vile impresionante, ferite sau nu de ochii curioşilor, dotate cu piscine, terenuri de tenis, spaţii pentru iahturi, grădini desprinse parcă din paradis. Aşa arată „căsuţele“, întinse chiar şi pe câte două străzi sau hectare întregi de teren, în care trăiesc cei care şi-au câştigat, în ultimii ani, renumele de baroni locali.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Sunt oamenii care au reuşit să se ridice, mereu prin votul nostru, deţinând funcţii de primari, şefi de consilii judeţene sau parlamentari. Alţii, după ani de trudă în administraţia locală, au reuşit să ajungă de la „talpa ţării“ în primele rânduri ale Guvernului. Ziarul „Adevărul“ vă prezintă, astăzi, Episodul I al serialului despre vilele în care locuiesc baronii locali. Oamenii care reuşesc să găsească mereu o mamă, o soţie, o afacere, un contract de închiriere sau, pur şi simplu, o motivaţie absurdă, pentru a-şi explica vilele ochioase în care locuiesc. Mâine, ziarul ”Adevărul” şi www.adevarul.ro vă prezintă Episodul II al serialului despre casele baronilor care s-au ridicat de la ”talpa ţării”. 
 
CONSTANŢA 
 
Radu Mazăre, chiriaşul de lux
 
Radu Mazăre, primarul Constanţei (PSD), locuieşte într-o vilă impresionantă, ridicată pe malul lacului Siutghiol, pe un teren în suprafaţă de 4.400 de metri pătraţi. Casa are ieşire spre lac, pentru ca edilul să poată ţine un iaht. Mazăre a declarat că stă cu chirie în vila mediteraneană, plătind 2.000 de euro lunar către firma Nisipuri SA, în care acţionar este şi mama sa, Gabriela Victoria Mazăre.

De altfel, în trecut, Radu Mazăre a deţinut acţiuni la această firmă. Edilul are un contract de închiriere pentru un dormitor de 700 de metri pătraţi, dar şi acces către baia şi bucătăria vilei. În curtea largă, a fost amenajat un garaj cu pereţi transparenţi, în care sunt aliniate mai multe bijuterii pe patru roţi. Parterul casei este un spaţiu deschis, cu pereţi de sticlă, mobilat minimalist, în culori crem-venghe-roşu.

Pe acelaşi domeniu, primarul şi-a amenajat o grădină cu vegetaţie luxuriantă, de unde se zăreşte un hamac. Conform declaraţiei de avere, Mazăre deţine 17.244,27 de metri pătraţi de teren în Madagascar şi 60 metri pătraţi în România. Primarul are şi peste 287.000 de euro cash, dar şi acţiuni la mai multe firme. Mai deţine un apartament în Bucureşti şi o şalupă, iar în calitate de edil are un venit anual de circa 34.000 de lei.
 
 
 
ALBA 
 
Casele senatorului Atanasiu
 
Ridicată după 2005, vila din Alba Iulia în care locuieşte senatorul Teodor Atanasiu, şeful PNL Alba şi fost ministru al Apărării, are o suprafaţă de 300 de metri pătraţi. În ultima declaraţie de avere, nu a trecut cine este titularul casei, în timp ce în altele, depuse anterior, era scrisă soţia acestuia, Laura.
 
Liberalul mai este proprietarul, în cotă de 1/3, a unei case de vacanţă în zona tursitică din Munţii Cugirului, şi mai deţine 3/8 dintr-o casă de locuit în Alba Iulia. Laura Atanasiu a lucrat mai mulţi ani la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

De altfel, aceasta a câştigat, oficial, mai mulţi bani decât parlamentarul şi este asociat în mai multe firme. Veniturile Laurei Atanasiu au depăşit aproape în fiecare an 100.000 de lei, în timp ce Teodor Atanasiu a câştigat în medie 50.000 de lei, cu excepţia perioadei cât a fost şi preşedintele AVAS. 
 
 
 
 
TELEORMAN
 
Dragnea, domeniu pe două străzi
 
Vicepremierul Liviu Dragnea (PSD), fost şef al Consiliului Judeţean (CJ) Teleorman, şi-a construit în Alexandria o adevărată fortăreaţă, pe 6.800 de metri pătraţi. Domeniul, bine ascuns de ochii curioşilor, include o curte imensă, teren de tenis, piscină şi solar pentru legume, o casă cu etaj şi o căsuţă pentru paznic. În primii ani de mandat la CJ, Dragnea nu avea în Alexandria nicio locuinţă, stând în chirie.

În al doilea mandat (2004 - 2008), a început lucrările la actuala proprietate, cumpărând, iniţial, un loc de casă, iar apoi încă trei spaţii, reuşind să-şi întindă proprietatea pe două străzi.

Potrivit ultimei declaraţii de avere, familia Dragnea trăieşte din lefuri, vicepremierul raportând un câştig anual de 57.566 de lei din salariul de preşedinte al CJ, 1.317 lei din funcţia de ministru şi 57 de lei din cea de deputat. Soţia sa, Bombonica, a câştigat, într-un an, 30.214 lei, ca economist la SC Hotel Turris.
 
 
 
 
 
 
SUCEAVA

Liberalul Băişanu, vilă din salariul de profesor
Bugetar dintotdeauna, preşedintele PNL Suceava, deputatul Ştefan Alexandru Băişanu, locuieşte într-o vilă cochetă şi conduce maşini de lux. Fost profesor de liceu, apoi cadru universitar, fost subprefect şi, din 2012, parlamentar, Băişanu pare să fi reuşit doar din salarii să îşi ridice casa din zona centrală a municipiului Suceava.
 
Liberalul mai deţine o casă de vacanţă la Suceviţa, dar şi un spaţiu comercial în unicipiul Suceava, precum şi două autoturisme, BMW şi Audi. Conform ultimei declaraţii de avere, împreună cu soţia, deputatul a declarat venituri anuale totale de 40.000 de lei. 
 
 
 
BRĂILA 
 
Bunea Stancă, vilă din afaceri
 
Reşedinţa lui Gheorghe Bunea Stancu (PSD), preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, este printre primele vile impozante din oraş. Ridicat la finele anilor `90, imobilul este construit pe trei nivele.
 
Valoarea vilei este estimată de specialiştii imobiliari la 150.000 de euro. Stancu are un salariu anual 55.356 de lei, depozite bancare de 1,6 milioane de lei, bijuterii de 13.000 de euro, precum şi acţiuni la SIF-uri şi la Bursagrirom Brăila. „Până  în 2004, eu am activat în mediul de afaceri. Deci casa am făcut-o cu mult timp înainte de a intra în politică. Punct.“, a declarat Gheorghe Bunea Stancu. 
 
 
VRANCEA
 
Oprişan stă în „fortăreaţa“ mamei
 
Angajat din 1992 în administraţia judeţeană din Vrancea, din care în ultimii 14 ani deţine fotoliul de preşedinte al CJ, Marian Oprişan (PSD) face parte din categoria baronilor cu averi modeste, cel puţin în acte. Cu un salaru mai mic de 5.000 de lei lunar, Oprişan deţine în Focşani două apartamente şi un teren de 7.500 de de metri pătraţi, în zona de agrement Crângul Petreşti.

Baronul locuieşte, însă, într-o vilă impresionantă ridicată în comuna Boloteşti, la kilometrul 27 faţă de Focşani. Oficial, casa îi aparţine mamei sale, Lucia Gherarde, pensionară, pe numele căreia mai apar proprietăţi luate alături de baronii Constanţei, primarul Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, şeful CJ, dar şi opt hectare de pământ în Crângu Petreşti.

„Fortăreaţa“ în care se refugiază Oprişan are, la stradă, ziduri de peste trei metri înălţime, întinse pe o lungime de 200 de metri, iar pe domeniu a fost construită şi o piscină. 
       
 
 
 
VASLUI
 
Constantinescu din Bârlad, vilă din 1994
 
Constantin Constantinescu, primarul PSD de Bârlad şi cel mai influent om din oraş, nu are bogăţii pe numele său. Potrivit ultimei declaraţii de avere, din iunie 2013, deţine două terenuri agricole, fiecare de 0,25 hectare.

De asemenea, Constantinescu are, împreună cu cei doi copii ai săi, o vilă pe două nivele, de 286,77 de metri pătraţi, în Bârlad, dată în folosinţă în 1994. În 2009 şi-a deschis două conturi bancare, unul în lei (32.511 de lei) şi celălalt în valută (5.000 de euro).
 
       
 
 
NEAMŢ 
 
„Pinalti“, vilă în zonă rezidenţială
 
Primarul de Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan (PDL), zis „Pinalti”, locuieşte împreună într-o vilă ridicată într-o zonă rezidenţială a oraşului.

Construcţia ocupă 589,58 mp şi este deţinută în coproprietate cu soţia sa, Elena, fiind cumpărată în 1994. Ca la mai toţi vecinii din micuţul cartier, şi vila lui „Pinalti” este protejată de camere de luat vederi montate cu scopul de supraveghere a zonei.

Fiind o construcţie cu etaj, care ocupă mult spaţiu, nu a rămas loc foarte generos pentru curte. Mai este loc de câţiva copaci şi arbuşti de tuia, iar în dreptul porţii de intrare a maşinilor se poate vedea un spaţiu de parcare.

Gardul pe postament de piatră de râu, nu este deloc înalt, astfel încât clădirea poate fi observată cu uşurinţă. Conform ultimei declaraţii de avere, singurele venituri ale familiei Ştefan, provin din salariul de la Primărie, 45.507 lei anual, şi din leafa soţiei, manager la o firmă, peste 15.000 de lei pe an. 
 
   
 
 
MEHEDINŢI
 
Duicu, tot la mama acasă 
 
Oficial, (PSD), preşedintele suspendat al CJ Mehedinţi, arestat preventiv pentru corupţie, are domiciliul într-o vilă frumuşică din Orşova.
A cumpărat imobilul în 2006 de la primarul Severinului, Constantin Gherghe (PDL).
Între timp, valoarea casei a scăzut, pentru că în zonă au avut loc alunecări de teren, astfel că experţii imobiliari spun că Duicu nu ar primi pe ea mai mult de 100.000 de euro.
 
Cel care controla, până de curând, Mehedinţiul, nu a stat, însă, niciodată în această vilă, baronul şi familia acestuia, soţia şi cele două fiice, locuiesc împreună cu părinţii lui Adrian Duicu într-o altă casă cochetă, ridicată la Valea Cernei.

Tot oficial, singurul venit al lui Duicu a fost din salariul de la CJ, peste 29.000 de lei anual, iar familia sa a mai scos bani din afaceri trecute pe numele soţiei şi a mamei baronului. 
      


BACĂU

Dragoş Benea, fără casă în acte 

Liderul PSD Bacău Dragoş Benea, preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău, are trecute în declaraţia de avere din mai 2013 două ceasuri (mărcile JVC şi Rado) de 3.000 de euro şi un teren de 3.120 de metri pătraţi. Din declaraţie lipseşte însă vila care se află pe respectivul teren.

Casa somptuoasă este construită pe Calea Moldovei, o zonă rezidenţială de lux aflată la marginea Bacăului, în apropierea vilei afaceristului Corneliu Iacobov. Clădirea este trecută pe numele tatălui liderului PSD, Laurenţiu Benea. Dragoş Benea mai are declaraţi 40.000 de lei într-un cont şi o asigurare de studii pentru fiica lui.

Surse care doresc să îşi păstreze anonimatul spun că Benea ar avea acţiuni la restaurantul Amarante, dar şi mai multe spaţii comerciale. De asemenea, iubita lui, Andreea Nistor, are trecută pe numele ei clădirea Bueno Vista din Bacău, actual sediu al unei bănci.La acest material au contribuit: Corina Macavei, Florin Jbanca, Dorin Ţimonea, Sabina Ghiorghe, Mariana Iancu, Dinu Zară, Ştefan Borcea, Elisa Bouleanu, Florentin Coman, Mircea Merticariu.
 

Vă mai recomandăm:

Cum au confiscat baronii locali România: cine sunt oamenii de încredere ai liderilor politici din fiecare judeţ şi cum au împânzit toate instituţiile statului. Ocupă funcţii cheie, au conturile pline de bani şi, de cele mai multe ori, se află în mijlocul unor reţele de influenţă de amploare. „Adevărul“ vă prezintă lista baronilor locali şi drumul pe care aceştia l-au parcurs până la renumele căpătat astăzi.
 
Lista celor mai controversaţi magistraţi care au tras România în jos: puşcărie pentru corupţie, legături cu baronii şi scandaluri sexuale. Zeci de judecători sau procurori români au fost implicaţi în ultimii ani în scandaluri de corupţie. Mulţi dintre ei au ajuns după gratii, o parte au primit sancţiuni de ochii lumii, iar restul încă mai aşteaptă ca justiţia să-şi spună cuvântul.

Poveştile primilor miliardari ai României, după 24 de ani de capitalism: averi colosale, puşcărie sau faliment. După 1990, în fiecare oraş au apărut afacerişti care au profitat de moment şi au ştiut să facă bani. Unora le-a ieşit, altora nu. Unii au exploatat economia de piaţă şi s-au privatizat cu nimicuri, ajungând la adevărate imperii, alţii au ajuns, după 20 de ani, să înfunde puşcăriile. Adevarul.ro vă propune o trecere în revistă a tabloului primilor milionari capitalişti ai ţării.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările