Rovana Plumb: UE va lansa platforma de combatere şi pedepsire a muncii la negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Platforma pentru prevenirea şi descurajarea muncii nedeclarate urmează să fie utilizată în Uniunea Europeană (UE) pentru a întări eforturile autorităţilor de a preveni, urmări şi sancţiona munca nedeclarată, a declarat vineri Ministrul Muncii, Rovana Plumb.

"O acţiune la nivelul UE, pentru a promova cooperarea între autorităţile naţionale şi a facilita schimbul de bune practici, ar putea reprezenta un sprijin considerabil, care ar întări eforturile autorităţilor de a preveni, urmări şi sancţiona munca nedeclarată", a spus ministrul Rovana Plumb, la reuniunea informală EPSCO de la Milano.

Ea a apreciat că mobilitatea lucrătorilor este un proces dinamic, care trebuie să asigure, în mod echilibrat, întâlnirea dintre cererea şi oferta de forţă de muncă, arătând că statele membre trebuie să permită formularea unor opţiuni personale de carieră, fără discriminare, lăsând principiile economice să dirijeze fluxurile mobilităţii înspre ţările sau sectoarele cu deficit de forţă de muncă.

"Colaborarea între serviciile publice de ocupare din cadrul reţelei europene EURES, realizarea schimbului de informaţii între statele membre cu privire la deficitul şi la surplusul de forţă de muncă contribuie în mod substanţial la ocuparea, în spaţiul economic european, a lucrătorilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă şi asigură, totodată, egalitatea de tratament şi protecţia acestora împotriva oricăror forme de discriminare sau abuz din partea angajatorilor", a arătat ministrul român al Muncii.

Importanţa economiei sociale la nivelul UE

În cadrul ultimei sesiuni plenare de vineri, miniştrii europeni au dezbătut importanţa economiei sociale la nivelul UE, urmărindu-se astfel obţinerea unei imagini clare asupra fenomenului, a caracteristicilor şi aspectelor critice, dar şi asupra potenţialului economiei sociale de a crea locuri de muncă şi de a susţine bunăstarea.

Ministrul Rovana Plumb a avut, de asemenea, o întrevedere bilaterală cu Esther McVey, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Muncă şi Pensii din Marea Britanie, iar în cursul zilei de joi a participat la o întâlnire comună între miniştrii europeni ai ocupării şi afacerilor sociale, la care au participat, pentru prima dată, şi miniştrii Mediului. Întâlnirea a avut ca scop lansarea unor discuţii cu privire la interconexiunile dintre creşterea ecologică (green growth) şi ocuparea forţei de muncă.

Tot joi, ministrul român a participat la o sesiune plenară pe marginea obiectivului UE 2020 privind combaterea sărăciei, ale cărei concluzii vor contribui la noua propunere de strategie ce va fi adoptată în 2015 şi a avut o întrevedere bilaterală cu Giuliano Poletti, omologul său din Italia, în cadrul căreia cei doi oficiali europeni au discutat despre proiectul "Garanţii pentru tineri!", apărarea intereselor lucrătorilor români în Italia şi despre dezvoltarea colaborării bilaterale româno-italiene în actualul context european.


Ministrul Muncii dă asigurări că fondurile de salarii şi de pensii nu vor fi afectate de reducerea CAS cu 5 puncte procentuale

Ministrul Muncii, Rovana Plumb: Dorim ca până în 2020 să nu mai avem copii în centre de plasament

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite