Românii îşi vor putea lua medicamentele compensate din oricare stat UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii vor putea să-şi ridice medicamentele compensate în baza reţetelor eliberate în ţară din oricare alt stat membru al Uniunii Europene, conform unei directive europene care trebuie implementată şi la noi pană pe 25 octombrie 2013. Totuşi, problema se pune în momentul rambursării banilor pe care bolnavii îi vor da în avans pe medicamentele respective.

Practic, pacienţii care nu vor găsi medicamentele din lista de compensate pe piaţa autohtonă, le vor putea achiziţiona din celelalte ţări membre UE, iar costurile le vor fi rambursate de autorităţile române. Aşa au anunţat astăzi reprezentanţii Parlamentului European care au precizat că banii care le vor fi restituiţi bolnavilor vor fi raportaţi la preţul de decontare din România. Bolnavii însă vor fi nevoiţi să acopere diferenţa de preţ, dacă ea există, spune europarlamentarul Petru Luhan.

"Comisia Europeană a elaborat această directivă şi obligă toate statele membre să o implementeze până pe 25 octombrie 2013. Astfel, o reţetă prescrisă în România va fi valabilă în orice altă ţară. Este un element de noutate şi va veni în întâmpinarea problemelor pacienţilor, care au posibilitatea să îşi achiziţioneze medicamentele din alte state", a explicat azi pentru adevărul.ro europarlamentarul Petru Luhan.

"În principiu, începând cu luna octombrie, dacă ai acces la medicamente, le cumperi şi vii înapoi la CNAS cu facturile şi chitanţele respective, ar trebui să ţi se ramburseze preţul medicamentului la nivelul la care el e compensat de autorităţile româneşti", a declarat pentru adevărul.ro Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite