Românii, pândiţi de un „ucigaş tăcut“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai puţine fonduri, mai mulţi bolnavi de HIV şi de tuberculoză. FOTO: Reuters
Mai puţine fonduri, mai mulţi bolnavi de HIV şi de tuberculoză. FOTO: Reuters

Aproape 100 de români sunt „loviţi" în fiecare zi de o boală pe care o depistează foarte târziu. Mulţi oameni sunt afectaţi de o formă foarte gravă, care le poate aduce chiar moartea.

Deşi răspândirea tuberculozei este în scădere în regiunea europeană a OMS (18 state printre care şi ţara noastră), numărul cel mai mare de cazuri din UE se găseşte în România, unde 77 de persoane se îmbolnăvesc zilnic de tuberculoză şi patru decedează din cauza acestei boli.

În fiecare an, 1.300 de pacienţi dezvoltă o formă a bolii rezistentă la medicamente care au fost eficiente de 10 ani.

„Tuberculoza multidrog rezistentă pentru România, dar şi pentru întreaga Europă, este o cauză serioasă de îngrijorare. Pentru a o combate avem nevoie de voinţă politică, cooperare solidă şi mijloace eficiente", a declarat astăzi Comisarul European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului, John Dalli.

Statistici mincinoase

Statisticile arată că în ultimii ani, cazurile de pacienţi diagnosticaţi au scăzut, însă însuşi Vasile Cepoi, ministru al Sănătăţii până ieri, a spus că numărul cazurilor este, de fapt mai mare, însă acestea nu sunt descoperite.

„Suntem preocupaţi să identificăm toate cazurile de tuberculoză multidrog rezistentă şi să asigurăm accesul pacienţilor la tratament. Am dezvoltat, împreună cu reţeaua anti-tuberculoză, un program care să răspundă acestor deziderate.Dorim să asigurăm un tratament eficient pentru toți pacienții diagnosticați, care să nu cunoască discontinuități datorate unor impedimente administrative, iar evoluția pacientului să fie urmărită pe toată durata acestuia astfel încât să poată fi rapid surprinsă o evoluție nefavorabilă ce ar impune modificarea atitudinii terapeutice",a declarat , astăzi, Vasile Cepoi, cu ocazia lansării Planului Naţional de Prevenire şi Management al Tuberculozei Multidrog-Rezistente în România.

Până în 2015, cel puţin 80% din cazurile estimate vor fi diagnosticae şi tratate cu o rată de succes de 75%. Planul se va implementa cu un buget de 23 de milioane de euro pe parcursul a patru ani.

Nu opriţi tratamentul!

Tuberculoza multidrog rezistentă apare când tratamentul cu antibiotice este întrerupt înainte ca nivelul medicamentelor din corp să distrugă în totalitate bacteriile.

Motivele întreruperii tratamentului sunt diverse: medici care prescriu tratament inadecvat, oacienţi care nu urmează tot tratamentul, medicamente insuficiente sau prea scumpe.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite