Senatorii din Comisia de muncă: copiii mai mici de trei ani nu pot fi plasaţi în servicii de tip rezidenţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Senat a adoptat, marţi, un raport favorabil, cu amendamente, la o iniţiativă legislativă prin care se interzice plasamentul în servicii de tip rezidenţial al copiilor care nu au împlinit vârsta de trei ani.

Potrivit propunerii legislative iniţiate de deputata PSD Gabriela Podaşcă şi semnată de 27 de deputaţi PSD, aşa cum a fost modificat de Comisie, plasamentul copiilor care nu au împlinit vârsta de trei ani poate fi stabilit numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, nu în instituţii, relatează Mediafax.

În proiect se mai menţionează că se poate stabili plasamentul într-un serviciu de tip rezidenţial al copilului mai mic de trei ani doar în situaţia în care acesta prezintă handicapuri grave, cu dependenţă de îngrijiri de tip rezidenţial specializate. 

Lege nouă din ianuarie 2015

Dacă această iniţiativă legislativă va fi adoptată, prevederile ei se vor aplica începând de la 1 ianuarie 2015.

Iniţiatorii au arătat, în expunerea de motive, că acei copii instituţionalizaţi încă de la naştere prezintă riscul de a dezvolta tulburări sau întârzieri într-o varietate de domenii, intervenţia timpurie fiind de natură să remedieze unele dintre deficienţe.

De altfel, un studiu realizat de profesori americani de la universităţi de prestigiu, cum e Harvard, a atras atenţia că orfanii României aflaţi în centrele de plasament încă de la naştere au un IQ mai redus faţă de copiii care sunt crescuţi în sânul unei familii, nu îşi pot controla impulsurile şi au dificultăţi în a-şi păstra intacte amintirile. 

Datele rezultate din evaluarea copiilor în primii ani de viaţă sugerează că cei care părăsesc instituţia şi sunt plasaţi în familie cu prioritate până la vârsta de trei ani beneficiază de o dezvoltare mai bună, susţin, de asemenea, semnatarii proiectului.

Senatul urmează să dezbată acest proiect în calitate de primă Cameră sesizată.

Studiu îngrijorător al profesorilor americani

Concluziile despre efectele instituţionalizării asupra copiilor au fost creionate de trei experţi americani, în cadrul studiului Bucharest Early Intervention Project (BEIP), demarat la începutul anilor 2000, când o serie de copii români abandonaţi încă de la naştere şi crescuţi în instituţiile din Bucureşti au fost împărţiţi aleatoriu în două grupuri, unii continuând să trăiască în centre, iar ceilalţi fiind plasaţi în asistenţă maternală.

Concret, studiul celor trei cercetători – Nathan Fox, de la University of Maryland, Charles Nelson, de la Harvard University şi Charles Zeanah, de la Tulane University – arată că micuţii plasaţi în asistenţă maternală au mai puţine tulburări emoţionale şi anxietăţi în comparaţie cu aceia care au continuat să trăiască în instituţii. Prin urmare, continuă specialiştii, momentul intervenţiei contează extrem de mult. 

Mai mult, Gala premiilor "Drepturilor copilului Korczak" a atras în acest an atenţia asupra efectelor pe care instituţionalizarea le are în cazul copiilor mici, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) cerând Guvernului şi Parlamentului României, printr-un manifest, interzicerea, fără excepţii, a instituţionalizării copiilor sub trei ani, potrivit Mediafax.

FONPC a atras atenţia că peste 700 de copii mai mici de doi ani sunt în prezent crescuţi în instituţii, situaţie care are efecte grave asupra dezvoltării lor.


Pe aceeaşi temă:

Inteligenţa orfanilor, afectată ireversibil de creşterea în centre de plasament - studiu al cercetătorilor americani

Ministerul Muncii a descoperit mai multe nereguli la centrul de plasament din Galaţi, unde copiii ar fi fost bătuţi

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite