Scheele a păcălit Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"ţinte şi termene de finalizare prea îndrăzneţe". Unele rapoarte similare ale Curţii Europene de Conturi privind activităţile delegaţiilor CE din alte ţări s-au lăsat cu sancţiuni

"ţinte şi termene de finalizare prea îndrăzneţe". Unele rapoarte similare ale Curţii Europene de Conturi privind activităţile delegaţiilor CE din alte ţări s-au lăsat cu sancţiuni drastice: Grecia are de returnat un miliard de euro, iar Polonia - câteva zeci de milioane. În timp ce reprezentanţii DCE dau explicaţii evazive la cele semnalate în raport, un înalt oficial de la Bruxelles ne-a declarat, în exclusivitate, că instituţia de la Bucureşti riscă restructurarea.
Raportul citat arată că boardul DCE de la Bucureşti a supraestimat capacitatea managerială a autorităţilor publice din România de a implementa proiectele PHARE. Evaluarea performanţelor proiectelor PHARE din România s-a bazat pe analizarea unui eşantion de 48 de contracte de antrepriză, ale căror plăţi finale au fost efectuate din partea UE anul trecut. Controlorii europeni au mai constatat că o bună parte din bunurile achiziţionate cu banii europeni nu erau folosite în scopurile declarate în cadrul proiectelor aprobate de DCE. Echipa condusă de Jonathan Scheele nu a luat în considerare faptul că proiectele aprobate nu au putut fi de multe ori susţinute de bani româneşti - condiţie obligatorie pentru implementarea proiectelor PHARE. "Referitor la cheltuielile Comisiei Europene, raportul face o evaluare corectă şi echilibrată. Comisia a corectat un număr de probleme identificate în raport şi şi-a asumat recomandările. Între timp, au fost luate măsuri de către autorităţile naţionale şi de către Comisie, iar astăzi stadiul proiectelor nu mai este acelaşi", a precizat DCE. Concluziile Raportului Special al Curţii Europene de Conturi privind Proiectele PHARE în România vor avea drept consecinţă "o restructurare internă în cadrul Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti", iar cine nu şi-a făcut bine treaba "va trece pe alte funcţii, cu alte responsabilităţi", a declarat, în exclusivitate pentru Adevărul, un înalt oficial al Curţii Europene de Conturi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite