Secretarul de stat al SUA, in vizita strategica la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizita inceputa ieri de secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, la Moscova ar putea determina relansarea relatiilor bilaterale, dar oficialul de la Washington a tinut sa precizeze ca va metine

Vizita inceputa ieri de secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, la Moscova ar putea determina relansarea relatiilor bilaterale, dar oficialul de la Washington a tinut sa precizeze ca va metine presiunea asupra Rusiei pentru a continua procesul de democratizare si deschidere. Rusia spera ca vizita va fi ocazia asteptata pentru relansarea relatiilor ruso-americane, tensionate in ultimele luni. Moscova considera, de asemenea, ca vizita oficialului american va permite dezvoltarea cooperarii celor doua state in sectoare strategice. Kremlinul spera, de fapt, sa aplaneze numeroasele neintelegeri aparute in ultima vreme intre cele doua tari, mai ales in ceea ce priveste situatia Ucrainei, a Irakului, precum si dosarul nuclear iranian. Lupta impotriva terorismului si proliferarii armelor de distrugere in masa sint considerate, de Moscova, drept interese comune ale celor doua tari. Cooperarea in domeniul securitatii nucleare este principala prioritate a Washingtonului, iar expertii in domeniu sint convinsi ca Rice va discuta aceasta problema in timpul vizitei pe care o va intreprinde la Moscova. in cursul vizitei vor avea loc si discutii privind cooperarea in domeniul energetic, comercial si aerian, a declarat un diplomat rus de la Washington, citat de cotidianul Vremia Novostei. Presa americana descrie din ce in ce mai des Rusia ca un "rival" al Statelor Unite si ca o sursa de instabilitate la nivel international, a afirmat diplomatul rus, sub protectia anonimatului. Puterea de la Moscova spera ca prezenta Condoleezzei Rice, expert in istoria si cultura rusa, in functia de secretar de stat, va permite Statelor Unite sa inteleaga mai bine preocuparile Rusiei. Oficialul american va avea intrevederi cu presedintele Vladimir Putin si cu Serghei Lavrov - ministrul rus al Afacerilor Externe. Rice se va deplasa azi la Vilnius, unde va avea loc reuniunea informala a ministrilor de Externe ai statelor membre NATO. Este de asteptat ca oficialul american sa abordeze o serie de subiecte strategice, necesare pentru pregatirea vizitei presedintelui Bush la Moscova, care va avea loc pe 9 mai, cu ocazia comemorarilor legate de sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial. Condoleezza Rice a subliniat insa in mod clar ca va mentine presiunile exercitate asupra Kremlinului pentru a continua procesul de democratizare a tarii si deschiderea pietei ruse. "Mesajul meu, de sustinere a unei Rusii democratice, dinamice si prospere, este in interesul tuturor", a declarat Rice. Administratia de la Washington este nemultumita de tentativele presedintelui Putin de a concentra puterea statului, de mijloacele de represiune folosite impotriva ziarelor si televiziunilor independente din Rusia si de tentativele de destabilizare din fostele republici sovietice, dar, in egala masura, doreste sa evite izolarea Rusiei, considerata un partener de baza in mai multe domenii strategice, printre care lupta impotriva terorismului si proliferarii armamentului nuclear.

Alerta cu bomba la hotelul unde urma sa fie cazata Condoleezza
O alerta cu bomba a fost data la hotelul unde urma sa fie cazat Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, aflata de ieri in vizita la Moscova, a declarat un oficial american. Convoiul care o transporta pe sefa diplomatiei americane, de la aeroport spre centrul orasului, a fost nevoit sa se intoarca la resedinta amabadorului SUA in Rusia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite