Românii fug de vaccinul antigripal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
500.000 de doze de vaccin antigripal au fost cumpărate de MS
500.000 de doze de vaccin antigripal au fost cumpărate de MS

Cu toate că Ministerul Sănătăţii a cumpărat 500.000 de doze de vaccin antigripal pentru persoanele la risc, doar jumătate dintre acestea s-au imunizat gratuit de la începutul campaniei gratuite de imunizare. Deja primele trei cazuri de gripă au fost confirmate de laborator, specialiştii aşteptându-se la o creştere a numărului de îmbolnăviri în perioada următoare.

Deşi suntem în plin sezon de gripă, românii fug de vaccinul antigripal, chiar dacă el a fost achiziţionat de Ministerul Sănătăţii pentru a fi administrat gratuit persoanelor aflate la risc: bătrâni, bolnavi cronic, copii, persoane cu dizabilităţi sau personal medical. Într-o lună de la demararea campaniei naţionale de imunizare, aproape 275.000 de români s-au vaccinat prin cabinetele medicilor de familie.
 
Foarte puţini, susţin specialiştii, adăugând că procentul este nesemnificativ, riscul de îmbolnăvire fiind ridicat, având în vedere temperaturile scăzute din această perioadă. Concret, puţin peste jumătate din dozele cumpărate de Ministerul Sănătăţii au fost folosite, astfel că şansele ca instituţia să achiziţioneze ser suplimentar sunt scăzute.

„Merge destul de greu vaccinarea. S-au imunizat foarte puţini din categoriile de risc având în vedere că suntem deja în noiembrie. Ideal ar fi ca cele 500.000 de doze să se termine până la sfârşitul acestei luni ca Ministerul Sănătăţii să poată suplimenta stocul. În ianuarie vaccinul nu mai are aceeaşi eficienţă”, a explicat, pentru „Adevărul”, profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, precizând că nu putem spune despre acest sezon gripal că este unul blând.

Trei cazuri de gripă confirmate de laborator

Concret, ultima raportare a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că în perioada 7 - 13 noiembrie s-au înregistrat nouă cazuri de gripă clinică la nivel naţional, trei dintre ele fiind fiind confirmate de laborator: două cazuri de gripă tip A, un caz de tip B.

„Nu trebuie să ne îngrijorăm din pricina acestor trei cazuri, însă mesajul pentru populaţie, în special pentru cea aflată la risc, este să se vaccineze. Din ce putem observa, evoluţia gripei nu este uniformă, iar în perioada următoare ne putem aştepta să crească numărul de îmbolnăviri dintr-o lipsă de adaptare la temperatura de afară”, a completat profesorul Rafila.

Specialistul arată că, printre altele, şi numărul mic de doze de ser antigripal care a ajuns la medicii de familie a dus la această situaţie în care doar jumătate din cantitatea de vaccin a fost folosită.

„E un procent nesemnificativ. Medicii de familie au primit între 6 şi 15 doze de vaccin gratuit în condiţiile în care au sute de pacienţi din categoriile aflate la risc. Oamenii nu conştientizează cât este de util să se imunizeze. Partea bună este că Ministerul Sănătăţii a luat din timp vaccin, partea proastă e că a luat prea puţin”, a declarat şi medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Sfaturi pentru populaţie

Referitor la pacienţii care trec pragul cabinetelor de medicină de familie, tot mai mulţi se prezintă cu viroze respiratorii, însă situaţia nu a ieşit încă de sub control. Spre exemplu, în săptămâna 7 - 13 noiembrie s-au înregistrat 84.179 de cazuri, cu 2,9% mai puţine comparativ cu cele înregistrate în aceeaşi săptămână a sezonului 2015.

Potrivit doctorului Tănăsescu, românii au la îndemână şi câteva soluţii pentru a se feri de gripă. „Să ia vitamina C, sub formă de medicamente sau din fructe, să se îmbrace adecvat şi să evite zonele aglomerate. Iar dacă se îmbolnăvesc să nu ia antibiotic fără sfatul unui medic, ci să se limiteze la a lua paracetamol sau ibuprofen. Dacă nici aşa nu trece, atunci să consulte un doctor”, a conchis medicul de familie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite