Românii riscă să rămână fără servicii medicale gratuite de la 1 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii ar putea fi puşi în situaţia de a scoate bani din buzunar pentru consultaţii, trimiteri şi reţetele date de medicii de familie
Românii ar putea fi puşi în situaţia de a scoate bani din buzunar pentru consultaţii, trimiteri şi reţetele date de medicii de familie

Medicii de familie refuză să încheie contractele prin care serviciile medicale vor fi decontate începând cu 1 iulie, pentru că, susţin ei, nu au fost chemaţi la consultări pe marginea noului Contract-cadru aprobat de Guvern săptămâna trecută. Astfel, pacienţii sunt puşi în situaţia de a scoate bani din buzunar pentru trimiteri, reţete şi consultaţii.

Românii care îşi plătesc contribuţia la asigurările sociale de sănătate ar putea fi puşi în situaţia de a scoate bani din buzunar pentru consultaţii, trimiteri şi reţetele date de medicii de familie. 

Aceştia sunt furioşi că autorităţile nu i-au consultat atunci când au elaborat Contractul-cadru de asistenţă medicală, pe care toţi furnizorii de servicii medicale trebuie să îl semneze pentru a putea deconta serviciile oferite pacienţilor. 

Dacă medicii ameninţă cu proteste şi arată că anul acesta nu s-au respectat paşii dialogului social, reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi afirmă că o parte din bolnavi, de teamă că vor rămâne fără medicaţie, solicită reţete medicale în avans şi îşi fac stocuri din farmacii, în timp ce alţii cer bilete de trimitere pentru analize, dar constată, cu stupoare, că laboratoarele au rămas fără plafon, fiind final de lună. 

Acuzaţii grave: „Nu au respectat paşii legali“

Oficialii din Sănătate nu îşi fac însă foarte multe griji, ba mai mult, ei arată că noul proiect, aprobat de Guvern în şedinţa de joi, aduce servicii în plus pentru asiguraţi şi reglementează situaţia în care sistemul care gestionează cardul de sănătate nu funcţionează în parametri optimi. 

„L-au trecut fără să urmeze paşii legali, vom recomanda nesemnarea lui pentru că nu a stat în transparenţă decizională, cum era normal, nu am fost la dezbateri şi nici la negocieri. Este un document complet diferit de cel pe care l-am văzut în luna martie“, a declarat doctorul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Şi medicul de familie Gabriel Munteanu atrage atenţia că riscul ca documentul să nu fie semnat de doctori este foarte mare. Astfel, sunt şanse ca, începând cu 1 iulie, doar pacienţii gravi să fie consultaţi de medicii de familie şi doar ei să primească trimiteri sau reţete medicale. 

„Dacă vor semna Contractul-cadru, în forma actuală, jumătate din medicii de familie vor ajunge să dea faliment. Avem de suferit şi noi, dar şi pacienţii, care vor fi nevoiţi să plătească serviciile din propriul buzunar câtă vreme noi nu vom avea contract cu casele de sănătate. Nechemarea la consultări denotă o neglijare totală a Codului civil. Cerem negocierea acestui contract, nu aplicarea lui în forma actuală“, a explicat medicul de familie. 

Pacienţii fac rezerve de medicamente 

La mijloc se află pacienţii, disperaţi că ar putea fi privaţi de servicii medicale. „Se va ajunge la punerea în pericol a vieţii pacienţilor, nu ne vor da reţete, şi-aşa nu ne găsim mare parte din medicamente. Ministerul Sănătăţii este de fapt un minister al bolilor şi pe zi ce trece ne convingem că trăim într-un sistem nefuncţional, în care am ajuns bătaia de joc a guvernanţilor“, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (APCR). 

Bolnavii care se află în programele naţionale deja îşi fac rezerve din medicamentele pe care le găsesc în farmacii, afirmă şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP). 

„Teama medicilor este şi teama noastră. Unii pacienţi s-au dus să ceară bilete de trimitere pentru analize, în încercarea de a nu avea probleme de la 1 iulie, alţii fac rezerve de medicamente. Este disperare în rândul bolnavilor, dar ne uimeşte liniştea din rândul oficialităţilor, care nu transmit nimic. Situaţia e gravă“, a completat Vasile Barbu, care spune însă că un lucru bun din noul Contract-cadru îl constituie cele trei zile lucrătoare pe care le au la dispoziţie medicii de familie pentru a valida serviciile medicale în caz că sistemul informatic care gestionează cardul de sănătate nu funcţionează. 

Până acum, aceştia aveau la dispoziţie 72 de ore pentru a-şi valida serviciile. 

„E o chestiune de bun-simţ, care trebuia introdusă de mult în condiţiile în care sistemul informatic pica, frecvent, vinerea. În schimb, Contractul-cadru vine cu modificări minimale“, a subliniat şi Sorin Paveliu, expertul în politici de sănătate al Societăţii Academice Române (SAR).;

Două consultaţii gratuite pe an la stomatolog pentru copii

Contractul-Cadru introdus de Guvern prevede că minorii pot beneficia de două consultaţii gratuite pe an la medicul stomatolog, faţă de una pe an, cum este în prezent. „Ajută într-o oarecare măsură, dar efectul va fi nesemnificativ, pentru că restul manevrelor vor fi făcute în privat, ar trebui decontat întreg pachetul pentru copii, inclusiv întreţinerea danturii”, a explicat Vasile Barbu, preşedintele ANPP. 

Ce prevede Contractul-cadru pe 2016

Contractul-cadru are în vedere suplimentarea valorilor plăţilor pentru medicina de familie şi tratamentul ambulator. În ceea ce priveşte asistenţa medicală primară, Contractul-cadru reglementează acordarea gratuită avizelor epidemiologice pentru re(intrarea) în colectivitate şi a adeverinţelor medicale pentru preşcolari şi elevi. De asemenea, medicii de familie nu vor mai putea face spirometrii, acestea vor fi efectuate strict de către medicii specialişti. 

Contractul-Cadru introduce două noi proceduri diagnostice, respectiv electromiograma şi evaluarea cantitativă a răspunsului galvanic al pielii. Totodată, se introduce în ambulator tratamentul fracturii amielice fără deplasare a coloanei vertebrale. 

Noul Contract-cadru prevede că, printre serviciile decontate, se află şi RMN-ul de sâni cu sau fără substanţă de contrast, dar se renunţă la decontarea examenului fungic de urină, dat fiind faptul că el este considerat irelevant pentru patologia pacientului. 

În ceea ce priveşte asistenţa medicală din cadrul spitalelor, cele care nu funcţionează în regim de spitalizare continuă vor fi obligate să asigure prezenţa unui medic de specialitate pentru un program de activitate de minimum 7 ore pe zi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite