Scandalul citricelor toxice. Ce măsuri iau autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi măsuri luate de oficiali în plin scandal al citricelor stropite cu pesticide care ne pot pune sănătatea în pericol. Comercianţii vor fi obligaţi să pună afişe mari lângă lămâi, mandarine sau portocale, care să conţină mesajul: „Coaja nu este recomandată consumului uman”.

Decizia a fost luată de Ministerul Agriculturii, care a anunţat şi că va derula o serie de controale în pieţe, supermarketuri şi la punctele de desfacere ale citricelor. 

„Consumatorul trebuie să fie neaparat informat şi prin etichetarea pe care o face vânzătorul. De vină este vânzătorul, nu neaparat producătorii. Pe de altă parte, consumatorul român nu are această educare de a verifica eticheta unor astfel de produse: că e portocală, că e grapefruit. În continuare, gospodinele din România rad coajă de lămâie deşi coaja de lămâie este toxică”, a explicat Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). 

O amplă campanie de informare, necesară

Prin urmare, specialiştii sunt de părere că este nevoie şi de campanie de informare, prin care consumatorii să fie învăţaţi nu doar că acea coajă nu poate fi folosită pentru prăjituri cât şi despre măsurile de igienă care ar trebui luate atunci când vine vorba de consumul de citrice.

„Înainte de utilizare trebuie să te speli pe mâini înainte de a manipula respectivele produse, să le freci foarte bine cu o substanţă care îndepărtează bine pesticidele, eventual să aibă puţin bicarbonat. Iar cine este mai atent, nu foloseşte coaja respectivă pentru prăjituri. Pentru prăjituri ar trebui cumpărate lămâi care nu sunt date cu substanţe fitosanitare, sunt mai scumpe, dar ele există”, a declarat şi medicul Corina Zugravu, specialist în alimentaţie publică. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite