Senatul modifică Legea antifumat: Se va fuma în spaţiul public închis special amenajat şi în spitalele de psihiatrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fumatul va fi permis în spaţiile închise special amenajate, spaţiul public închis fiind redefinit ca „spaţiu încadrat de jur împrejur de pereţi”, potrivit unui proiect de lege adoptat marţi de Senat, care modifică prevederile Legii antifumat. De asemenea, fumatul va fi permis şi în spitalele de psihiatrie, după ce managerii mai multor unităţi au reclamat că pacienţii devin agresivi atunci când nu pot fuma.

Plenul Senatului a votat mai multe amendamente aduse Legii privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, potrivit news.ro.

Proiectul a fost adoptat cu 76 de voturi „pentru” şi prevede că fumatul va fi permis în spaţii publice închise amenajate special, respectiv în „spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate special pentru această destinaţie”, precum şi pe terase amenajate în acest sens.

De asemenea, în noua formă legea redefineşte, la propunerewa Comisiei juridice, spaţiul public închis, precizându-se în mod clar că acesta este "încadrat de pereţi de jur împrejur". Această sintagmă este adăugată şi în definiţia spaţiului închis de la locul de muncă.

Se va putea fuma în spitalele de psihiatrie

Proiectul prevede că se poate fuma în celulele din penitenciare şi în spaţiile special amenajate destinate exclusiv pacienţilor din spitalele de psihiatrie.

În continuare, fumatul este interzis în spaţiile publice închise, în spaţiile publice închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun şi în locurile de joacă pentru copii.

Excepţiilor de la lege, de exemplu celule din penitenciarele de maximă siguranţă, li se adaugă, în noua formă a legii, „spaţiile special amenajate destinate exclusiv pacienţilor din spitalele de spihiatrie”. Modificarea a fost adusă la solicitarea managerilor unităţilor de psihiatrie, care au reclamat că pacienţii devin agresivi atunci când nu pot fuma. Proiectul de lege urmează să meargă la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite