Senatul respinge înlocuirea termenului "rom" cu "ţigan"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tigani
tigani

Proiectul de lege iniţiat de deputatul Silviu Prigoană, de a înlocui în actele oficiale termenul de "rom" cu cel de "ţigan", a fost respins de senatori.

Decizia de respingere a proiectului de lege a fost luată cu 51 de voturi "pentru", 27 de voturi "împotrivă" şi cinci abţineri, informează Mediafax.

Preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă, a afirmat că nu se poate decreta denumirea unei anumite etnii, întrucât membrii acesteia oricum îşi poartă numele istoric moştenit.

Catalogând această propunere ca "total neavenită", UDMR s-a declarat împotriva iniţiativei lui Prigoană. De altfel, majoritatea senatorilor care au intervenit la microfon la dezbaterile generale, aparţinând atât partidelor din opoziţie, cât şi din majoritatea guvernamentală, s-au pronunţat împotriva iniţiativei.

Senatorul independent Cristian Diaconescu, care s-a pronunţat împotriva iniţiativei, a apreciat că o lege care să impună o denumire a unei etnii nu constituie o simplă dilemă terminologică sau lingvistică, proiectul de lege nerezolvând principala problemă, cea a incluziunii acestei etnii.

Şi senatorii PNL, prin intermediul lui Teodor Meleşcanu, s-au pronunţat împotriva propunerii legislative a lui Prigoană.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a propus retrimiterea textului la comisiile avizate pe fond, dar senatorul PSD Olguţa Vasilescu a argumentat că o nouă discutare nu ar schimba cu nimic votul, în condiţiile în care proiectul lui Prigoană a fost admis cu "un scor zdrobitor" la comisii.

Mircea Geoană a intervenit şi el în dezbateri, însă nu de la microfonul de preşedinte al Senatului, acuzând Guvernul de "laşitate", întrucât nu a formulat un punct de vedere asupra legii iniţiate de Prigoană. El a avertizat că nu problema denumirii etniei este importantă, ci măsurile de incluziune socială.

Legea iniţiată de deputatul PDL prevede înlocuirea în actele oficiale ale instituţiilor statului a termenului de "rom" cu cel de "ţigan", în scopul evitării confuziei care s-ar putea crea cu denumirea de român.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite