Ridicare restricţiilor de muncă în Marea Britanie iscă reacţii aprinse: „De ce vor România şi Bulgaria să luăm noi romii lor?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„The Daily Sunday Express”, un tabloid britanic, scrie că guvernele din România şi Bulgaria acuză pe nedrept Marea Britanie de tratament discrimnatoriu în ceea ce priveşte liberalizarea pieţei muncii începând cu 1 ianuarie 2014, deşi ele nu au grijă de această minoritate în propria ţară. Autorul articolului sugerează că cele două guverne ar vrea, de fapt, să scape de romi.

Problema liberalizării pieţei muncii în cele nouă ţări UE care vor ridica restricţiile pe 1 ianuarie a ajuns deja un subiect de mare interes pentru majoritatea canalelor media din Europa. La şapte ani de la aderarea României şi Bulgariei la UE, Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa, Malta şi Marea Britanie vor ridica restricţiile pe piaţa muncii impuse muncitorilor din cele două ţări. La cele 8 se adaugă şi Spania, care în decembrie 2012 a primit acordul Comisiei Europene pentru a reintroduce restricţiile doar pentru muncitorii români, din cauza crizei economice şi financiare.

Însă, verde pentru emigrarea românilor pare nu pare o situaţie foarte bună în ochii unora dintre cetăţenii ţărilor vest-europene.

Autorul care semnează parlamentarul Damian Drăghici că ar face nişte acuzaţii incorecte la adresa guvernului Angliei, care, potrivit reprezentantului romilor români, ar avea nişte politici de descurajare a emigraţiei dinspre Europa de Est către Regatul Unit.

Articolul, scris pe fondul terminării perioadei în care mai multe ţări nu aveau acces pe piaţa muncii din mai multe state vest-europene, atrage atenţia că România şi Bulgaria au suficiente exemple prin care rromii sunt marginalizaţi, ignoraţi de autorităţi sau chiar izolaţi. 

„Săptămâna trecută Ion Jinga, ambasadorul României din Marea Britanie, a cerut să se termine discreditarea românilor din Anglia. Câteva luni în urmă, acesta s-a plâns de presupusa obsesie a Angliei faţă de români şi infracţiunile de aici, sugerând că, odată ce românii vor putea emigra, gradul de criminalitate va scădea. Nu contrazic faptul că majoritate românilor ce vor să vină în Anglia sau care sunt deja aici sunt oameni care respectă legea, dar ceea ce sugerează ambasadorul este un pic prea mult", scrie autorul articolului. 

Situaţia este similară şi în cazul Bulgariei, unde autorul critică acuzaţiile oficialilor adresate Angliei cum că ar exista nişte campanii de discreditare şi de discriminare a emigranţilor. „Este greu să nu ne întrebăm dacă aceste două ţări nu cumva încurajează emigraţia către Regatul Unit pentru că văd în asta o soluţie pentru a scăpa de proprii lor romi, o minoritate care suferă de discriminare şi de multe dezavantaje acasă", mai scrie articolului. 

Scandalul emigrării de 1 ianuarie

Conflictul dintre cele două ţări şi Marea Britanie nu este unul nou şi asta în condiţile în care în ultima perioadă presa britanică de tip tabloid a publicat constant materiale calomnioase la adresa românilor, în încercarea de a justifica dorinţa partidelor extremiste de a restricţiona accesul lor pe piaţa muncii din Regat, inclusiv după 1 ianuarie. O mare parte din articole prezintă românii drept infractori, distorsionând realitatea prin manipularea cifrelor şi a termenilor folosiţi de autorităţile britanice. „În contextul în care ne apropiem de data la care restricţiile pe piaţa forţei de muncă vor dispărea, pentru o bună parte din mass-media britanice, românii sunt ţapul ispăşitor perfect responsabil pentru tot ce nu merge bine în Marea Britanie.

Reacţiile nu au încetat să apară, şi de o parte, şi de cealaltă a graniţelor.

„Anul Nou 2014 s-a transformat într-o dată aproape totemică în calendarul politic şi mediatic britanic. Păi, nu este asta data de la care bulgarii şi românii se vor prezenta neinvitaţi la uşile Marii Britanii? Rareori s-a întâmplat ca o situaţie să fie învăluită în atât de multe prejudecăţi,în lipsă de înţelegere şi chiar în dezinfomare. Totul a început când reprezentaţii partidului UKIP (Partidul Independenţei Marii Britanii, eurosceptic, n.r.) au susţinut că, la anul (2014, n.r.), Uniunea Europeană va îngădui celor 29 de milioane de cetăţeni români şi bulgari (toţi locuitorii celor două ţări) să se mute în Regat”, scrie „Liberal Democrat Voice”.

„Predispoziţia către suspiciune faţă de imigranţi arată că materialele de presă cu tentă negativă la adresa acestora se răspândesc pe un teren fertil. Am fost bombardaţi cu poveşti despre romi care fură copii şi despre bande de români care cutreieră libere. Şi, adesea, clasa politică a fost cea care a dat tonul. Liderul UKIP, Nigel Farage, a vorbit recent de «valul de crime româneşti» care este pe cale să înece Marea Britanie. (...) Miturile false precum „eternul evreu” sau „romul care fura copii” ar trebui să bântuie clasa noastră politică şi să o înveţe să fie precaută în oportunismului. Să sperăm că aceste lecţii vor rămâne în picioare şi după 1 ianuarie”, scrie Paul Quinn, cercetător la Centru pentru Drept, Ştiinţă, Tehnoogie şi Societate din cadrul Universităţii Brussels Free, într-un editorial postat pe theguardian.co.uk.

„S-a creat impresia că Marea Britanie este copleşită de numărul mare de imigranţi, mulţi dintre ei veniţi aici doar pentru a beneficia de asigurările sociale. Această percepţie nu concordă cu datele realităţii”, scrie „The Leicester Mercury”.

Citeşte şi:

Damian Drăghici, în „Huffington Post“: „Bancherii britanici sunt mai răi decât cerşetorii români“

Oamenii din Marea Britanie ar trebui să fie mai preocupaţi de bancherii care fură miliarde decât de romii care cerşesc pe străzi, a declarat artistul Damian Drăghici, consilier al prim-ministrului Victor Ponta, citat de „Huffington Post“.

Nouă ţări UE ridică restricţiile pentru muncitorii români, de la 1 ianuarie 2014

Restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari vor fi ridicate în toate ţările UE, de la 1 ianuarie 2014, pe fondul temerilor că va exista un val de imigranţi din România şi Bulgaria care vor „abuza” de beneficiile sistemelor sociale din ţări precum Marea Britanie sau Germania.

   

Presa britanică minte fără jenă în materiale calomnioase la adresa românilor

Tabloidele insulare prezintă cifre multiplicate despre sutele de mii de români care vor invada anual piaţa muncii din Regatul Unit, începând cu 1 ianuarie.

The Economist: România nu este aşa cum o prezintă tabloidele britanice

„La 1 ianuarie 2014, Marea Britanie va fi cuprinsă (sau, eventual, „inundată"), de imigranţii români şi bulgari. Asta, cel puţin, este afirmaţia care se face acum aproape zilnic în ziarele de scandal, care par a avea accese de panică cu privire la expirarea restricţiilor tranzitorii pentru cetăţenii celor două state membre ale UE“, anunţă The Economist într-un material care demontează temerile britanicilor.

Frica de români şi bulgari provoacă o furtună politică în Marea Britanie la final de an. E fondată isteria britanicilor?

Sunt portretizaţi ca hoţi de buzunare care fură locurile de muncă ale britanicilor. S-au făcut predicţii că vor cerşi, că cei tineri vor stârni proteste şi că unii dintre ei vor încerca chiar să vândă copii. Aşa arată imigranţii români şi bulgari în presa din Regatul Unit, acolo unde se vinde isterie pe prima pagină, cu doar patru zile înainte de ridicarea restricţiilor de pe piaţa de muncă din Marea Britanie pentru români şi bulgari.

Deutsche Welle: sute de mii de români şi bulgari, după revelion, în Germania?

Ediţia online a ziarului berlinez Die Welt îşi anunţă cititorii că, potrivit Oficiului Federal al Muncii, după 1 ianuarie 2014, 180.000 de români şi bulgari ar putea încerca să obţină joburi în Germania.

   

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite