Primul beneficiar al unui transplant de plămâni în România, externat. Ce presupune recuperarea pacienţilor care au trecut printr-o astfel de intervenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul român care a beneficiat de transplant de plămâni la Spitalul Sfânta Maria din Capitală a fost externat de la Spitalul Colentina, unde a fost internat post-operator. Ieşeanul Mugurel Amariţei va fi transportat în capitala Moldovei cu ajutorul unei ambulanţe.

Pacientul a făcut reabilitare respiratorie la Spitalul Clinic Colentina, la secţia de Pneumologie, special modernizată pentru pacienţii transplantaţi. 

„Protocolul de tratament este similar celui de la Clinica MHH din Germania, unde pacienţii sunt reabilitaţi postoperator în centrul medical din Bad Fallingbostel, la aproximativ 70 de kilometri distanţă de Hanovra”, a arătat Asociaţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale din Bucureşti.  

Ce presupune recuperarea pacienţilor cu transplant pulmonar

În ceea ce-l priveşte pe pacientul de 47 de ani, care a beneficiat şi el de un transplant pulmonar, acesta va fi externat de la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” şi va fi mutat la Spitalul Colentina pentru a beneficia de recuperare post-operatorie.

Potrivit specialiştilor, recuperarea pacienţilor care au trecut printr-un transplant pulmonar include şi o componentă psihiatrică. 

În ceea ce priveşte partea de monitorizare, Adrian Popa, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor Pulmonar din România, susţine că ţara noastră nu are centre dotate corespunzător pentru aşa ceva. 

Ce nu este bine pus la punct în România

„În România ar fi anevoioasă monitorizarea transplantatilor de plămâni, pentru ca nu exista centre complet dotate (laboratoare, cabinete). Plimbarea pacienţilor cu sistem imunitar deficitar (imunosupresat prin tratament specific) printre spitale ridica problema infecţiilor nosocomiale, de notorietate in ultimul timp, nu numai la nivel naţional”, a explicat Adrian Popa.

„Printre altele, şi managementul post operator al pacientului ridică semne de întrebare. O soluţie de moment este, cu anumite riscuri bineînţeles, pe care ni le asumăm toţi: şi pacienţi şi medici, să începem cu ajutor din afară. Balanţa risc-beneficiu e atât de fin reglată de lucrurile tehnice încât responsabilitatea e enormă”, a declarat un chirurg toracic implicat în prelevări de plămâni.

Mugurel Amariţei a ajuns la Spitalul Sfânta Maria în urmă cu şapte săptămâni, când a beneficiat de un transplant de plămâni, prima intervenţie de acest gen făcută în România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite