Săracu’ Geoană!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD a hotărât să-i retragă sprijinul politic lui Mircea Geoană. După ce multă lume şi uitase de el, a devenit brusc o victimă. Şi iar s-a luat în serios.

„Nu vreau să fac harakiri partidului pe mâna mea", a spus dl Geoană la televizor, considerând că schimbarea sa de la preşedinţia Senatului este „un cadou neaşteptat făcut puterii". Of, greu e şi cu politichia asta, ce să mai înţeleagă bietul cetăţean? Carevasăzică, dat jos din funcţie, preşedintele Senatului se luptă vitejeşte cu Puterea. Dar să fii al doilea om în stat ce e, Opoziţie? S-ar părea că da: umblă vorba că de fapt asta i-a enervat pe liderii PSD: aflat în vizită în SUA, Mircea Geoană s-a prezentat drept „şeful Opoziţiei", uitând că pentru acest titlu se luptă şi neînfricatul războinic al vorbelor Crin Antonescu, şi ajutorul de şofer de curse Victor Ponta, pe care americanii nu-i bagă în seamă. Cum să nu se enerveze? Dar cu Geoană nu le merge: el poate să fie, în acelaşi timp, şi şef la Senat, şi lider al Opoziţiei care vrea să candideze din nou - „Mihaela, dragostea mea!" - la Preşedinţie ca să spulbere tirania, şi salvatorul PSD de la harakiri. Şi - evident - se ia în serios în toate aceste roluri. Aţi observat cum vorbeşte dumnealui despre sine la persoana a treia? E adorabil: Geoană about Geoană! Deci, cu Geoană nu te joci, el ştie să spună lucrurilor pe nume: „PSD votează alături de actuala Putere ca să scape de Geoană". Ce oameni, domnule, ce caractere mici, ce monstruoasă coaliţie împotriva lui Geoană! Sigur, PSD a votat alături de PDL şi ca să-l aleagă şef la Senat. Dar atunci era altceva, coaliţia nu era aşa de monstruoasă... E complicată politica asta, dragi cetăţeni! Cât despre imaginea PSD, ce să mai vorbim! Geoană avertizează: „E o imensă greşeală", „oferim o imagine penibilă", lumea o să spună „iar se ceartă ăştia!". Păi se poate aşa ceva? Cum de n-a înţeles ditamai partidul că tactica, strategia şi viziunea lui Geoană tocmai asta este: şi la Putere, şi luptător împotriva tiraniei, şi disident în propriul partid („dar am tăcut din gură" pentru că „am avut curaj"), şi salvator al PSD de la sinucidere. Geoană e-n toate. Şi se ia în serios.

Umblă zvonul că ar vrea să facă un partid nou, împreună cu Marian Vanghelie. Asta da mişcare! Nu mă îndoiesc că vor avea succes şi vor întemeia un cuplu politic de genul Putin - Medvedev, dar niţeluş modificat şi adăugit: după ce vor deveni unul preşedinte şi celălalt prim-ministru, vor fi amândoi, în acelaşi timp (valorificându-şi experienţa de până acum) şi la Putere, şi în Opoziţie. Când unul va vorbi, celălalt va face ciocu' mic. Şi „viţăvercea". Complicată e politichia românească, da' eternă şi fascinantă...

Mircea Vasilescu redactor-şef „Dilema veche" şi scrie pentru "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite