S-a strigat „Pârtieee!“ Unde se schiază de Sărbători: pe Valea Prahovei ninge, la Straja nu mai sunt locuri de cazare, la Vatra Dornei – doar o pârtie deschisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Rânca stratul de zăpadă măsoară 40 de centimetri
La Rânca stratul de zăpadă măsoară 40 de centimetri

Iubitorii sporturilor de iarnă care au ales să-şi petreacă Sărbătorile la munte au şi de ce să se bucure. Ninsorile căzute în acest weekend au făcut ca majoritatea pârtiilor să fie practicabile. De exemplu, pe Valea Prahovei acesta este primul weekend din sezon în care se poate schia în condiţii bune în toate staţiunile.

Sute de amatori ai sporturilor de iarnă, turişti care au ajuns pe Valea Prahovei în acest sfârşit de săptămână se află, sâmbătă, pe pârtiile din staţiunile Azuga, Buşteni şi Sinaia, acesta fiind primul weekend din acest sezon de iarnă când se schiază în condiţii bune în toate staţiunile prahovene, potrivit Mediafax.

La Azuga, a început să ningă de vineri seară, iar sâmbătă sute de turişti se aflau pe pârtii, administratorii domeniului schiabil punând în funcţiune şi tunurile de zăpadă pentru a face funcţionale toate pârtiile din staţiune. Potrivit lui Vasile Richea, administrator al pârtiilor din Azuga, sâmbătă se schiază pe pârtiile Cazacu Începători şi Cazacu Şcoală, unde peste stratul de zăpadă artificială de 25 de centimetri s-a aşternut un strat de zăpadă naturală care măsoară 20 de centimetri.

image

De sâmbătă, la Azuga a fost deschisă şi pârtia Sorica, iar pe celelalte pârtii din staţiune au fost puse în funcţiune tunurile care produc zăpadă artificială, astfel încât reprezentanţii autorităţilor locale spun că, dacă vremea nu se va încălzi, în weekendul viitor se va putea schia la Azuga pe toate pârtiile.

În staţiunea Buşteni ninge, de asemenea, iar sute de turişti se află pe pârtia Kalinderu şi în parcul de distracţie de la baza domeniului schiabil.

Şi la Sinaia sunt practicabile pârtiile de mare altitudine din Valea Dorului şi Valea Soarelui, unde sute de turişti au urcat pentru a schia sau a se da cu snowboard-ul.

image

Drumul între staţiunile de pe Valea Prahovei a fost aglomerat, sâmbătă după-amiază, mulţi turişti care nu au petrecut vacanţa de Crăciun la munte alegând să meargă sâmbătă în staţiuni, pentru a schia. Astfel, pe mai multe tronsoane ale Drumului Naţional 1, între Bucureşti şi Braşov, circulaţia rutieră s-a desfăşurat cu dificultate, drumul fiind aglomerat în special pe Valea Prahovei, pe sensul de urcare către munte. S-a circulat cu viteză redusă în zonele Bărcăneşti, Comarnic, Sinaia, Buşteni şi Predeal, unde coloana de maşini măsoară aproximativ un kilometru şi jumătate.

Se schiază şi în Poiană

În Poiana Braşov sunt deschise toate pârtiile din partea superioară a masivului Postăvarul (Kanzel, Sulinar, Drumul Roşu, Lupului, Subteleferic). Stratul de zăpadă măsoară peste 30 de centimetri. De asemenea, funcţionează Telecabina Kanzel, Telescaunul Ruia şi Teleschiul Ruia.

Transportul pe cablu va costa la fel ca şi anul trecut. Deocamdată nu s-au anunţat scumpiri. Biletul pentru urcare/coborâre cu telecabina sau telegondola este de 20 lei/călătorie pentru adulţi şi 10 lei pentru copii, iar un bilet cu o urcare şi o coborâre este 30 de lei pentru adulţi şi 15 lei pentru copii.

În cazul cartelelor de acces, acestea vor putea fi achiziţionate şi/sau încărcate cu 6 până la 240 de puncte. Şase puncte costă 25 de lei pentru adulţi şi 13 lei petru copii, însă costul pentru fiecare punct scade semnificativ dacă sunt achiziţionate pachete cu mai multe puncte.De exemplu, o cartelă de 30 de puncte costă 85 de lei pentru adulţi şi 45 de lei pentru copii, iar una de 240 de puncte, 475 de lei pentru adulţi şi 260 de lei pentru copii.

Cele mai aglomerate pârtii din Poiana Braşov sunt Bradul, Lupului, Drumul Roşu şi Sulinar. Schiorii începători pot folosi pârtia Bradul, care are o lungime de 430 de metri. Pârtiile cu dificultate medie sunt Drumul Roşu (4.725 metri) şi Sulinar (2.820 de metri), iar cele destinate schiorilor cu experienţă sunt pârtiile Lupului (2.605 metri), Subteleferic (2.200 de metri) şi Kanzel (297 metri).

De asemenea, duminică s-a inaugurat pârtia de tubing şi săniuş din Poiana Braşov, o premieră în acest sezon. Preţurile la noua pârtie sunt pentru toate buzunarele. O săniuţă se poate închiria cu 10 lei pentru două ore, un colac simplu de tubing costă 15 lei pentru o oră, iar un colac dublu costă 25 de lei pentru o oră.

S-a deschis sezonul oficial şi la Predeal

Tot astăzi, începând de la ora 16.00, s-a deschis oficial şi sezonul de schi la Predeal. Manifestarea a început cu Parada lui Moş Crăciun care a plecat din Piaţa Gării pe DN 1 până la Pârtia Clăbucet, unde stratul de zăpadă măsoară 30 de centimetri.

Astfel, de la ora 17.00, pe pârtia Clăbucet început o serie de demonstraţii specifice sporturilor de iarnă, susţinute de  formaţia Salvamont Predeal, jandarmi montani, vânători de munte şi de şcolile de schi din staţiune. La baza pârtiei cântă Andreea Bălan şi Shift, iar evenimentul se va încheia cu un foc de artificii.

Pe pârtia Clăbucet s-a amenajat Căsuţa lui Moş Crăciun, unde copiii pot participa la atelierul de creaţie şi vor avea parte de activităţi distractive. Cei mici îşi vor putea face Selfie cu Moş Crăciun.

Pe toată durata vacanţei de iarnă în staţiune, în Piaţa Gării are loc Târgul Sărbătorilor, unde se comercializează dulciuri, decoraţiuni de sărbători şi produse tradiţionale

Ninsoarea a deschis pârtiile din Ardeal

Primele ninsori au deschis şi pârtiile din Ardeal. Dacă pârtiile din judeţul Cluj au rămas închise, se poate schia în schimb la Paltiniş în judeţul Sibiu, la Cavnic, în Maramureş, la Arieşeni şi Şureanu - în Alba, şi chiar la Harghita-Băi- în Harghita.

image

Pe pârtiile din Cavnic, Maramureş, se schiază, stratul de zăpadă fiind între 15 şi 60 de centimetri. Starea pârtiilor este următoarea:  Roata 1: 70 centimetri, stare buna; Roata 2: 50 cm, stare acceptabila; Reiner 1: 20 cm, închisa; Reiner 2: 20 cm, închisă; Pârtia Albastră: 35 cm, stare acceptabilă;  Icoana 1 & 2: 20-o40, stare acceptabilă. Pe pârtiile Roata trei urcări costă 15 lei, iar pe pârtiile Icoana – o urcare cu teleski-ul costă  3 lei pentru adulţi. Pârtiile au lungimi între 1800 şi 3.000 de metri.

image

Şureanu, judeţul Alba

Pe pârtiile din complexul Şureanu, judeţul Alba, se schizată, stratul de zăpadă fiind între 15 şi 25 de centimetri.  Funcţionează pârtiile A1, A3, C1 şi C3, care au lungimi între 15 şi 25 de centimetri. Preţurile pentru sezonul de ski 2013-2014 sunt:  o urcare / telescaun: 10 Lei; abonament o zi: 85 Lei pentru adulti, 80 Lei pentru copii. Vezi oferta completă de preţuri aici.

Arieşeni, judeţul Alba

Şi pârtiile din Arieşeni, judeţul Alba, se schiază, stratul de zăpadă fiind între 5 şi 15 centimetri. Pe pârtia Vârtop 1, cu o lungime de 980 de metri, preţurile pentru urcarea cu teleschi sunt: 5 Lei / urcare pentru adulti; 3 Lei / urcare pentru copii. Pe pârtia  Vârtop 2, cu o lungime de 430 de metri, urcarea cu teleschiul costă 3 Lei / urcare pentru adulti; 2 Lei / urcare pentru copii.

Păltiniş, Sibiu

Platoul de la intrarea din Păltiniş- Arena Platoş- este deschis pentru ski, mai exact pârtiile A şi D. Zăpada este de 10-25 de centimetri.

image

O urcare cu teleskiul costă în medie 3 lei, dar se pot achiziţiona doar carduri de puncte. Cu 45 de lei, un adult poate să-şi cumpere un card cu 30 de puncte din care 2 puncte costă urcarea cu teleskiul pe pârtia D, 3 puncte – urcarea cu teleskiul pe pârtia A şi 4 puncte urcarea cu telescaunul pe pârtia A.

Zăpadă de 91 de centimetri la Bâlea. Pericol de avalanşă

Sute de turişti au luat cu asalt, sâmbătă, zonele montane din judeţul Sibiu, unde profită din plin de stratul consistent de zăpadă, care, potrivit meteorologilor, atinge aproape un metru la Bâlea Lac.

Zeci de turişti au decis să profite, sâmbătă, de stratul de zăpadă depus în zonele montane din judeţul Sibiu. Astfel, potrivit meteorologilor, la Bâlea Lac, la ora 14.00, stratul de zăpadă avea 98 de centimetri, iar turiştii pot schia, se pot da cu sania sau snowboard-ul.

„Ninge abundent. Sunt şi foarte mulţi turişti în zonă. Nu e soare, dar este frumos”, a declarat Leonard Klingeis, proprietarul unei cabane de la Bâlea Lac şi al Hotelului de Gheaţă. Potrivit acestuia, hotelul a fost finalizat, iar de Crăciun s-au înregistrat şi primii turişti care au înnoptat acolo.

Din cauza stratului foarte gros de zăpadă, practicarea sporturilor de iarnă pe cele două pârtii, Curba de nivel–Pilon 2 şi Pilonul 2 – Bâlea Cascadă, este interzisă.

Sezonul schiorilor începe de duminică şi în Semenic

Spre bucuria iubitorilor de schi, de câteva zile ninge în Munţii Semenic. Deocamdată nu s-a deschis nicio pârtie, însă pregătirile sunt în toi. Prima pârtie care va fi deschisă în acest sezon este Goznuţa, de pe Semenic, care are o lungime de 600 de metri.

image

Deschiderea oficială va avea loc duminică. Zilele viitoare se vor deschide şi celelalte pârtii: Crucea de brazi - care are două variante medii, paralele, de 550 şi 700 metri, Uriaşul (dificultate medie), de 1.200 metri.
Pârtia de la Văliug, de 550 de metri, se află şi ea în pregătire şi se va deschide marţi.

Schi în Bucovina

Ninsoarea de sâmbătă dimineaţă nu a fost suficientă pentru ca pârtiile din judeţul Suceava să devină practicabile pentru schi.

Amatorii sporturilor de iarnă pot schia pe o singură pârtie din judeţ. Este vorba de pârtia Parc din staţiunea Vatra Dornei, acolo unde tunurile de zăpadă au fost puse în funcţiune.

image

Pârtia de schi Parc este situată în centrul staţiunii Vatra Dornei şi este una din cele mai vizitate pârtii de schi din nordul ţării. La baza pârtiei se află o pistă de snowtubing şi şcoala de schi Euroski.

Pârtia beneficiază de nocturnă, tunuri de zăpadă, iar accesul la instalaţiile de transport se face pe bază de skipass. Pârtia are un grad de dificultate mediu si lungimea minimă de 900 m. Altitudinea la plecare este de 965 m si la sosire de 805 m, diferenta de nivel fiind de 160 m.

Tarife accesibile pe pârtia Parc din Vatra Dornei

Accesul pe pârtia Parc din Vatra Dornei se face pe bază de cartele reîncărcabile. Adulţii plătesc între zece lei pentru patru puncte şi o sută de lei pentru 50 de puncte, iar copii de până la 12 ani trebuie să achite între opt lei pentru patru punte şi 80 de lei pentru 50 de puncte.

Doar sănii pe pârtia Şoimul din Gura Humorului

Sâmbătă la amiază, pe pârtia Şoimul din staţiunea Gura Humorului era permis accesul doar în zona amenajată pentru sănii. În funcţie de precipitaţiile şi temperatorile din perioada următoare, pârtia ar putea fi deschisă şi pentru schiori.

Parâng, raiul schiorilor

image

 Pârtiile din Parâng sunt deschise de câteva săptămâni, stratul de zăpadă atingând în acest weekend, pe pârtia de la Straja, 25 de centimetri. Sute de turişti au ales Straja pentru a-şi petrece Crăciunul, aşa că în staţiune nu mai sunt locuri de cazare disponibile.

La Rânca, sunt deschide cinci dintre cele şase pârtii. Pe pârtiile M1, Teleski M4 şi Junior se schiază în condiţii optime, iar pe Teleski M3 şi pe M2 se schiază în condiţii bune. Singura pârtie închisă este Păpuşa-Rânca 1. Stratul de zăpadă la Rânca măsoară 40 de centimetri.

image

La Voineasa sunt deschise pârtiile Transalpina 1 şi 2, pe care se schiază în condiţii optime, stratul de zăpadă fiind de 40 de centimetri. 

Cod galben de vreme rea

Cum în intervalul următor se vor semnala ninsori însemnate cantitativ, meteorologii avertizează că există un risc însemnat de producere a avalanşelor, la peste 1.800 m altitudine, atât în Masivul Făgăraş, cât şi în Munţii Bucegi, mai ales că stratul de zăpadă va creşte semnificativ, în primele 24 de ore cu 15-20 centimetri, iar în a treia zi cu încă 20-30 centimetri.

image

Zăpada proaspătă se va depune peste un strat mai compact format din plăci de vânt în care predomină cristalele fine, din cruste de gheaţă şi parţial din feţe plane. Stratul de la suprafaţă ce va creşte treptat în grosime va fi instabil şi poate aluneca cu uşurinţă peste straturile vechi mai stabile. Declanşarea avalanşelor de tip pulver sau de tip placă acolo unde vântul va forma plăci de vânt este posibilă mai ales la supraîncărcări, chiar şi slabe.

La altitudini mai mici de 1.800 metri se înregistrează un risc moderat de producere a avalanşelor. Stratul proaspăt ce se va depune va avea dimensiuni mai reduse de şi poate atinge pe alocuri 25-30 centrimetri, iar riscul declanşării avalanşelor este moderat, acestea fiind favorizate la supraîncărcări cu turişti sau schiori, mai ales pe pantele cele mai înclinate.

La acest articol au contribuit: Remus Florescu, Oana Balan, Ştefan Both şi Dinu Zară.

Recomandări pe aceeaşi temă

Cod galben de ninsori şi vânt în 31 de judeţe din ţară şi în Capitală. Cum este vremea la munte. Risc însemnat de producere a avalanşelor

VIDEO Se schiază în Poiana Braşov pe pârtiile din Masivul Postăvaru

Ninsoarea a deschis pârtiile din Ardeal. Unde poţi schia în cele mai bune condiţii

La Vatra Dornei se schiază pe o singură pârtie, la Gura Humorului şi Mălini pârtiile sunt deschise doar pentru sănii

S-a aşternut zăpada pe pârtiile de pe Semenic. Poate începe sezonul schiorilor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite