Românii nu se mai vaccinează antigripal. În 2012, doar 4,2% din populaţie s-a vaccinat.  21 din cei care s-au îmbolnăvit au decedat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar 4,2% dintre români s-au vaccinat sezonul trecut împotriva gripei FOTO Lucian Muntean
Doar 4,2% dintre români s-au vaccinat sezonul trecut împotriva gripei FOTO Lucian Muntean

Numărul persoanelor care se vaccinează împotriva virusului gripal este în scădere, iar specialiştii se aşteaptă ca numărul celor care s-ar putea îmbolnăvi anul acesta de gripă să crească. În anul 2012, doar 4,2% dintre persoane s-au vaccinat.

„Suntem îngrijoraţi de scăderea procentului copiilor care se imunizează în ţara noastră”, a declarat Cristina Vladu, consilier în Ministerul Sănătăţii, cu ocazia forumului Stop Gripa. 

În plus, specialiştii se aşteaptă ca numărul persoanelor care s-ar putea îmbolnăvi de gripă anul acesta să crească, dat fiind faptul că în 2012 doar 4,2% din populaţia generală s-a vaccinat împotriva virusului antigripal, iar trendul este în scădere.

„Dacă ai 4% din populaţia acoperită, e dificil să controlezi gripa. Cu cât rata de vaccinare este în scădere, cu atât gripa va evolua şi va deveni mai agresivă”, a explicat Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al bolilor transmisibile.

Potrivit acesteia, în sezonul trecut au fost confirmate 755 de cazuri de gripă din 3.039 care au avut simptome similare cu gripa. Dintre acestea, 116 cazuri au fost extrem de grave.

„Vorbim de pacienţi care au contractat virusul IARS şi care au avut complicaţii. Concret, 21% dintre ei au decedat.Aceste decese ar fi putut fi prevenite dacă se administra vaccinul”, a completat Adriana Pistol.

Legat de complicaţii, medicul Monica Luminos de la Institutul Matei Balş a precizat că spitalizarea unui pacient cu gripă ajunge la câteva mii de euro, în condiţiile în care un vaccin costa cinci euro.

„Cele mai frecvente complicaţii sunt laringita, encefalita virală, în timp ce copii pot da în pneumonie”, a precizat Luminos.

În ceea ce priveşte faptul că mămicile refuză să îşi vaccineze copii, specialista spune că este doar o teorie a conspiraţiei. „părerile contra vaccinării nu au un suport ştiinţific”, a adăugat Luminos.

Anul acesta, doar 400.000 de doze de vaccin antigripal provin de la Institutul Cantacuzino, restul urmând a fi achiziţionate din străinătate. 

În campania antigripală gratuită vor fi vaccinate persoanele care prezintă risc: femeile gravide, persoanele care au peste 65 de ani, bolnavii cronici şi medicii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite