„Românii donează sânge dacă le ceri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: pentruviata.com
Foto: pentruviata.com

Mai puţin de 2% din români donează sânge, în timp ce procentul donatorilor din Elveţia şi din Danemarca este de 10%. Dacă în alte state din Europa numărul donatorilor variază între 40 şi 80 de persoane dintr-o mie, în România numai 17 oameni la mia de locuitori donează sânge.

În prezent, "nevoia de sânge este dublă faţă de resursele existente", a declarat Anca Ştefan, preşedintele executiv al Asociaţiei REACT, care în ultimii ani a desfăşurat o amplă campanie de informare privind necesitatea donării de sânge din ţară. Potrivit acesteia, principalul motiv pentru care nu donau sânge, invocat de români înainte de lansare campaniei, era că nu ştiau că e nevoie.

"Românii donează atâta timp cât ştiu şi cât timp le ceri să doneze", a spus reprezentantul Asociaţiei REACT. Aceasta a fost concluzia campaniei de informare începută în mai, anul trecut.

Rezultatele programului naţional intitulat "O şansă pentru viaţă" au fost notabile. În numai trei luni de campanie, numărul donatorilor din Centrele de Transfuzii din ţară a crescut cu 30% de la un an la altul, iar în Bucureşti, cu peste 40%.

Dar, din păcate, nu este suficient. Singura lună din ultimii zece ani în care cererea de sânge din Bucureşti a fost aproape acoperită este februarie 2002. Atunci au fost necesare 5.900 de unităţi şi au fost recoltate 5.000. În rest, cererea a fost întotdeauna dublă faţă de unităţile sânge donate, potrivit Federaţiei Donatorilor Benevoli de Sânge (FDBS).

Cine poate dona?

Potrivit legislaţiei, orice român care îndeplineşte condiţiile de sănătate medicale cerute poate dona sânge. Însă, odată ajuns la centrul de transfuzie, potenţialul donator este supus unei evaluări detaliate de către personalul medical, care, din motive de siguranţă, respinge destui voluntari.

Donatorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii esenţiale ce ţin de sănătatea corporală:
- vârsta cuprinsă între 18 şi 62 ani;
- greutatea corporală minimă de 50 kg;
- tensiunea arteriale peste 10 mmHg
- ultima donare să fie la o distanţă de cel puţin 60 zile

Condiţia privind greutatea a fost recent modificată. Înainte, donatorul trebuia să aibă cel puţin 58 de kilograme pentru a putea dona. Preşedintele executiv al Asociaţiei REACT, Anca Ştefan, a explicat: "La nivel european, se cere ca voluntarul să aibă cel puţin 50 de kilograme. În România, această prevedere a intrat recent în vigoare, şi încă mai există numeroase centre de transfuzii din ţară care refuză să recolteze sânge de la persoană ce nu are minimum 58 de kilograme. Este logic. Cu cât greutatea corporală este mai mare, cu atât acel om are o cantitate mai mare de sânge în organism. Astfel, riscul unor complicaţii, cum este lipotimia, sau pe înţelesul tuturor - leşinul, este mult mai mic".

"Însă, donarea de sânge este sigură, pentru că există cadre medicale care evaluează amănunţit donatorul şi istoricul său. Ba mai mult, este chiar recomandat ca persoanele care au tensiunea arterială peste 20 mmHg să doneze sânge", a adăugat Anca Ştefan.

Întrebările despre obiceiurile sexuale, necesare în evaluarea donatorului

Un alt aspect al evaluării medicale a potenţialului donator este cel al istoricului său, atât din punct de vedere medical, cât şi comportamental. Dacă a avut hepatită, sifilis, sau suferă de epilepsie, diabet, boli de inimă, precum şi alte afecţiuni trecute în Ghidul Donatorului, acesta este exclus de la donare.

Pentru a evalua comportamentul social, voluntarului i se adresează întrebări specifice dintr-un chestionar, care a creat controverse când a fost aprobat în urmă cu trei ani.

Donatorii sunt întrebaţi dacă au avut relaţii sexuale cu parteneri multipli, dacă au schimbat partenerul în ultimele şase luni, dacă au practicat sau au avut un partener care să fii practicat prostituţia sau dacă au plătit pentru a întreţine relaţii sexuale.

Află pe adevărul.it de ce sunt necesare informaţii despre viaţa sexuală a donatorului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite