Românii nu mai donează sânge. Donarea voluntară a scăzut în primul trimestru din acest an cu aproape 2%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donarea voluntară de sânge a scăzut în primul trimestru cu 2%, a anunţat directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti. Pierderile sunt importante, arată specialista, în condiţiile în care spitalele Floreasca, Fundeni şi spitalele judeţene Cluj, Timişoara şi Iaşi sunt principalii beneficiari.

Potrivit doctorului Doina Goşa, directorul CTS Bucureşti, în 2012 au fost colectate 40.600 unităţi de sânge, iar în 2013 numărul a crescut la 46.212, anul trecut fiind înregistrată cea mai mare donare de sânge. În schimb, în primul trimestru din 2014 se înregistrează o scădere cu 2%, ceea ce înseamnă o reducere importantă, a precizat Doina Goşa.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti pune această scădere a interesului pentru donare pe seama lipsei unui proiect de promovare a donării, dar şi a unor parteneriate care să asigure constant donatorii fideli, cărora să nu le fie acordate tichete, ci pur şi simplu să doneze pentru că vor să facă acest gest.

„În majoritatea ţărilor, 80 la sută din colecta de sânge este făcută de Crucea Roşie. Noi nu avem o astfel de implicarea din partea Crucii Roşii, în schimb avem un parteneriat foarte bun cu Biserica Ortodoxă Română, care ne ajută la colectare benevolă de sânge, numai în cadrul unei singure campanii din 2013 fiind colectate peste 1.200 de pungi”, a spus doctorul Doina Goşa, potrivit Mediafax.

Cel mai deficitar sânge, cel cu Rh negativ

Ea a precizat că cel mai deficitar sânge este cel cu Rh negativ, iar la Rh pozitiv este grupa A2 cea mai solicitată de către spitale. Campania de donare de sânge face parte din programul „O şansă pentru viaţă” care se desfăşoară de către Fundaţia Vodafone România, împreună cu Asociaţia React.

Acestea şi-au propus să renoveze şapte centre de tranfuzii din ţară în următorii doi ani, după centrul de la Bucureşti, respectiv cele din Buzău, Cluj-Napoca, Giurgiu, Iaşi, Slatina, Suceava şi Târgu Jiu.

Investiţia totală pe care Fundaţiei Vodafone România o va face pentru reabilitarea acestor şapte centre se ridică 360.000 de euro, dar investiţia totală a programului „O şansă pentru viaţă” este de aproximativ 800.000 de euro, a declarat Angela Galeta, directorul fundaţiei.

Sânge şi pentru făt din 2014

Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti asigură, din acest an, sânge şi pentru făt, după ce în 2013 a fost făcută, la Spitalul Cantacuzino, prima transfuzie intrauterină, unui făt cu anemie severă, atunci fiind aduse din Franţa pungi speciale, a declarat miercuri directorul instituţiei, Doina Goşa.

„În 2013, am avut la Spitalul Cantacuzino primul de caz de transfuzie intrauterină. Era un făt cu anemie severă, pentru care se impunea această transfuzie şi, pentru că în România nu aveam la vremea aceea pungi speciale pentru filtrarea sângelui, am adus din Franţa. Din acest an însă, astfel de transfuzii se pot face şi în România, după ce Ministerul Sănătăţii a achiziţionat pungile speciale pediatrice necesare stocării sângelui pentru aceste cazuri”, a spus directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

Doina Goşa a precizat că este necesară dezvoltarea şi susţinerea donării benevole de sânge, numai aşa putând fi asigurat un sânge de calitate.

Începând de miercuri, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, se desfăşoară activităţi de donare benevolă de sânge. În cadrul acestor acţiuni, vineri vor fi amplasate trei corturi medicale în zonele Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Splaiul Independenţei, intrarea Politehnica, iar sâmbătă în Pacul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite