SERIAL „ADEVĂRUL“ Toate vilele baronilor din România (II). În ce „palate“ se răsfaţă cei care s-au ridicat prin votul nostru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei dintre "greii" echipei de baroni locali PSD: Ioan Rus (Cluj), Nicuşor Constantinescu (Constanţa) şi Gheorghe Nichita (Iaşi)
Trei dintre "greii" echipei de baroni locali PSD: Ioan Rus (Cluj), Nicuşor Constantinescu (Constanţa) şi Gheorghe Nichita (Iaşi)

Case luxoase, cu garduri impunătoare, construcţii ale căror preţuri nu pot fi mereu justificate, piscine sau obiecte valoroase de artă pe pereţi, acestea sunt doar câteva dintre cuvintele care pot fi folosite pentru a descrie locuinţele în care trăiesc cei care şi-au câştigat renumele de „baroni locali“.

Ziarul „Adevărul“ vă prezintă Episodul II dintr-un serial care îşi propune să vă arate unde locuiesc cei care ne conduc, primari, şefi de consilii judeţene, importanţi membri de partid, actuali sau viitori parlamentari . 

Unii dintre ei nu şi-au trecut casele pe numele lor, alţii refuză să spună de unde au avut banii. Unii au ales zonele centrale ale oraşelor, alţii au preferat confortul şi liniştea periferiilor. 

Nu rataţi! În ziarul „Adevărul” de mâine şi pe www.adevarul.ro vă prezentăm Episodul III al serialului despre casele baronilor care s-au ridicat de la „talpa ţării”.

Primul episod al serialului despre vilele baronilor din românia îl puteţi citi AICI. 


CONSTANŢA

Constantinescu Nicusor

Nicuşor Constantinescu, vilă în centrul Constanţei

Nicuşor Constantinescu (PSD), preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, locuieşte într-o vilă aflată în centrul oraşului, pe strada Mircea cel Bătrân, într-o zonă de lux a Constanţei.

Vila are un singur etaj, are arborat steagul României şi este înconjurată de o frumoasă grădină, în care preşedintele CJ obişnuieşte să se fotografieze, pentru a posta imaginile mai apoi pe Facebook.

Locuinţa lui Constantinescu a fost percheziţionată pe 19 martie 2014, de către procurorii DNA, cu mascaţii la uşă. Conform declaraţiei de avere din luna mai 2014, Nicuşor Constantinescu deţine un teren cu o suprafaţă de 3.117 metri pătraţi, dobândit în perioada 1999 – 2003, două apartamente şi o casă, un autoturism, un Jeep, dar şi o şalupă.

Are un depozit în valoare de 25.700 de euro şi un altul de 950.000 dolari, deschis în SUA.

El mai deţine peste 9.000 de acţiuni la SC Concordia Press SA. Constantinescu mai are o colecţie de timbre, una numismatică, bijuterii şi mobilier vechi.

În urmă cu mai mulţi ani, în presă a apărut un scandal legat de faptul că vila lui Constantinescu, construită lângă sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, ocupă şi o parte din trotuar.




DÂMBOVIŢA

Constantinescu Nicusor vila

Ţuţuianu locuieşte într-o casă de vacanţă

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu (PSD), proprietar al unui cabinet de avocatură, are trecute în declaraţia de avere o proprietate în Târgovişte, dar şi o casă de vacanţă în localitatea Răzvad (aflată la 5 kilometri de Târgovişte).

image

Mai are un apartament în Bucureşti, într-un complex rezidenţial nou, evaluat pe piaţa imobiliară la 124.000 de euro, cumpărat pe vremea când era senator.

Are şi o maşină, un VW Polo. Casa de vacanţă a lui Ţuţuianu are un etaj, mansardă şi o curte spaţioasă. Construcţia nu este la vedere, fiind mascată de câţiva copaci. De asemenea, în declaraţia de avere, Ţuţuianu enumeră la capitolul terenuri o proprietate de 4.800 de metri pătraţi teren agricol în comuna natală Malu cu Flori şi 10 hectare de pădure în Odobeşti Dâmboviţa.

Pe lângă acestea, mai deţine un teren de 1.000 de metri pătraţi intravilan în Comuna Răzvad, un altul de 400 mp în Târgovişte pe care se înalţă impozantul sediu al casei de avocatură, un petec dintr-un teren pe care se află un cabinet notarial în Bucureşti şi un loc de parcare.

La capitolul depozite, preşedintele CJ declară 70 de mii de lei.


 

Tutuianu vila

DOLJ

Prioteasa, în casă boierească

ion prioteasa

Baronul de Dolj, Ion Prioteasa, a primit, în 1989, cu puţin timp înainte de Revoluţie, repartiţie într-o casă boierească situată într-o zonă semicentrală a Craiovei. Imobilul, care are o suprafaţă de 176 de metri pătraţi, a fost cumpărat de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj în anul 1996.

Conform ultimei declaraţii de avere, social-democratul are un venit anual de 40.435 de lei. Prioteasa se află la cel de-al treilea mandat de preşedinte al CJ Dolj.

În perioada 2001- 2008, a fost preşedinte executiv al PSD Dolj şi, din 2010 până în aprilie anul acesta, a deţinut funcţia de vicepreşedinte al partidului, filiala Dolj.


 

Prioteasa Ion vila

IAŞI

Nichita stă într-o zonă rezidenţială exclusivistă

Primarul Iaşiului, PSD-istul Gheorghe Nichita (58 de ani), deţine o vilă cotată în acest moment la 250.000 – 300.000 de euro.
În perioada de boom imobiliar, proprietatea a fost evaluată la jumătate de milion de euro. Valoarea casei este ridicată de amplasamenul excelent, cartierul Copou, cea mai exclusivistă zonă rezidenţială a Iaşiului.

Nichita Gheorghe

Numai terenul pe care este construită, cu suprafaţa de 477 de metri pătraţi, ar putea fi vândut cu aproximativ 150.000 de euro. Casa a fost dobândită în anul 1984, într-o perioadă în care Gheorghe Nichita era un simplu dispecer la Apă-Canal Iaşi, dar îşi începea ascensiunea spre funcţia de director al regiei, pe care a condus-o între 1997 şi 2003.

Vilei i-a fost adăugat un foişor de 16 metri pătraţi în 2011. Este deţinută în co-proprietate cu soţia Florentina, cu care primarul se află în acest moment în proces de divorţ.

Presa locală a semnalat în mai multe rânduri că strada Petre Andrei, acolo unde se află vila primarului, are mereu prioritate la deszăpezire şi la curăţenie. Gheorghe Nichita menţionează în declaraţia de avere tablouri semnate de Craiu, Alupei, Podoleanu, Hatmanu, Agafiţei, Cămăruţ sau Tofan, plus „obiecte de artă decorativă, inclusiv statuetă ceramică“, cărora le estimează o valoare totală de 8.000 de euro.


 

Nichita Gheorghe vila

BIHOR

Kiss, casă cu gard de fortăreaţă

image

Potrivit declaraţiei de avere, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss (UDMR), deţine aproape 300.000 mp de teren, dar are şi credite care însumează aproape un milion şi jumătate de euro. 27 de hectare de teren le deţine în localitatea Paleu, la câţiva kilometri depărtare de Oradea.

Dintre acestea, doar jumătate de hectar se află în afara localităţii, restul este în intravilan. Mai are terenuri în Uileacu de Beiuş, în Băiţa, dar şi în Oradea.

Trei imobile sunt trecute în declaraţia de avere. O casă imensă de  600 de metri pătraţi se află în Oradea, unde mai deţine o locuinţă de 370 de metri pătraţi, în timp ce la Uileacu de Beiuş are o casă de 100 de metri pătraţi. Kiss locuieşte în casa din Oradea, pe care o deţine din anii 90, de pe vremea când era preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor.
 

Clădirea cu gard de fortăreaţă se află într-o zonă foarte bună a Oradei, în cartierul Gheorghe Doja, în apropiere de Spitalul Judeţean Bihor.

Până în urmă cu câţiva ani, asfaltul se termina exact în faţa porţii lui, deşi pe aceeaşi stradă se mai aflau şi alte locuinţe.


 

Kiss oradea vila

SATU MARE

Silaghi nu şi-a declarat vila


Ovidiu Silaghi, fost preşedinte al PNL Satu Mare, actual membru al PSD, locuieşte într-o vilă impozantă, evaluată de o agenţie imobiliară la valoarea de 250.000 de euro. Conform declaraţiei sale de avere, Silaghi şi-a achiziţionat bijuterii, tablouri şi obiecte de cult în valoare de 60.000 de euro, trei terenuri dintre care unul trecut pe numele soţiei şi două apartamente, dar are şi 30.000 de euro în conturi.

satu mare silaghi

Silaghi conduce un bolid BMW X6. Nici maşina, nici vila nu apar trecute pe declaraţia de avere. De asemenea, fostul ministru al Transporturilor este asociat unic la două firme.

image


BISTRIŢA-NĂSĂUD

Radu Moldovan, vilă cu două piscine

Înainte să intre în politică, Radu Moldovan (PSD) a fost şef de sală la două restaurante din Bistriţa.
A preluat filiala bistriţeană a PSD în anul 2003 şi s-a ales şi cu două mandate de deputat de Bistriţa-Năsăud. Din 2012, este preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

În anul 2010, Moldovan a început construcţia unei vile situate la marginea municipiului Bistriţa. Apropiaţii preşedintelui CJ spun că la finisaje s-au folosit cele mai costisitoate materiale, vila fiind dotată cu o piscină interioară şi cu una exterioară.

De fiecare dată când era întrebat de unde a avut suma necesară  pentru ridicarea vilei, preşedintele de Consiliu Judeţean susţinea că din vânzarea unui apartament de 131 de metri pătraţi situat în municipiu şi din câteva împrumuturi. Apartamentul a fost vândut însă la doi ani după începerea lucrărilor, când casa era deja în picioare.

radu moldovan


 

casa radu moldovan

ARAD


Secretomanie pe locuinţa lui Ioţcu

Democrat-liberalul Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad şi-a ridicat lângă Arad, în comuna Vladimirescu, o vilă în care acum locuieşte împreună cu familia.

Iotcu Nicolae

Pe lângă terenurile pe care le au în localităţile Săvârşin şi Vladimirescu şi apartamentul din municipiul Arad, soţii Ioţcu deţin şi această vilă de 366 de metri pătraţi, construită în anul 2010.

Întrebat de unde a avut bani pentru a-şi construi vila, Nicolae Ioţcu nu a dorit să răspundă. Nici cât costă vila în care stă preşedintele Consiliului Judeţean Arad nu se ştie, deoarece nu a dorit să dezvăluie ce dotări interioare are.

Cert este că în comună, conform mai multor agenţii imobiliare, o vilă cu cinci camere, de 190 de metri pătraţi, cu două etaje, fără amenajări şi mobilă, cu teren de 500 de metri pătraţi, se vinde la preţul de 85.000 de euro.

Iotcu Nicolae vila


CLUJ

Ioan Rus, casă pe stradă privată

Vicepreşedintele PSD pentru Regiunea Nord – Vest, Ioan Rus, are afaceri importante în domeniile auto, imobiliar şi hotelier.
În declaraţia de avere depusă în 2012, în calitate de ministru de Interne, se arată că Rus deţine, împreună cu soţia, o singură clădire – o casă de locuit de 493 de metri pătraţi în Cluj-Napoca.

Rus Ioan

Vila a fost construită în 2009 şi este situată într-o zonă rezidenţială superbă a Clujului, pe versantul unui deal, având  panorama spre oraş. În curtea clădirii a fost amanajată o piscină. Strada pe care este amplasată vila este privată, accesul străinilor fiind oprit de o barieră.

Zona te impresionează cu vilele luxoase, piscinele şi maşinile scumpe din curţi. În declaraţia de avere depusă în 2012, Rus susţinea că este administrator la două firme – Autosincron şi RMB Interauto, şi este acţionar la Romproduct Serv.

Numele membrilor familiei Rus apar însă în mari afaceri imobiliare. Copii lui Rus, Ioana şi Alexandru (foto), sunt acţionari la una din cele două firme care au preluat hotelul Meridian din Cluj, Romproduct Serv.  Ginerele său, Vasile Puşcaş, a terminat de construit anul trecut una dintre cele mai mari clădiri de birouri clasa A din centrul oraşului, e pe punctul de a finaliza un alt imobil de birouri în Piaţa Mihai Viteazu şi a cumpărat terenul unde a fost amplasată fosta fabrică de bere Ursus.


 

Rus Ioan vila

La acest material au participat Remus Florescu, Cezar Pădurariu, Mariana Iancu, Bianca Sara, Ionuţ Dima, Claudia Bonchiş, Andreea Mitrache, Cristina Cîcău, Untaru Claudia.

Vezi şi:

SERIAL „ADEVĂRUL“ Toate vilele baronilor din România. Cum au reuşit aleşii să-şi facă „fortăreţe“ pe câte două străzi şi zeci de hectare din banii noştri

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite