Sâmbătă jumătate din ţară va fi sub Cod roşu de caniculă. Se vor atinge şi 44 de grade. Pentru astăzi a fost emis Cod portocaliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sâmbătă jumătate din ţară va fi sub Cod roşu de caniculă
Sâmbătă jumătate din ţară va fi sub Cod roşu de caniculă

Cod roşu de caniculă pentru sâmbătă. Meteorologii spun că în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Galaţi, Brăila, Vaslui şi Iaşi, precum şi în municipiul Bucureşti şi în zona joasă de relief a judeţelor Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău şi Neamţ, se vor înregistra temperaturi maxime extreme care vor ajunge până la 44 de grade.

„Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent, după-amiaza, între 82 şi 84 de unităţi, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat”, atrag atenţia meteorologii.

Cod portocaliu

image

Tot sâmbătă în judeţele Tulcea, Constanţa, Braşov, Covasna, Botoşani, cea mai mare parte a judeţelor Mehedinţi, Gorj şi Suceava, precum şi în nordul judeţelor Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău şi vestul judeţelor Vrancea, Bacău şi Neamţ, se vor afla sub Cod portocaliu.

În aceste zone disconfortul termic se va menţine accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 36 şi 38 de grade, iar în zona montană vor fi cu mult mai ridicate decât normele perioadei.

Cod galben

Nu în ultimul rând, sâmbătă  în judeţele Mureş, Harghita, Sibiu, nordul judeţelor Mehedinţi şi Gorj şi vestul judeţului Suceava, va fi Cod galben de căldură. Şi în aceste zone disconfortul termic va fi ridicat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 36 de grade.

Astăzi suntem sub Cod portocaliu de caniculă în majoritatea regiunilor, inclusiv în Bucureşti

Un număr de 19 de judeţe şi Municipiul Bucureşti se află, vineri, sub avertizare Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat.

Potrivit meteorologilor, valul de căldură va persista şi se va accentua în cea mai mare parte a ţării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei şi în sudul Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat şi se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37 — 39 de grade. În Lunca Dunării, izolat, vor fi valori de 40 de grade. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade.

image

De asemenea, tot vineri, va fi în vigoare o atenţionare Cod galben de caniculă în 15 judeţe din Banat, Transilvania, Crişana şi Moldova. În aceste zone, disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 36 de grade.

Atenţie! Meteorologii atrag atenţia că în după-amiaza zilei de sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică (1/2 iulie), local în nordul, centrul şi nord-estul ţării, precum şi în zona de munte, mai ales în Carpaţii Orientali,  instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată şi se vor semnala vijelii, grindină şi averse torenţiale.

„Duminică, 2 iulie, în sudul ţării vor mai fi temperaturi maxime în jurul a 35 de grade la amiază, dar spre seară şi noaptea instabilitatea atmosferică se va accentua, iar în Oltenia, Muntenia şi sudul Moldovei vor fi averse torenţiale, vijelii şi grindină şi se vor cumula cantităţi importante de apă”, mai spun specialiştii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite