Se caută voluntari în programul „Ajungem Mari” pentru copiii din centrele de plasament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Lindenfeld a dezvoltat programul „Ajungem Mari” pentru a-i ajuta pe copiii din centrele de plasament să înveţe mai bine şi să vadă partea frumoasă a vieţii, realizând acest obiectiv cu ajutorul unor voluntari care vor petrece trei ore pe săptămână cu un orfan, timp de opt luni.

„Lumea nu se schimbă de pe-o zi pe altă, dar poţi începe cu 3 ore pe săptămâna", este mesajul transmis  de reprezentanţii Asociaţiei Lindenfeld, care au dezvoltat programul „Ajungem Mari” cu scopul de a oferi copiilor care provin din centrele de plasament un start mai bun în viaţă. Programul se ocupă de copii orfani, abandonaţi sau care provin dintr-o familie care are o situaţie financiară grea şi stau în centre aşteptând să fie luaţi acasă. Iniţiatorii programului s-au gândit că aceşti copii au nevoie să experimenteze şi altceva în afară de respingere, abandon, singurătate şi lipa siguranţei.

Cine poate fi voluntar

În cadrul acestei activităţi de voluntariat se caută oameni deschişi, dornici să ajute în Bucureşti şi judeţele Arad, Argeş, Bacău, Brăila, Bihor, Botoşani, Braşov, Buzău, Constanţa, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Gorj, Iaşi, Ilfov, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiş şi Vrancea.

Modulul durează 8 luni şi două ore pe săptămâna, în fiecare săptămâna, voluntarul va face lecţii cu copiii. Dacă luăm în calcul şi pregătirea întâlnirii şi timpul necesar completării unui raport după fiecare vizită, se ajunge la 3 ore pe săptămâna alocate copiilor.

Înscrierea se face completând un formular care se găseşte AICI.

Cei care sunt selectaţi în urmă răspunsurilor din formular vor fi contactaţi pentru a participa la un training. Înscrierile se fac până pe 20 august. Activitatea efectivă cu copiii începe în luna noiembrie.

În cele 8 luni, voluntarul este esenţial să se ţină de acest program, având dreptul la 3-4 absente pe modul. Se găsesc soluţii pentru orice situaţie, chiar şi pentru cei care lucrează în ture şi nu au mereu aceeaşi zi liberă în acelaşi interval, dar important este să fie comunicate de la început, că, odată ajuns în faţă copilului, voluntarul să-i creeze sentimentul de securitate şi stabilitate.

„Este foarte important să se ţină aceste 8 luni şi copilul să ştie că există o consecvenţă. Pentru un copil care deja are trauma abandonului, zice că el nu valorează nimic şi nu are deloc încredere în el, când, şi voluntarul zice că vine şi după nu mai vine, nu facem altceva decât să accentuăm traumele. Uneori, copiii chiar îi testează pe voluntari să vadă dacă sunt angajaţi sau cedează la prima provocare”, a explicat fondatoarea Ajungem Mari, informează ziare.com.

„E important să fie acolo constant, au nevoie de prieteni şi de încurajare. Aşteptăm de la voluntari să fie serioşi, să fie responsabili, să înţeleagă foarte bine nevoile copilului şi să accepte copilul necondiţionat. Să fie perseverenţi şi răbdători cu copilul. Să nu fie conflictuali şi să înţeleagă care sunt limitările activităţii lor şi că lumea nu se schimbă de pe o zi pe altă, ci în timp şi cu efortul mai multor voluntari şi, de aceea, e foarte importantă continuitatea programului. Mulţi se întreabă la început 'ce pot să fac eu, ce pot să-i învăţ eu pe copiii ăştia?' Sunt atât de multe! Iei o pagină de enciclopedie şi i-ai învăţat o grămadă. Important e să-i faci curioşi şi, dacă tu eşti curios şi interesat, le transmiţi şi lor. Fiecare poate să le transmită ceva. Voluntarii sunt modele şi le transmit copiilor din valorile lor, fără a le impune, însă" a mai explicat fondatoarea programului „Ajungem Mari”.

Ce vor face voluntarii

Copiii din centrele de plasament au între 3 şi 20 de ani şi majoritatea învaţă la şcoli normale. Dar din cauza situaţiei de viaţă, a dificultăţilor din familie, cei mai mulţi au rămas în urmă colegilor lor la învăţătură. Au nevoie de ajutor în această privinţă. Voluntarii îi ajută la română, matematică, engleză, cultură generală sau ateliere creative.

Voluntarii vor stă cu copiii două ore, o dată pe săptămâna, în fiecare săptămâna, timp de 8 luni, adică pe parcursul anului şcolar. Pe lângă această activitate, voluntarii se pot implică în ieşiri cu copiii, dar tot cu specific educativ - la muzee, diverse cursuri sau vizite de orientare profesională.

În 2014, 70 de voluntari au ajutat 150 de copii. Acum au ajuns că, 1.300 de voluntari din Bucureşti şi din alte 24 de judeţe, să meargă constant în centre şi să contribuie că cei de aici să găsească sprijinul pentru a ajunge mari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite