Românii preferă să-şi achite facturile decât să se spele pe dinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii nu au încă o cultură a spălatului pe dinţi
Românii nu au încă o cultură a spălatului pe dinţi

Cele mai recente cercetări arată că ne clasăm în continuare printre europenii care se spală rar, spre foarte rar pe dinţi. Specialiştii pun asta pe seama sărăciei şi a faptului că înainte de toate preferăm să ne achităm datoriile.

Românii se numără în continuare printre europenii cu cele mai multe carii, dat fiind faptul că au o igienă orală precară, schimbând periuţa odată la doi ani şi utilizând două tuburi de pastă de dinţi pe an. Asta dacă vorbim despre orăşeni, pentru că atunci când vine vorba despre cei care trăiesc în mediul rural situaţia este şi mai gravă: un tub de pastă de dinţi este schimbat abia după doi ani şi jumătate. Spre comparaţie, 65% din europeni îşi schimbă periuţa odată la trei luni, cei mai riguroşi în privinţa sănătăţii orale fiind nemţii şi italienii.

„Situaţia s-a mai îmbunătăţit şi la noi faţă de anii trecuţi”, susţin însă optimişti medicii specialişti.

Profilaxia în România, încercări timide

Problema, spune dentistul Alexandru Brezoescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bucureşti (CMDB), e faptul că, în ciuda campaniilor care se fac, românii nu au încă o cultură a spălatului pe dinţi, iar eforturile în direcţia profilaxiei, deşi există, sunt doar încercări timide.

„Prioritatea românilor nu este să meargă la dentist, ci să îşi achite facturile şi să plătească dările pe la stat. Lasă pe ultimul plan repararea danturii, drept pentru care s-a ajuns aici. Situaţia s-a mai îmbunătăţit faţă de anii trecuţi, asta pentru că există, totuşi, campanii de conştientizare. Chiar şi reclamele de la televizor ajută. Inclusiv oamenii din mediul rural încep să îşi îngrijească dantura”, a explicat stomatologul.

„Medicina dentară nu e o meserie bănoasă”

În opinia specialiştilor, profilaxia ar trebui făcută din momentul în care copilului îi apare primul dinte. „Părinţii sunt cei care, încet-încet, ar trebui să spele dantura micuţilor, la început în joacă. Acum sunt şi paste speciale pentru copii. Ulterior, ei învaţă despre importanţa spălatului pe dinţi în grădiniţe şi şcoli, sunt necesare mai multe campanii, astfel încât să le imprimăm această responsabilitate”, a completat Brezoescu.

Birocraţie excesivă pentru tinerii dentiştii

În acelaşi timp însă România este o sursă majoră de medici dentişti pentru Franţa, arată cele mai recente statistici publicate de Ordinul naţional al chirurgilor dentişti din Franţa. Asta şi pentru că numărul absolvenţilor români de medicină dentară a crescut considerabil, dar prea puţini au posibilitatea să-şi deschidă propriul cabinet dentar din cauza birocraţiei excesive şi a condiţiilor dure impuse de autorităţi.

Astfel, după ce acumulează doi sau trei ani de experienţă, tinerii preferă să plece în străinătate, unde banii sunt mai mulţi.

„Să-ţi deschizi propriul cabinet este un proces lung şi anevoios. Sunt necesare foarte multe aprobări, iar birocraţia este excesivă. A durat trei luni să primesc actele din momentul în care am depus dosarul, dar nu m-am gândit niciodată să renunţ, în ciuda piedicilor care mi s-au pus”, a explicat medicul dentist Alexandra Săvulescu.

Cum alegi pasta de dinţi potrivită

Primul pas în selectarea pastei de dinţi potrivite este adaptarea tipului ei la nevoile danturii, după un consult stomatologic. „Medicul este cel care recomandă pasta de dinţi potrivită, la consult, care ar trebui să fie bianual şi în cadrul căruia ar trebui să se facă periaj profesional şi detartraj. Nu este atât de important brandul, cât tehnica de periaj”, a explicat stomatologul Alexandra Săvulescu.

De pildă, pentru cei mai mulţi pacienţi, prioritatea sănătăţii orale constă în controlul sângerărilor gingivale şi a sensibilităţii dentare, albirea dinţilor fiind pe plan secund, arată specialiştii. Aceştia afirmă că pasta de dinţi trebuie aprobată de organizaţiile profesionale, astel încât pacientul să aibă garanţia că produsul a fost testat şi este lipsit de substanţe nocive.

În opinia dentiştilor, pastele de dinţi cu concentraţie mare de îndulcitori, cum sunt cele pentru copii, pot favoriza apariţia cariilor şi a altor probleme de sănătate orală, ele fiind de evitat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite