Românii îşi vor putea trata problemele cu alcoolul în cinci centre speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paşi mici spre rezolvarea problemelor cu alcoolul
Paşi mici spre rezolvarea problemelor cu alcoolul

Persoanele care au probleme cu consumul de alcool sau suferă de afecţiuni asociate consumului abuziv de alcool se vor putea trata în cinci centre speciale.

Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT), cu sprijinul financiar al Heineken România, va deschide cinci centre de intervenţie psiho-socială în cinci spitale de pe teritoriul României.

Centrele vor oferi servicii medicale complementare intervenţiilor din spital şi vor fi adresate pacienţilor care au un consum problematic de alcool sau suferă de afecţiuni asociate consumului abuziv de alcool. Centrele, denumite AlcoInfo, vor funcţiona în Bucureşti, Constanţa, Craiova, Târgu Mureş şi Câmpulung Moldovenesc.

Start pe 30 septembrie

Primul centru se va inaugura la Spitalul de Urgenţă Pantelimon din Bucureşti, pe 30 septembrie.

Toate cele cinci centre se vor deschide în spitale cu un flux mare de pacienţi, până la data de 30 noiembrie anul acesta.

Noutatea centrelor constă în faptul că acestea vor funcţiona în spitale generale şi nu în spitale de psihiatrie, fiind dedicate exclusiv tratării psiho-sociale a afecţiunilor cauzate de consumul problematic de alcool, de către specialişti deja formaţi în domeniul tratării dependenţei de alcool.

Deschiderea centrelor AlcoInfo are ca scop dezvoltarea unui sistem de servicii comunitare de sănătate mintală, sistem gândit să funcţioneze pe termen lung.

Coordonatorul fiecărui centru va lucra îndeaproape cu personalul medical al spitalului, pentru a determina exact ce tip de intervenţie psiho-socială se potriveşte pacienţilor cu consum problematic de alcool sau celor care apelează la serviciile spitalului pentru tratarea unor afecţiuni asociate consumului abuziv de alcool, precum şi apropiaţilor acestora.

Mai mult, coordonatorul va facilita accesul pacientului la servicii specializate din cadrul comunităţilor locale, adresate persoanelor cu un consum problematic de alcool, şi va monitoriza evoluţia acestuia de-a lungul timpului.

De ce se lansează aceste centre?

În 2011, ALIAT a realizat primul studiu naţional în care s-a evaluat raportul cerere-ofertă în materie de servicii medicale dedicate persoanelor cu un consum problematic de alcool.

Două dintre concluziile studiului au pus în evidenţă faptul că, pe de o parte, în România lipseşte un sistem de servicii medicale integrate adresate persoanelor cu un consum problematic de alcool şi familiilor acestora şi, pe de altă parte, că aceşti oameni sunt stigmatizaţi social.

Deschiderea celor cinci centre vine ca răspuns la aceste concluzii ale studiului şi urmărește să ofere soluţii concrete acestor nevoi.

4 etape spre succes

Odată ce un pacient care suferă de consum abuziv de alcool sau de afecţiuni asociate acestui diagnostic ajunge la spitalul unde se află centrul, sunt patru paşi pe care acesta îi poate urma:

1. Etapa de screening sau evaluare sumară - coordonatorul centrului evaluează nivelul personal de consum de alcool al pacientului folosind instrumente standardizate de evaluare.

2. Etapa evaluării amănunţite a pacientului - se va realiza împreună cu medicul curant, în scopul stabilirii unui plan de intervenţie personalizat.

3. Faza de intervenţie - intervenţii scurte menite să îl ajute pe pacient să ţină sub control consumul problematic de alcool. Intervenţiile vor fi corelate cu şedinţe cu familia pacientului.

4. Faza de monitorizare şi evaluare - coordonatorul centrului se va ocupa de monitorizarea evoluţiei pacientului chiar şi după externarea acestuia din spital şi de direcţionarea lui către serviciile medicale disponibile în comunitatea în care pacientul se află.

Serviciile oferite de aceste centre sunt complementare celor oferite de spitale.

Ele sunt gratuite pentru orice persoană care este înregistrată în sistemul naţional de asigurări de sănătate şi care suferă de un consum problematic de alcool sau de afecţiuni asociate acestuia.

„Deschiderea acestor centre vine ca o soluţie concretă la principalele concluzii ale studiului naţional realizat anul trecut: lipsa unui sistem de servicii medicale integrate, care să se adreseze persoanelor cu un consum abuziv de alcool şi familiilor acestora, dar şi stigma socială asociată acestor persoane", declară Dr. Eugen Hriscu, Director Ştiinţific ALIAT.

Acesta mai spune că scopul programului este unul dublu: pe de o parte, prevenirea - ne vom afla într-un spital, în contact cu populaţia generală şi cu familiile pacienţilor şi, pe de altă parte, intervenţia - ne vom concentra pe detectarea timpurie şi intervenţia pe termen scurt, dar eficientă, în domeniul consumului problematic de alcool".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite