Screening-ul pentru cancer de sân în Uniunea Europeană diferă de la ţară la ţară. Pe ce loc se află România

Screening-ul pentru cancer de sân în Uniunea Europeană diferă de la ţară la ţară. Pe ce loc se află România

Screening-ul pentru cancerul de sân în România FOTO: Adevărul

În 2017, proporţia femeilor cu vârste între 50-69 de ani care au fost supuse procedurii de screening pentru cancerul de sân (folosind mamografia) diferea major de la stat la stat. Ca şi în alte aspecte privind sănătatea, România ocupă locul codaş cu doar 0,2% din femei care au fost supuse acestei investigaţii în condiţiile în care în Bulgaria nu mai puţin de 20% din femei au fost examinate astfel.

Ştiri pe aceeaşi temă

Opt ţări din UE au avut o rată de participare sub 50%. România este „capul” de afiş, având cel mai scăzut procent, de doar 0,2% din femeile cu vârste între 50-69 de ani). Bulgaria stă mai bine decât noi (20,6%) şi Slovacia, cu 30,7%, acesta fiind top 3 al ţărilor codaşe la screening pentru sănătatea sânului, conform datelor Eurostat.
 
La polul opus, există patru ţări care investesc în screening, cu rate de participare peste 75% sau peste: Danemarca (82,1%), Finlanda (81,9%), Olanda (78,2%) şi Marea Britanie (75,1%). 
 
În UE, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer înregistrat în rândul femeilor, cu peste 400 000 de cazuri noi diagnosticate anual. 
 
În privinţa mortalităţii, cancerul de sân înregistra de asemenea, cel mai ridicat procent (16,1%) cu cele mai multe decese (137 707), comparativ cu cancerul de plămân (14,1%; 120 597 decese) şi cancerul de colon (8,9%; 76 049 decese),  conform Ministerului Sănătăţii. 
 
          
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările