Senatul vrea să întoarcă achiziţiile publice de la spitale la Ministerul Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii ar putea face achiziţii centralizate pentru spitale FOTO: Adevărul
Ministerul Sănătăţii ar putea face achiziţii centralizate pentru spitale FOTO: Adevărul

Proiectul de lege care aprobă ordonanţa de urgenţă emisă de Ministerul Sănătăţii, prin care instituţia are posibilitatea să facă achiziţii centralizate în spitalele publice, a fost avizat favorbil de senatorii din Comisia de Sănătate, Senatul fiind prima Cameră sesizată.

Achiziţii centralizate s-au mai făcut în perioada 2003 - 2005, însă doar pentru anumite produse. Ulterior, s-a luat decizia ca fiecare spital în parte să îşi cumpere propriile materiale sanitare şi medicamente, în funcţie de nevoi, după cum a declarat pentru adevărul.ro Oana Grigore, purtator de cuvânt în Ministerul Sănătăţii. În momentul de faţă, instituţia ar putea deveni principalul ordonator de credite pentru toate unităţile sanitare din ţară, din raţiuni economice.

Radu Vulcănescu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a explicat că adoptarea actului normativ va duce la reduceri de până la 30% la achiziţii ca urmare a faptului că se întâmpla, uneori, ca preţul pentru acelaşi produs să varieze în funcţie de intermediar.

"În prezent, fiecare spital sau unitate sanitară cu paturi desfăşoară în mod individual procedurile de achiziţii publice pentru achiziţia de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale sau de protecţie, servicii, combustibili şi lubrifianţi pentru parcul auto", a declarat Radu Vulcănescu.

Preţurile de achiziţie variază de la spital la spital

Conform expunerii de motive a proiectului de lege, sunt situaţii în care preţurile de achiziţie ale acestor bunuri şi servicii diferă de la un spital la altul.

"MS se stabileşte ca fiind unitate de achiziţii centralizată care atribuie contractele achiziţie publică sau încheie acorduri-cadru în numele şi pentru unităţile sanitare publice cu paturi din reţeaua ministerului şi a autorităţilor administraţiei publice locale", se arată în document.

Potrivit anexei la proiectul de ordin, Ministerul Sănătăţii ar putea achiziţiona, la capitolul echipamente: computere tomograf, angiografe, osteodensiometre, simulatoare pentru radioterapie, masă de radiologie, etc.

În ceea ce priveşte materialele sanitare, pe lista de achizitii se află măştile de oxigen simple, vata, gulerele cervicale, diferite tipuri de sonde, precum şi compresele sterile.

În lista ce cuprinde medicamentele pe care le va achiziţiona Ministerul Sănătăţii se regăsesc 412 produse, sub formă de fiole, flacoane, capsule, plicuri, etc.

Prin organizarea de proceduri de achiziţie la nivel national, Ministerul Sănătăţii urmăreşte schimbarea variaţiilor de preţ; continuitate în achiziţionarea produselor şi serviciilor; calitate uniformă a produselor şi serviciilor; gestionarea eficientă a resurselor financiare alocate şi un preţ de achiziţie scăzut.

Pacienţii vor continuitate în tratament

Scopul acestei abordări este acela de a reduce preţurile pentru produsele pe care Ministerul Sănătăţii le achiziţionează.

"Este ştiut faptul că dacă achiziţionezi o cantitate mai mare de produse, preţul scade. De asemenea, urmărim creşterea competiţiei între producători şi importatori, dar şi să eliminăm situaţiile în care există discontinuitate în aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare ale spitalelor", declara în luna noiembrie dr. Raed Arafat, pe atunci ministru al Sănătăţii.

La mijlocul lunii ianuarie, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) a solicitat Ministerului Sănătăţii să continue demersurile în ceea ce priveşte achiziţia centralizată a tratamentului pentru pacienţii seropozitivi.

"Sperăm ca Ministerul Sănătăţii să continue acest demers pentru realizarea achiziţiei centralizate în cazul pacienţilor seropozitivi, pentru care s-au făcut paşi importanţi în ultimul timp de către acelaşi Minister. S-ar reuşi astfel ca accesul la tratamentul necesar pacienţilor noştri să nu mai sufere discontinuităţi, de care ne-am lovit mult în anii anteriori", a declarat Iulian Petre, directorul executiv UNOPA.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite