Salvaţi Copiii: În ultimul an, peste 5.000 de copii au dispărut de acasă; „Fuga de acasă e o capcană, nu un refugiu“, mesajul organizaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 5.000 de copii au dispărut de acasă în ultimul an, conform datelor prezentate de Salvaţi Copiii, organizaţie care atrage atenţia asupra fenomenului cu implicaţii grave şi pe termen lung. „Fuga de acasă e o capcană, nu un refugiu“ este mesajul transmis de Salvaţi Copiii, în contextul în care 25 mai este Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi.

Salvaţi Copiii arată, într-un comunicat, că între 30 aprilie 2018 şi 20 mai 2019, 5.078 de minori au dispărut de acasă, dintre care 151 cu vârste până la 10 ani, 1.410 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani şi 3.517 mai mari de 14 ani, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române.

În aceeaşi perioadă de timp, potrivit aceleiaşi surse, 5.072 de minori au fost găsiţi, dintre care 158 cu vârste până la 10 ani, 1.395 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani, 3.519 mai mari de 14 ani.

Cele mai multe dispariţii au fost înregistrate la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Poliţia Judeţeană Constanţa şi Poliţia Judeţeană Neamţ, arată datele centralizate.

Adolescenţii deschid topul

În 95% din cazuri este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariţii fiind înregistrate în rândul adolescenţilor. Copiii pleacă intenţionat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată.

„Tot mai mulţi copii trăiesc situaţii de viaţă în care fuga de acasă pare să fie cea mai bună soluţie. Au nevoie de sprijinul nostru imediat şi consistent pentru a realiza că este o falsă soluţie, este un risc suplimentar pentru exploatare, abuz, trafic de copii. O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor din centrele de ocrotire şi copiilor lipsiţi de protecţie parentală, urmare a fenomenului migraţiei economice. Fuga reprezintă în viziunea lor o soluţie pentru toate problemele cu care se confruntă, fără să realizeze că, dincolo de uşa casei sau a insituţiei de protecţie sunt adesea provocări mai mari, greu de gestionat. Aceste situaţii cu care ne confruntăm trebuie abordate urgent prin crearea unor mecanisme eficiente de prevenire adresate deopotrivă copiilor şi adulţilor care îi au în grijă“, a explicat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România, citată în comunicat.

Peste jumătate, victimele abuzurilor şi exploatării

Conform sursei citate, datele furnizate de Federaţia Europeană pentru Copilul Dispărut şi Exploatat Sexual (Missing Children Europe), centralizate la nivel european, arată contextele dramatice în care ajung copiii dispăruţi: 58% sunt victime ale unei forme de abuz sau exploatare; 19% sunt răpiţi în contextul proceselor de stabilire a custodiei parentale (numai 16% din procedurile de răpire ale părinţilor au fost soluţionate prin mediere, în ciuda beneficiilor sale cunoscute pentru bunăstarea părinţilor şi a copiilor); 17% din cazurile de copii dispăruţi în Europa au caracter transfrontalier; în 20% din cazuri, apelurile din presă şi sistemele de alertă pentru copii au jucat un rol important în găsirea copiilor dispăruţi; dormitul pe stradă, cerşitul şi prostituarea sunt cele mai frecvente strategii, de risc maxim, pe care copiii fugari le au la îndemână pentru a supravieţui.

De Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi, care este marcată în 25 mai, Salvaţi Copiii România a atras atenţia asupra situaţiilor de risc în care pot ajunge copiii care pleacă de acasă sau din centrele de ocrotire.

Organizaţia face regulat întâlniri cu consilierii şcolari pentru identificarea copiilor şi a familiilor aflate în situaţii de risc şi acordarea ajutorului necesar prin includerea lor în cadrul programelor de consiliere, suport educaţional, activităţi de timp liber, furnizate în cadrul Centrelor de Consiliere pentru Părinţi, Centrelor Educaţionale şi centrelor Creştem Împreună (pentru copii ai căror părinţi muncesc în străinătate).

„Mesajul «Fuga de acasă este o capcană, nu un refugiu!» este unul esenţial şi echipele de voluntari şi specialişti ale Salvaţi Copiii au desfăşurat activităţi educaţionale cu peste 1.500 de elevi, din Bucureşti şi alte 11 judeţe ale ţării, pentru a-i avertiza asupra situaţiilor de risc în care copiii şi adolescenţii lipsiţi de sprijin pot lua decizii cu impact negativ major asupra siguranţei şi vieţii lor. În încercarea de a atrage atenţia asupra numărului mare de dispariţii voluntare în rândul copiilor şi adolescenţilor, Salvaţi Copiii România a organizat o campanie de informare şi sensibilizare a elevilor şi cadrelor didactice, marcând astfel în România Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi“, se mai arată în comunicat.

Aceeaşi sursă arată că principalele motive şi factorii de risc care îi determină pe copii să îşi părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea şi lipsa de supraveghere din partea adulţilor responsabili; conflictele repetate din familie, abuzurile asupra copiilor, fizice şi/sau emoţionale; lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparţinătorilor legali la muncă în străinătate; blocaje în comunicarea cu părinţii, cu precădere în situaţii dificile; abandonul şcolar şi influenţa/presiunea anturajului; consumul de alcool şi substanţe halucinogene; situaţia economică precară a familiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite