Să ne tăiem (cu) Baltagul

„Rafinamentul ochiului minţii care-i permite să vadă delicatele deosebiri între oameni, între faptele şi motivele lor, şi care constituie adevăratul gust, este imposibil fără sprijinul literaturii mari.“
„Rafinamentul ochiului minţii care-i permite să vadă delicatele deosebiri între oameni, între faptele şi motivele lor, şi care constituie adevăratul gust, este imposibil fără sprijinul literaturii mari.“
" În concluzie, avem de-a face cu un „canon viciat“, cum eliminăm viciile şi prin ce grilă? Pot părinţii copiilor şi tinerilor să facă acest lucru? Pot educatorii, apărători înverşunaţi ai canonului? Să începem măcar o discuţie serioasă, fără să otrăvim totul în jur, inclusiv mesagerul. " Cand o sa dispara meseria de centurista, atunci s-ar putea incepe un dialog. Pana atunci nu.
Comentariu neaprobat.
Mutatis mutandis - cocoanele care tocmai ne-a poftitără la dialog în loc de păruială, văzând că nu le iese pasența, au ales cea mai neechivocă formă de dialog: guma! Și asta după ce eu - crezând că sunt serioase, mi-am bătut capul să vin cu trimiteri și citate peste citate în chestie... Ca atare trebuie să recunosc că @cernatati o fost mai treaz ca mine.
Comentariu neaprobat.
Comentariu neaprobat.
Un articol excelent. Intrebarea cheie. Cine decide ce este de valoare in Romania? Romanii sau strainii? Daca nu faci literatura comparata nu vei putea niciodata decide. Una e sa construiesti programa la literatura dupa principii de istorie literara, si alta sa sa tii cont in ce masura o opera literara isi atinge scopul. Pentru aceasta trebuie sa stii la ce foloseste literatura. Am citit literatura romana. Dar vreau sa spun ca unele traduceri din autori straini (subliniez traduceri) erau mult superioare scriitorilor autohtoni. Atat ca tematica, putere de analiza a realitatii, cat si ca stil.
Comentariu neaprobat.
Comentariu neaprobat.
Comentariu neaprobat.
Comentariu neaprobat.
Comentariu neaprobat.
Comentariu neaprobat.
„Încă vorbim şi scriem cu un fel de veneraţie despre Zaharia Stancu şi rizibilul său „Desculţ”, o carte de o naivitate tehnică şi psihologică demnă de un elev mediocru de clasa a VIII-a seral.” - e incredibil ca o profesoară universitară de limba română, să nu aibă habar de valoarea unanim acceptată a unuia din cei mai mari prozatori români postbelici, precum Zaharia Stancu: „Romanul său „Desculț” (1948) a fost masiv promovat [nu doar] în perioada comunistă, fiind cel mai tradus roman al unui autor de expresie română și parcurgând globul „în sandale de aur”, după cum îi plăcea autorului să spună. A fost tradus în 24 de limbi până în 1988, printre altele, existând o traducere și în limba japoneză.” “Se găsesc oameni în sat care, la opt guri, au o singură lingură. Şi-o trec din mînă în mînă. Noi, se cheamă că sîntem oameni cu stare. Avem patru-cinci linguri în casă...” “Deasupra lumii, cerul rece, de sticlă, spuzit de stele. Cerul se uită la oameni cu mii şi mii de ochi, cu ochi de stele, cu ochi aprinşi.” “Oamenii au împodobit malurile Dunării, din cele mai vechi timpuri, cu sate şi oraşe. Şi tot oamenii, războindu-se unii cu alţii, le-au pîrjolit,le-au pustiit. Oamenii au umplut pămîntul cu flori şi livezi, şi tot oamenii au umplut pămîntul cu morminte.” “— Bună seara, mamă Mărie!... — Bună seara, Avendreo. Ne furaşi cîrlanul!... — Eu?... — Cine altcineva!... — Mamă Mărie, să fie al dracului – din creştet pînă-n cer şi din tălpi pînă-n pămînt – cine v-a furat cîrlanul... A început să rîdă mama, a rîs şi Avendrea. — Cel puţin de acum înainte să nu ne mai furi vitele... — N-o să vi le mai fur. E mare satul.” “Să nu uiţi, Darie. Nimic să nu uiţi. Să spui copiilor tăi. Şi copiilor pe care-i vor avea copiii tăi să le spui... Auzi, Darie? Să nu uiţi... Să nu uiţi, Darie...” (citate din „Desculț”). PS După cum se vede, acest comment a fost (și va mai fi) șters în draci de către moderatoarea-jucătoare, din dorința evidentă de'a o menaja pe avocata Claudia Postelnicescu, care probabil din lipsă de clienți, s'o fi gândit să'și încerce norocul tocmai acolo unde se pricepe cel mai puțin, adică în...critica literară.
poae a nu stii tu sa citesti... sau nu stii ce sa citesti... un sadoveanu nu il are orice litertaura... poate doar franta si anglia. sadoveanu este un stilist extraordinar, iar o analfabeta ca tonegaru habar nu are ce vorbeste
Swami, Trebuie sa le compari si sa ne spui ce opera literara romana ai comparat cu ce traducere. Altfel ramai neinteles.
Pînă la articolul ăsta, nu îmi fusese clar că pe autoare nu prea o duce mintea. Îmi cer scuze! Dacă prostia ar durea...
Iulian Aron. Nu e treaba mea sa predau literatura ci e treaba celor de meserie. Insa daca scoti literatura romana din contextul literaturii internationale nu vei intelege niciodata care autor roman are valoare si care nu- E asa cum ai zice despre tine ca esti grozav. In realitate nu te baga nimeni in seama. Si nemtii, si francezii, chiar si britanicii au autori pe care doar ei ii inteleg. Acestia au rolul lor in evolutia literaturii. Insa au si altii pe care ii intelege o planeta intreaga. Aceea sunt mari scriitori. Stil simplu, direct, capacitate de descriere si stimulare a imaginatoei vizuale. Finete psihologica si buna intelegere a naturii umane. Mesaj spiritual. Asa ca sa stam cu picioarele pe pamant. Noi dezbatem daca Sadoveanu e un mare scriitor. Dupa cum decurge dezbaterea putem sa tragem o concluzie. Nu e in top. Pentru scopuri de propaganda si limitarea accesului la realitate, pentru impunerea unei realitati false, guvernul, un instrument al politicului, face programa scolara. Cand scopul guvernului e propaganda, literatura e prima care o reflecta. Urmeaza istoria, stiintele sociale etc. Situatia ICR spune totul.
Comentariu neaprobat.
Comentariu neaprobat.
Comentariu neaprobat.