Saşii s-au întors după 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 350 de saşi, plecaţi din Braşov şi stabiliţi în Germania la începutul anilor ’90, s-au întors în ţară pentru câteva zile. Nemţii au venit cu mic, cu mare să se bucure de locurile natale şi de amintirile care îi leagă de cei ce le-au fost cândva vecini, colegi şi prieteni.

Mulţi dintre saşii plecaţi din Cristian, judeţul Braşov, s-au întors după două decenii în comuna în care au crescut, au învăţat sau au muncit. Sutele de nemţi s-au trezit de dimineaţă şi au pornit spre biserică. Au luat parte la o slujbă specială într-unul dintre cele mai vechi lăcaşe de cult din localitate, iar fanfara i-a însoţit apoi până la Căminul Cultural, un alt aşezământ ridicat de saşi pe vremuri.

Urmează tradiţia

„Petrecerea se află abia la a doua ediţie, însă se bucură de mare succes în rândul saşilor plecaţi de aici în Germania. S-au adunat 350 de persoane, iar sărbătoarea respectă tradiţiile şi disciplina săsească, astfel încât cei mai în vârstă îşi amintesc cu nostalgie, iar cei mai tineri descoperă o lume nouă şi interesantă", a spus Dragoş Serafim, primarul comunei Cristian.

Pregătirile pentru petrecerea săsească au durat câteva zile, iar totul a fost aranjat după obiceiurile locului. Nemţii au gătit mâncăruri tradiţionale şi au pregătit sala pentru petrecere, au depănat amintiri şi întâmplări care îi leagă de România. Poveştile au fost spuse cu ochii în lacrimi, în română şi germană deopotrivă, în funcţie de generaţie.

„Sunt momente extrem de emoţionante. Aici sunt oameni pe care nu i-am mai văzut de 20-30 de ani, cu care nu mă întâlnesc în Germania, deşi cu toţii locuim acolo. Am venit şi cu copiii, pentru că aceştia nu cunosc şi nu sunt obişnuiţi cu disciplina săsească, cu care pot lua contact doar aici. Saşii urmează ceasul tradiţiei, fără să se abată cu nimic. Farfuriile au fost aşezate cu sfoara, aşa cum se întâmpla pe vremuri. Aş vrea să cred că şi copiii noştri vor duce mai departe aceste obiceiuri. Oricum, noi nu vom vinde niciodată casa de aici", a spus Dana Trost, stabilită în Germania.

„Sunt copleşit!"

În bucătăria saşilor, ajutor de bucătar a fost şi o vedetă a Germaniei. Thomas Friede, unul dintre cei mai cunoscuţi manechini din Germania, care a amestecat cu plăcere în oalele cu supa pregătită pentru 350 de persoane.

„La început nu m-a legat nimic de aceste locuri. Aici au trăit bunicii şi mama mea şi tot ei au fost cei care au insistat să vizitez Cristianul. Sunt pentru prima oară în România şi sunt copleşit de ceea ce văd şi trăiesc. Aş vrea să învăţ cât mai multe cuvinte în română, din respect pentru oamenii acestor locuri din care fac parte şi ai mei", a spus cu zâmbetul pe buze, Thomas Friede.

"Mă întorc în fiecare an pentru că aici am trăit şi aici îmi place. Totul este foarte frumos! Chiar dacă Cristianul se schimbă, sunt anumite lucruri care rămân încremenite în timp şi pe care numai aici le pot regăsi."
Helga Bolters
săsoaică

Aduşi de regele Géza al II-lea

Sașii transilvăneni sunt o populaţie de origine etnică germană, stabilită în sudul și în nord-estul Ardealului, începând cu mijlocul secolului al XII-lea. Colonizarea sașilor în Transilvania a fost iniţiată de regele Géza al II-lea alUngariei, fiind justificată, în esenţă, prin raţiuni de ordin economic și militar.

Timp de câteva decenii, sarcina principală a coloniștilor germani a fost apărarea graniţei Regatului Ungar din sudul Transilvaniei. Procesul colonizării germane în Transilvania a continuat până spre sfârșitul secolului al XII-lea și începutul veacului următor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite