Românii se cred superiori altor naţii şi nu ar accepta în familie sau ca vecini musulmani sau evrei. Trei sferturi sunt împotriva căsătoriilor gay

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii se consideră superiori din punct de vedere cultural altor naţii şi afirmă că nu ar accepta musulmani sau evrei ca parte din familie. Concluzia se desprinde din cel mai recent studiu făcut de Pew Research Center, conform căruia trei sferturi din români resping căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Concret, 66% din români se cred superiori cultural altor naţii, ţara noastră fiind pe locul 3 la nivel european din această perspectivă, într-un top condus de Grecia şi Bulgaria. 

În ceea ce priveşte nivelul de toleranţă, doar 29% din români ar accepta ca din familia lor să facă parte un musulman sau un evreu, situaţia fiind similară în cazul vecinilor, pe care nu i-ar accepta daca ar fi musulmani sau evrei. 

Acelaşi studiu notează că trei sferturi din români resping ideea căsătoriei dintre persoanele de acelaşi sex, mai înverşunaţi ca românii fiind doar bulgarii, unde 79% din populaţie nu ar fi de acord cu aşa ceva. 

Studiul mai arată că 74% consideră religia ca parte din identitatea naţională şi afirmă că a fi creştin este egal cu a fi cu adevărat român. În plus, 98% dintre adultii din Romania se considera a fi crestini, notează cercetarea. Totodata, 46% dintre romani considera ca Guvernul ar trebui sa promoveze valorile si credintele religioase.

Atitudini şi valori extreme

La nivel general, studiul Pew Research Center demonstreaza ca, in unele cazuri, diferentele continentale privind atitudinile si valorile pot fi extreme. De exemplu, in toate tarile din Europa Centrala si Estica, mai putin de jumatate dintre adulti spun ca sunt gata sa primeasca in familie un musulman, in timp ce procentul acestora in Europa de Vest este de peste 50%, iar o atitudine similara este intalnita si in ceea ce priveste evreii.

Cele opt tari din Est unde se inregistreaza aceasta atitudine a superioritatii culturale sunt Grecia, Georgia, Armenia, Bulgaria, Rusia, Bosnia, Romania si Serbia. În Est se înregistrează un nivel ridicat al naţionalismului religios, în timp ce în Vest există o mai mare deschidere pentru multiculturalism.

Studiul mai arată că dacă ţări precum Cehia, Estonia, Bulgaria acceptă avortul legal, în Polonia, Rusia, Ucraina, majoritatea e de părere că avortul ar trebui considerat ilegal. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite