Scrisoarea lui Victor Ponta către José Barroso

0
Publicat:
Ultima actualizare:
José Manuel Durão Barroso
José Manuel Durão Barroso

„Adevărul“ prezintă integral cele 11 angajamente luate de premierul României în scrisoarea trimisă  preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Punctul 1. O sesiune extraordinară a celor două Camere ale Parlamentului va fi convocată pe 17 şi 18 iulie cu scopul de a abroga Ordonanţa de Urgenţă nr. 38/2012 şi pentru a restitui atribuţiile Curţii Constituţionale.

Punctul 2. În aceeaşi sesiune extraordinară a celor două Camere, prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 41/2011 vor fi abrogate astfel încât să fie în concordanţă cu decizia Curţii Constituţionale în privinţa referendumului. Pe 16 iulie, Legea referendumului adoptată anterior de cele două Camere a fost promulgată de preşedintele interimar. Această lege a fost declarată ca fiind în concordanţă cu Constituţia, prin decizia nr. 73/2012 a Curţii Constituţionale cu condiţia să asigure participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unu din alegătorii înscrişi în listele electorale, condiţie care este respectată. Ca un rezultat al celor două acţiuni, referendumul din 29 iulie va fi organizat şi validat pe baza deciziei Curţii Constituţionale care este general obligatorie.

Punctul 3. Guvernul României reafirmă angajamentul de a respecta îndatoririle în ceea ce priveşte folosirea ordonanţelor de urgenţă doar în situaţiile prevăzute în Constituţie. Guvernul reafirmă angajamentul de a nu se folosi de ordonanţele de urgenţă pentru a lua decizii ce pot afecta instituţiile fundamentale ale statului ori Constituţia.

Punctul 4. Guvernul României se angajează să se asigure personal de publicarea imediată a actelor în Monitorul Oficial şi să asigure continuitatea acestui lucru.

Punctul 5. Guvernul României îşi ia angajamentul să aplice toate deciziile Curţii Constituţionale. Acest mesaj a fost transmis public în repetate rânduri de primul ministru şi reprezintă un angajament al actualului Guvern.

Punctul 6. Guvernul României îşi ia angajamentul să respecte independenţa sistemului judiciar, atitudine exprimată şi de premier pe data de 6 iulie. Acelaşi angajament a fost făcut şi de preşedintele interimar pe data de 10 iulie. În plus, pe 13 iulie, prim-ministrul a trimis o scrisoare către partidele politice în care le cere să respecte activitatea şi independenţa sistemului judiciar şi să se abţină de la criticarea deciziilor pe care acesta le ia. În caz contrar, se vor lua măsuri.

Punctul 7. Numirea Avocatului Poporului este în competenţa Parlamentului.

Punctul 8. Ministrul Justiţiei nu va face nicio propunere privind destituirea ori numirea procurorului general ori a şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în timpul interimatului prezidenţial. (...).

Punctul 9. Preşedintele interimar al României a afirmat public pe 10 iulie că şi-a luat angajamentul de a nu acorda nicio graţiere în timpul mandatului de interimar.

Punctul 10. Guvernul îşi reafirmă angajamentul de a nu numi şi de a înlocui miniştrii cu hotărâri privind incompatibilitatea lor şi de a respecta deciziile legale aplicabile în cazurile de integritate.

Punctul 11. Guvernul României a cerut oficial Parlamentului României să ceară demisia membrilor Parlamentului care au decizii finale privind situaţii de incompatibilitate, conflict de interese ori care au verdicte de corupţie. În acest sens, premierul a trimis pe data de 13 iulie o scrisoare conducerii Parlamentului. Guvernul se va folosi de toate mijloacele legale pentru atingerea acestor obiective. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite